ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Stella Artois και Wimbledon... and the story goes on

Stella Artois και Wimbledon... and the story goes on

Η πολυβραβευμένη premium lager μπύρα Stella Artois από το Βέλγιο και το Wimbledon ξεχωρίζουν για την ιστορία τους. Η Stella Artois διακρίνεται για το χρυσαφένιο χρώμα της, τη γεύση και την απαράμιλλη ποιότητά της και το Wimbledon για τα γήπεδα, τους ενδυματολογικούς του κανόνες και τους σπουδαίους αθλητές που το πλαισιώνουν. Ακολουθούν σημαντικά σημεία στην πορεία των δύο μεγάλων θεσμών.

Ο πρώτος τελικός του τουρνουά του Wimbledon στο απλό των ανδρών έγινε το 1877 μπροστά στα μάτια 200 μόλις θεατών που έγιναν μάρτυρες της νίκης του Spencer Gore στο τελικό επί του William Marshall. O συνονόματός του αντιπάλου του, W.Renshaw είναι ένα ακόμη αξιοσημείωτο όνομα στην ιστορία του τουρνουά καθώς ξεχωρίζει στο παντελώς άσημο ακόμη Wimbledon. Συγκεντρώνει επτά νίκες στην κατηγορία του απλού ανδρών και κατέχει το ρεκόρ έξι συνεχόμενων πρωταθλημάτων την 5ετία από το 1881 μέχρι το 1886. Τα νούμερα αυτά μοιάζουν ασήμαντα δίπλα στα ρεκόρ του μεγαλύτερου αθλητή στην ιστορία της διοργάνωσης, του Roger Federer. Φέτος, τερματίζει μέχρι στιγμής δεύτερος στην ιστορία του All England Club, που φθάνει τις 80 νίκες, ισοφαρίζοντας το κορυφαίο ρεκόρ της διοργάνωσης, αυτό του Jimmy Connors, ενώ παράλληλα προκρίθηκε για 11η φορά στα ημιτελικά του Wimbledon.

Το πρόσωπο που καθόρισε την ιστορία της Stella Artois ήταν ο Sebastian Artois από τον οποίο προέρχεται και το όνομα της. Το DenHorn είναι το εργοστάσιο παραγωγής μπύρας στην μικρή πόλη Leuven στο Βέλγιο που ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1366. Το 1708 όμως, ο Sebastian καταφέρνει να πάρει τον τίτλο του αρχιζυθοποιού. Έναν αιώνα ακριβώς αργότερα, η οικογένεια Artois γιορτάζει τα 100 της χρόνια στη διοίκηση καταφέρνοντας να συνδέσει το όνομά της έκτοτε με την ιστορία της μικρής πόλης.

Το κόκκινο αστέρι που κοσμεί το πράσινο μπουκάλι της σε συνδυασμό με το επίθετο της οικογένειας συνθέτουν το όνομά της. Stella σημαίνει αστέρι στα λατινικά και αποτελεί το χαρακτηριστικό σύμβολο, με το οποίο η μπύρα ξεχωρίζει, γίνεται γνωστή στο ευρύ κοινό και μέχρι το 1930 μπαίνει σε εξαγωγική γραμμή για να εξαπλώσει με γεωμετρική πρόοδο τη φήμη της σε όλη τη γηραιά ήπειρο.

Το όνομα του Wimbledon από την άλλη πλευρά, προέρχεται από την ομώνυμη περιοχή που βρίσκεται κοντά στο Λονδίνο και είναι πλέον άρρηκτα συνδεδεμένο με το μεγάλο τουρνουά που προσελκύει χιλιάδες κόσμο τα τελευταία χρόνια.

Στο μπουκάλι της Stella φιγουράρει επίσης ένα χρυσό μετάλλιο, το Le grand Prix Plus Haute Distinction. Πρόκειται για μια από τις πολλές τιμητικές διακρίσεις που έχει καταφέρει να συγκεντρώσει η μπύρα από το Βέλγιο τα τελευταία χρόνια.

Το Wimbledon επίσης, ξεχωρίζει για τα βραβεία που απονέμει στους αθλητές που καταφέρνουν να διακριθούν. Συγκεκριμένα, υπάρχουν δύο διαφορετικά έπαθλα: Μία περίτεχνη στρογγυλή πιατέλα η οποία δημιουργήθηκε το 1864 και ένα χρυσό κύπελλο από το 1864 αποκλειστικά για άνδρες τενίστες. Οι νικητές παραλαμβάνουν ένα ...τιμητικό αντίγραφο των παραπάνω καθώς τα αυθεντικά τρόπαια φυλάσσονται στο μουσείο του All England Club.

Τελικά, τα δύο μεγάλα ονόματα έχουν περισσότερα κοινά χαρακτηριστικά από όσα θα μπορούσε κανείς σε σκεφτεί. Αποτελούν δύο διεθνώς αναγνωρισμένους θεσμούς, με μεγάλη ιστορία και σύμβολα που πιστοποιούν την ποιότητά τους και τους κάνουν τελικά να ξεχωρίζουν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ