ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Παγκρήτια Τράπεζα: Προχωρά ο «πέμπτος πόλος» - Νέο πρόσωπο μετά την HSBC

Παγκρήτια Τράπεζα: Προχωρά ο «πέμπτος πόλος» - Νέο πρόσωπο μετά την HSBC

Με γοργούς ρυθμούς προχωρούν οι διαδικασίες της συγχώνευσης της Παγκρήτιας Τράπεζας με την Τράπεζα Αττικής, με στόχο ο «πέμπτος τραπεζικός πόλος» να είναι λειτουργικός εντός του 2025.

Παράλληλα, μετά και την απόκτηση των δραστηριοτήτων της HSBC, η Παγκρήτια αλλάζει πρόσωπο, επεκτείνοντας τις δραστηριότητές της και τη δυναμική της σε Κρήτη, Ατική και Κεντρική Μακεδονία.

Αυτό τόνισε η διοίκηση της τράπεζας, δίνοντας έναν «οδικό χάρτη» για τις επόμενες δράσεις που αφορούν τόσο την αναβάθμιση της Παγκρήτιας όσο και τη συγχώνευση με την Τράπεζα Αττικής.

Στο δρόμο προς τον «πέμπτο πόλο»

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Διευθύνων Σύμβουλος της Παγκρήτιας Αντώνης Βαρθολομαίος, αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η κατάρτιση του κοινού Business Plan, το οποίο θα είναι έτοιμο το Φεβρουάριο, ενώ παράλληλα μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες θα ξεκινήσει και το due diligence, το οποίο και θα παρουσιαστεί στην Τράπεζα της Ελλάδος αλλά και στους μετόχους, ώστε να ξεκινήσει η συγχώνευση. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, εντός του 2024 θα υπογραφεί η συμφωνία συγχώνευσης και θα ξεκινήσει το λειτουργικό μοντέλο της νέας τράπεζας, ενώ ο «πέμπτος τραπεζικός πόλος» θα βρίσκεται σε λειτουργία εντός του 2025. Ο κ. Βαρθολομαίος εξέφρασε παράλληλα την αισιοδοξία του για το εγχείρημα, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι υπάρχει «θέληση τεράστιας ισχύος από τους μετόχους και την κυβέρνηση για τη δημιουργία του πέμπτου πόλου».

Αναβάθμιση μετά την HSBC

Παράλληλα, αναφερόμενη στον αντίκτυπο της απόκτησης των δραστηριοτήτων της HSBC, η διοίκηση της Παγκρήτιας έκανε λόγο για «νέο πρόσωπο» για την τράπεζα, με σημαντική αναβάθμιση ενεργητικού, δραστηριοτήτων και προσφερόμενων υπηρεσιών. Συγκεκριμένα, μετά την επιτυχημένη –και εξαιρετικά απαιτητική- διαδικασία ενσωμάτωσης, το χαρτοφυλάκιο της HSBC ενισχύθηκε με καταθέσεις της τάξης του 1 δισ. ευρώ ενώ το τμήμα wealth management διαχειρίζεται κεφάλαια 400 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα πάντως με τον κ. Βαρθολομαίο, η πιο σημαντική προσθήκη είναι αυτή του ανθρώπινου δυναμικού, καθώς στην Παγκρήτια εντάχθηκαν 250 από τους συνολικά 300 εργαζόμενους της HSBC στην Ελλάδα.

Αξιοποιώντας το ανθρώπινο αυτό κεφάλαιο, επιδίωξη είναι η ενίσχυση των εργασιών της, με αύξηση των χορηγήσεων στα στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια, ενώ το ενδιαφέρον της στρέφεται και στα θεραπευμένα δάνεια που αφορούν σε βιώσιμες επιχειρήσεις. Αντίστοιχα, γίνεται αναδιάρθρωση στο δίκτυο των καταστημάτων, με γνώμονα τις περιοχές της Κρήτης, της Αττικής και της Κεντρικής Μακεδονίας, διατηρώντας όμως το σύνολο του εργατικού δυναμικού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ