ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Birgir Jónsson: τα σχέδια της Play για ενίσχυση των πτήσεων της προς την Αθήνα

Birgir Jónsson: τα σχέδια της Play για ενίσχυση των πτήσεων της προς την Αθήνα

Την ικανοποίηση του για τους πρώτους μήνες δραστηριοποίησης της Play στην ελληνική αγορά δηλώνει ο Birgir Jónsson, διευθύνων σύμβουλος της ισλανδικής αεροπορικής εταιρείας χαμηλού κόστους, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο για άμεση αύξηση του αριθμού των πτήσεων αλλά και το ενδεχόμενο για «άνοιγμα» και άλλων προορισμών.

Το δρομολόγιο μεταξύ Αθήνας και του αεροδρομίου Keflavik στην πρωτεύουσα της Ισλανδίας, Ρέικιαβικ ξεκίνησε στις αρχές Ιουνίου και αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο πτήσεις κάθε εβδομάδα. Ο αρχικός σχεδιασμός ήταν το δρομολόγιο να αφορά μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες αλλά όπως επισημαίνει σε συνέντευξη του στο CNN Greece ο κ. Jónsson, έχει ήδη επεκταθεί μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου 2024 και εξετάζεται η πιθανότητα να ξεκινήσει πιο νωρίς την επόμενη θερινή σεζόν. «Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από την αποδοχή» αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος της ισλανδικής αεροπορικής εταιρείας, ο οποίος προσθέτει ότι γίνονται ήδη οι κινήσεις για να αυξηθεί ο αριθμός των εβδομαδιαίων πτήσεων μεταξύ Αθήνας και Ρέικιαβικ και η Play βρίσκεται σε αναμονή της έγκρισης για τα σχετικά slots. Όσον αφορά την πιθανότητα να προστεθούν και άλλοι ελληνικοί προορισμοί, ο κ. Jónsson δεν το απέκλεισε αλλά σημείωσε ότι πρώτη προτεραιότητα παραμένει η ενίσχυση της Αθήνας ως προορισμού της Play.

Όσον αφορά τους επιβάτες της πτήσεις, περιλαμβάνονται τόσο Έλληνες που θέλουν να επισκεφτούν την Ισλανδία, η οποία αποτελεί έναν ανερχόμενο τουριστικό προορισμό, όσο και Ισλανδοί τουρίστες προς την Ελλάδα. Βέβαια, ένα μεγάλο κομμάτι των επιβατών της Play έχει ως τελικό προορισμό τις 5 πόλεις σε ΗΠΑ και Καναδά όπου πετά η ισλανδική εταιρεία. Σύμφωνα με τον κ. Jónsson, η Play, η οποία ιδρύθηκε το 2019 και ξεκίνησε τις πτήσεις της μέσα στην πανδημία, αξιοποιεί τη γεωγραφική θέση της Ισλανδίας προκειμένου να διασυνδέει την Ευρώπη με τη Βόρεια Αμερική. Ουσιαστικά, το πλεονέκτημα είναι ότι χρησιμοποιώντας ως βάση το αεροδρόμιο Keflavik η Play μπορεί να χρησιμοποιεί μικρότερα αεροπλάνα για τις πτήσεις προς τις δύο ηπείρους, άρα να κρατά χαμηλό το κόστος της και να μπορεί να προσφέρει φθηνά εισιτήρια.

Σύμφωνα με τον κ. Jónsson η πορεία της Play είναι ιδιαίτερα ικανοποιητική καθώς πλέον βρίσκεται στην 3η χρονιά λειτουργίας της και εκτιμά ότι το 2023 θα κλείσει με 300 εκατ. δολάρια έσοδα και 12 εκατ. δολάρια σε επίπεδο κερδοφορίας, ενώ έχει φθάσει να μεταφέρει 1,5 εκατ. επιβάτες ετησίως. «Ήταν ένα καλό καλοκαίρι» επισημαίνει ο επικεφαλής της ισλανδικής εταιρείας που είναι και εκ των ιδρυτών, σπεύδοντας να προσθέσει -αστειευόμενος- ότι «ποτέ δεν θα είμαστε ικανοποιημένοι».

Όσον αφορά την πρόκληση να ξεκινήσουν εν μέσω της πανδημίας, ο κ. Jónsson υποστηρίζει ότι σε τέτοιες περιόδους κρίσης υπάρχουν πάντα ευκαιρίες. Στην προκειμένη περίπτωση, η πανδημία επέτρεψε στην Play να βρει εξαιρετικό προσωπικό δεδομένου ότι πολλές αεροπορικές εταιρείες είχαν προχωρήσει σε μεγάλες περικοπές, αλλά και νέα αεροσκάφη σε καλές τιμές.

Η Play πετά σε 38 προορισμούς, εκ των οποίων οι 5 είναι σε ΗΠΑ και Καναδά, έχοντας υλοποιήσει ένα αρκετά φιλόδοξο πλάνο επέκτασης. Ο κ. Jónsson σημειώνει ότι η βάση παραμένει το Ρέικιαβικ και ο στόχος δεν είναι η Play να αποκτήσει και άλλες βάσεις στην Ευρώπη και να προσφέρει πτήσεις μεταξύ ευρωπαϊκών προορισμών. «Αυτό το κάνουν πολύ καλά άλλες εταιρείες χαμηλού κόστους» τονίζει, αναφερόμενος στις περιπτώσεις της Ryanair και της Easyjet, προσθέτοντας ότι «πρέπει να ξέρεις τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα σου».

Το επόμενο στάδιο ανάπτυξης περιλαμβάνει μεν αρκετούς νέους προορισμούς και καινούργια αεροσκάφη αλλά ο ρυθμός αύξησης αυτών θα επιβραδυνθεί με την εταιρεία να θέλει να επικεντρωθεί στη βελτίωση των λειτουργιών της και την παροχή υπηρεσιών προς τους επιβάτες. Σύμφωνα με τον κ. Jónsson, η τιμή και δευτερευόντως τα αεροσκάφη αποτελούν τους κύριους λόγους που οι επιβάτες προτιμούν την Play αλλά υπάρχουν και άλλοι παράγοντες όπως είναι ότι δεν υπάρχουν καθυστερήσεις και τα πληρώματα είναι από τα καλύτερα στον κόσμο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ