ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Pop Market: οι λόγοι που οδήγησαν στη διακοπή της δραστηριότητας και τα επόμενα πλάνα

Pop Market: οι λόγοι που οδήγησαν στη διακοπή της δραστηριότητας και τα επόμενα πλάνα

Οι προοπτικές της αγοράς του αποκαλούμενου quick commerce λόγω των δυσμενών συνθηκών και των πληθωριστικών πιέσεων στην αγορά του λιανεμπορίου ήταν οι λόγοι που οδήγησαν την Pop Market να αποφασίσει τη διακοπή της δραστηριότητας της 2 χρόνια μετά την έναρξη της λειτουργίας της.

Χθες το απόγευμα οι χρήστες των υπηρεσιών Pop Market, η οποία προσφέρει τη δυνατότητα για παραγγελίες ειδών σούπερ μάρκετ, ενημερώθηκαν ότι από τις 25 Οκτωβρίου θα έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιούν τις αγορές τους μέσω του wolt Market και θα έχουν, μάλιστα και κουπόνια των 6 ευρώ για κάθε μία από τις δύο πρώτες παραγγελίες που θα κάνουν. Επίσης, σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση της Wolt Market, η τελευταία απέκτησε και μέρος του εξοπλισμού της Pop Market.

«Η αβεβαιότητα στην αγορά του λιανεμπορίου δημιούργησε αμφιβολίες όσον αφορά τις προοπτικές ταχείας ανάπτυξης του συγκεκριμένου κλάδου με αποτέλεσμα η διοίκηση να αποφασίσει να εξετάσει ευκαιρίες σε άλλους τομείς δραστηριοποίησης» σημείωσε, μιλώντας στο CNN Greece, ο Τάκης Μαλαβέτας, εκ των δύο βασικών ιδρυτών της Pop Market, ο οποίος επισημαίνει ότι η εταιρεία έχει καλύψει όλες τις υποχρεώσεις της προς εργαζόμενους και προμηθευτές.

Σημειώνεται ότι η Pop Market ξεκίνησε τη δραστηριοποίηση της στην Αθήνα τον Οκτώβριο του 2021, επεκτείνοντας σταδιακά τις περιοχές της πρωτεύουσας που κάλυπτε. Η ανάπτυξη που παρουσίασε ήταν μεν μέσα στα πλάνα της, όμως, οι εξελίξεις μετά την άνοιξη του 2022, ήτοι μόλις λίγους μήνες μετά την έναρξη της λειτουργίας της υπηρεσίας, με τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις πληθωριστικές πιέσεις και την ανατιμήσεις των προϊόντων, άλλαξαν τα δεδομένα αλλά και τις προβλέψεις για την μετέπειτα πορεία της εταιρείας.

Αξίζει να επισημανθεί ότι σε παγκόσμιο επίπεδο η αγορά του quick commerce αντιμετωπίζει αρκετά ζητήματα, έχοντας δημιουργήσει καινούρια δεδομένα για τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε αυτήν. Επιπλέον, στην Ελλάδα ο ανταγωνισμός είναι ιδιαίτερα έντονος δεδομένου ότι παραγγελίες ειδών super market προσφέρουν τόσο το efood όσο και το Wolt Market που διαθέτουν δικά τους σημεία για την αποστολή των παραγγελιών (dark stores) αλλά και πλατφόρμες όπως το Box και το Instashop που συνεργάζονται με αλυσίδες super market για την παράδοση παραγγελιών. Η διαφοροποίηση της Pop Market ήταν ότι υποσχόταν την παράδοση των παραγγελιών μέσα σε διάστημα μόλις 15 λεπτών.

Η συνολική χρηματοδότηση που είχε λάβει η Pop Market έχει ανέλθει στα 8 εκατ. ευρώ σε δύο γύρους με τον πρώτο να ολοκληρώνεται πριν την έναρξη της λειτουργίας και ο δεύτερος το καλοκαίρι του 2022. Τα κεφάλαια δεν έχουν «χρησιμοποιηθεί» στο σύνολο τους και γι’ αυτό η εταιρεία που έχει ιδρυθεί (Quick Commerce Μονοπρόσωπη) θα συνεχίσει να υφίσταται εξετάζοντας άλλες ευκαιρίες προκειμένου να δραστηριοποιηθεί στο προσεχές μέλλον σε διαφορετικούς τομείς αξιοποιώντας τα εναπομείναντα κεφάλαια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ