ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Οδεύει προς το τέλος του το «σίριαλ» της Κωτσόβολος

Οδεύει προς το τέλος του το «σίριαλ» της Κωτσόβολος

Στην τελική ευθεία δείχνει πλέον να βρίσκεται το θέμα της πώλησης της Κωτσόβολος, περίπου 4 μήνες μετά την έναρξη της διαδικασίας από τη βρετανική Currys, η οποία ελέγχει τη μεγαλύτερη αλυσίδα ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών της χώρας.

Οι εκτιμήσεις που ήθελαν τη ΔΕΗ να είναι το φαβορί δείχνουν να επιβεβαιώνονται καθώς οι υπάρχουσες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Currys ξεκινά άμεσα αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με την πρώτη με απώτερο στόχο να υπάρξει οριστική συμφωνία για την πώληση της Κωτσόβολος. Οι διαπραγματεύσεις δεν είναι δεσμευτικές υπό την έννοια ότι σε περίπτωση που δεν στεφθούν με επιτυχία η Currys θα μπορούσε να ξεκινήσει ανάλογη διαδικασία με κάποιον άλλο από τους υποψήφιους αγοραστές της Κωτσόβολος.

Δεν είναι πάντως τυχαίο ότι προχθές (Πέμπτη) στο περιθώριο της παρουσίασης του νέου κέντρου διανομής της ACS, ο Θεόδωρος Φέσσας, πρόεδρος της Quest Holdings, εκ των διεκδικητών της Κωτσόβολος, έχριζε ως φαβορί τη ΔΕΗ για την απόκτηση της Κωτσόβολος.

Πληροφορίες από την αγορά αναφέρουν ότι το τίμημα που προσέφερε η ΔΕΗ κινήθηκε σε επίπεδα λίγο πάνω από τα 200 εκατ. ευρώ, ενώ οι έτεροι ενδιαφερόμενοι κινήθηκαν κάτω από το συγκεκριμένο όριο. Σημειώνεται ότι στη σχετική λίστα περιλαμβάνεται -εκτός της Quest Holdings- και ο όμιλος του γνωστού επιχειρηματία Βαγγέλη Μαρινάκη.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι υπήρξαν και άλλοι ενδιαφερόμενοι για την Κωτσόβολος, οι οποίοι τελικώς δεν κατέθεσαν τελική προσφορά αλλά σταμάτησαν στις προηγούμενες φάσεις της διαδικασίας. Η έκπληξη, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, είναι ότι σε αυτούς τους ενδιαφερόμενους ήταν και η γνωστή αλυσίδα σούπερ μάρκετ Μασούτης, η οποία εξέτασε σοβαρά το ενδεχόμενο να συμμετάσχει στη «μάχη» για την Κωτσόβολος.

Η συμμετοχή της Μασούτης αποτελεί πάντως μία ένδειξη ότι για την Κωτσόβολος το ενδιαφέρον ήταν τελικά μεγαλύτερο από όσο περίμεναν αρκετοί κατά την έναρξη της διαδικασίας. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με πηγές της αγοράς η Citi, η οποία έχει αναλάβει τη σχετική διαδικασία, απευθύνθηκε σε πάνω από 20 πιθανούς ενδιαφερόμενους, για να καταθέσουν αρχική προσφορά 6 σχήματα για να καταλήξουμε τελικώς σε 3 -σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις- τελικές προσφορές.

Πάντως, αν και η ΔΕΗ δείχνει να είναι κοντά δεν σημαίνει ότι η συμφωνία θα πρέπει να θεωρείται «κλεισμένη». Και αυτό γιατί θα πρέπει να επέλθει συμφωνία καταρχάς για το τίμημα καθώς η Currys φέρεται να ζητά «κάτι παραπάνω» αλλά και για διάφορους όρους. Ακόμη, όμως, και στην περίπτωση που υπάρξει συμφωνία άμεσα, αυτό δεν σημαίνει ότι η ΔΕΗ θα αποκτήσει άμεσα πρόσβαση στο δίκτυο καταστημάτων της Κωτσόβολος. Και αυτό γιατί η συμφωνία θα τελεί υπό την έγκριση των αρμόδιων αρχών και δη της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Από εκεί και πέρα, σε περίπτωση που η ΔΕΗ αποκτήσει την Κωτσόβολος θα βρεθεί να ελέγχει μία αλυσίδα με σχεδόν πανελλαδική κάλυψη που θα μπορούσε να τη βοηθήσει όσον αφορά στην προώθηση νέων υπηρεσιών, οι οποίες θα της επιτρέψουν να διαφοροποιηθεί σε σχέση με τους ανταγωνιστές της στο χώρο της παροχής υπηρεσιών ενέργειας. Και αυτό δεν αποκλείεται να οδηγήσει κάποιον άλλον από τους μεγάλους ενεργειακούς παρόχους στην απόφαση να πραγματοποιήσει κάποια αντίστοιχη κίνηση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ