ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η επένδυση των 50 εκατ. ευρώ στο Διοικητικό Μέγαρο ΟΤΕ και η εξαγωγή τεχνογνωσίας στη Γερμανία

Η επένδυση των 50 εκατ. ευρώ στο Διοικητικό Μέγαρο ΟΤΕ και η εξαγωγή τεχνογνωσίας στη Γερμανία

Τη νέα εποχή στην οποία έχει εισέλθει ο ΟΤΕ σηματοδοτεί η ανακαίνιση του Διοικητικού Μεγάρου του ομίλου, η οποία έχει ολοκληρωθεί σε μεγάλο βαθμό, αλλά και η σημασία που δίνει η διοίκηση στις επιδόσεις θυγατρικών της που δραστηριοποιούνται σε τομείς πέριξ των τηλεπικοινωνιών.

Χαρακτηριστικό δείγμα αποτελεί η Cosmote Payments και η υπηρεσία ψηφιακών πληρωμών Payzy, την οποία έχει λανσάρει, καθώς, όπως δήλωσε χθες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ στο πλαίσιο της παρουσίασης για την ανακαίνιση του Διοικητικού Μεγάρου, πρόκειται να δοκιμαστεί από την Deutsche Telekom στη Γερμανία. Ο κ. Τσαμάζ ανέφερε ότι οι χρήστες του Payzy έχουν ήδη φθάσει στις 145 χιλιάδες, ενώ σύντομα θα λανσαριστεί και επίσημα το Payzy Pro, το οποίο θα απευθύνεται σε επιχειρήσεις που θέλουν να αξιοποιήσουν τη συγκεκριμένη πλατφόρμα.

Πάντως, η κίνηση αυτή δεν σημαίνει ότι επίκειται αλλαγές όσον αφορά στη χρήση του λογοτύπου «Τ» της Deutsche Telekom από την πλευρά της Cosmote. Ο κ. Τσαμάζ τόνισε ότι δεν υπάρχει κάποια πρόθεση για αντικατάσταση, ενώ όσον αφορά το γεγονός ότι το «Τ» εμφανίζεται πλέον στο Μέγαρο του ΟΤΕ όπως και σε άλλα σημεία της Cosmote, ο επικεφαλής του ομίλου σημείωσε ότι πρόκειται για το 11ο πιο γνωστό brand παγκοσμίως και «θα ήταν παράλογο να μην επιδιώξουμε να υπάρξει συσχέτιση».

Το νέο Μέγαρο

Την ανακαίνιση του Μεγάρου, ενός εκ των πλέον εμβληματικών κτιρίων της Αθήνας, έχει αναλάβει η OTE Estate, για την οποία επίσης υπάρχουν αρκετά φιλόδοξα σχέδια. Σημειώνεται ότι ήδη το 80% του κτιρίου έχει ανακατασκευαστεί πλήρως, με βάση τα διεθνή πρότυπα WELL και LEED, και με νέα φιλοσοφία που εστιάζει στην υγεία και ευεξία των εργαζομένων, και στη βιώσιμη ανάπτυξη. Το έργο, ο συνολικός προϋπολογισμός του οποίου ανέρχεται στα 50 εκατ. ευρώ, αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο α’ τρίμηνο του 2024.

Το έργο της ανακαίνισης του Διοικητικού Μεγάρου ΟΤΕ ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2020 και περιλαμβάνει συνολικά 36 πτέρυγες, συνολικής επιφάνειας 45.600 τ.μ., από τις οποίες έχουν ήδη ανακαινιστεί οι 30. Με την ολοκλήρωσή του, το κτίριο θα στεγάζει 4.200 εργαζόμενους.

Όσον αφορά σε επίπεδο μείωσης κόστους, μόνο από τη μετακίνηση των εργαζομένων από το κτίριο που βρισκόταν στην Παιανία, αναμένεται να εξοικονομηθούν 13,3 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, το νέο «πράσινο» Διοικητικό Μέγαρο ΟΤΕ υπολογίζεται ότι θα επιφέρει μείωση κόστους άνω του 1 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, χάρη στη μείωση κατανάλωσης ενέργειας (3GWh) και νερού, καθώς και των εξόδων συντήρησης. Η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας αντιστοιχεί σε 1.122 τόνους CO2, φέρνοντας πιο κοντά τον όμιλο ΟΤΕ στον στόχο της κλιματικής ουδετερότητας από τη λειτουργία του έως το 2025. Σημειώνεται ότι η συνολική κατανάλωση ενέργειας σε επίπεδο ομίλου φθάνει στις 470 GWh και στο πλάνο περιλαμβάνεται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάνελ στο πάρκινγκ του Μεγάρου για την κάλυψη ενός μικρού μέρους των αναγκών σε ενέργεια.

Όπως επισημάνθηκε, το νέο Διοικητικό Μέγαρο του ΟΤΕ διαθέτει σύγχρονους γραφειακούς χώρους υψηλής αισθητικής, με νέες ψηφιακές και τεχνολογικές δυνατότητες που δημιουργούν ένα ευέλικτο περιβάλλον εργασίας. Η ενίσχυση της ομαδικότητας και της συνεργασίας αποτελεί βασική αρχή του σχεδιασμού, με ανοιχτή διάταξη των θέσεων εργασίας, εφαρμογή πολιτικής desk sharing και έμφαση στη δημιουργία ποικίλων χώρων συνεργασίας, όπως Lounge Meeting Rooms, Meeting Booths, Informal Collaboration Areas κ.ά. Ο σχεδιασμός αυτός, ευνοεί τη νέα agile οργανωτική δομή που εφαρμόζει ο Όμιλος ΟΤΕ, καθώς και το υβριδικό μοντέλο εργασίας, μέσω του οποίου έχει καθιερωθεί η τηλεργασία ανάλογα με τις επιχειρησιακές ανάγκες της κάθε μονάδας.

OTE Estate

Η ανακαίνιση του Διοικητικού Μεγάρου του ΟΤΕ δεν αποτελεί το μοναδικό έργο της OTE Estate, η οποία έχει ένα εντυπωσιακό χαρτοφυλάκιο ακινήτων με 2.633 κτίρια συνολικής δομημένης επιφάνειας 1,14 εκατ. τ.μ. καθώς και 2.289 οικόπεδα συνολικής επιφάνειας 9 εκατ. τετραγωνικών μέτρων. Μάλιστα, η OTE Estate έχει συντηρήσει και ανακαινίσει περί τα 60 κτίρια, συνολικής επιφάνειας 120.000 τ.μ. τα τελευταία χρόνια. Σε αυτά περιλαμβάνονται εμπορικά καταστήματα, αποθήκες, call centers αλλά και χώροι εργασίας όπως το Telekom IT Hub στη Θεσσαλονίκη.

Από τα πλέον ενδιαφέροντα έργα είναι πάντως η ανακαίνιση του κτιρίου ΥΜΑ – ΝΥΜΑ στην περιοχή της Πλατείας Βικτωρίας στην Αθήνα. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα κτίρια του ομίλου με επιφάνεια 50.000 τ.μ., οι εργασίες στο οποίο έχουν ήδη ξεκινήσει με σκοπό να χρησιμοποιηθεί για τη φιλοξενία call centers αλλά και του Μουσείου Τηλεπικοινωνιών του ομίλου ΟΤΕ που βρίσκεται στην περιοχή της Κηφισιάς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ