ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αλλαγή «σκυτάλης» στον Οίκο Metaxa - Όταν η κληρονομιά συναντά τη βιωσιμότητα

Αλλαγή «σκυτάλης» στον Οίκο Metaxa - Όταν η κληρονομιά συναντά τη βιωσιμότητα
Ο 5ος Metaxa Master, Κωνσταντίνος Ράπτης (δεξιά) με το «διάδοχό» του Κωνσταντίνο Καλπαξίδη Metaxa

Μία νέα εποχή συμβολίζει για τον Οίκο Metaxa η παρουσίαση της νέας έκδοσης του Private Reserve METAXA Orama, καθώς εγκαινιάζει τη μετάβαση στον επόμενο Metaxa Master, Κωνσταντίνο Καλπαξίδη, που παίρνει τη «σκυτάλη» από τον προκάτοχό του, Κωνσταντίνο Ράπτη. 

Μία εποχή που υπόσχεται: Συνέπεια στην κληρονομιά του ποτού που κατάφερε να εδραιωθεί για τη μοναδικότητά του σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο και ταυτόχρονα στροφή στη βιωσιμότητα, σε μια περίοδο που η κλιματική κρίση απαιτεί νέες πρακτικές στην αμπελοκαλλιέργεια.

Το Private Reserve που κυκλοφόρησε το 1992 και αποτελεί την πρώτη προσωπική δημιουργία του 5ου Metaxa Master, Κωνσταντίνου Ράπτη ενσαρκώνει ακριβώς αυτή την υπόσχεση της διατήρησης της κληρονομιάς, ενώ την ίδια ώρα πραγματοποιεί «άνοιγμα» στους λάτρεις των premium brown spirits και εδραιώνεται στον χώρο του ultra-premium ποτού σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τους στόχους αυτούς αποτυπώνουν με τη νέα έκδοση του Private Reserve οι δύο Metaxa Masters, συνυπογράφοντας το προϊόν, γεγονός που συμβαίνει για πρώτη φορά στα 135 χρόνια ζωής του Οίκου.

Private Reserve METAXA OramaMetaxa

Μιλώντας για το Private Reserve, ο κ. Ράπτης περιγράφει τη διαδικασία που καθιστά την έκδοση αυτή «one of a kind»:

Μοσχάτα κρασιά από τη Σάμο, εκλεκτά παλαιωμένα οινικά αποστάγματα, μεσογειακά βότανα συνθέτουν ένα μοναδικό αποτέλεσμα. Έπειτα ακολουθεί μια μακρά περίοδος που αφήνει τα συστατικά αυτά να ωριμάσουν και να «δέσουν» σε μεγάλα δρύινα βαρέλια, αναδεικνύοντας την απαλότητα και την αρωματική ένταση του εξαιρετικού spirit αυτού.

Με σεβασμό στη «μυσταγωγική» αυτή διαδικασία έρχεται ο Κωνσταντίνος Καλπαξίδης, με «περγαμηνές» και επτά χρόνια εκπαίδευσης στο πλευρό του 5ου Metaxa Master να «χτίσει», όπως επισημαίνει ο ίδιος «πάνω στην κληρονομιά του Κωνσταντίνου Ράπτη και να διατηρήσω αναλλοίωτη την μοναδική συνταγή του METAXA για την επόμενη γενιά. Ωστόσο, ο αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής καθιστά σήμερα αυτό το εγχείρημα πιο δύσκολο. Συνεπώς, η φιλοδοξία μου είναι να παράγω το METAXA με έναν πιο βιώσιμο τρόπο».

«Μονόδρομος» η υιοθέτηση βιώσιμων πρακτικών στο φόντο της κλιματικής κρίσης

Με τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης να γίνονται ολοένα και πιο απτές και στο χώρο του κρασιού, η αναγκαιότητα να διαφυλαχθεί ο τόπος που «γεννά» την πρώτη ύλη του Metaxa, το Μοσχάτο Σάμου, αποτελεί προτεραιότητα για τον Οίκο.

Αυτοί οι λόγοι καθιστούν επιτακτική την υιοθέτηση βιώσιμων πρακτικών που θα προστατεύουν το πολύτιμο Terroir της Σάμου, το σύνολο δηλαδή των εδαφοκλιματικών παραγόντων και ειδικών χαρακτηριστικών της περιοχής που καθορίζει τα χαρακτηριστικά ποικιλίας του κρασιού.

Ο ιδιόκτητος αμπελώνας του Οίκου Metaxa στους Βουρλιώτες ΣάμουMetaxa

Σε αυτή την κατεύθυνση, ο Οίκος έχει αναπτύξει μια σειρά πρωτοβουλιών για τις πρώτες ύλες, τις μεταφορές, ακόμη και για το γυαλί που χρησιμοποιείται για να φιλοξενήσει το Metaxa, πρωτοβουλίες που, όπως επεσήμανε ο κ. Καλπαξίδης στην παρουσίαση του Private Reserve «εντάσσονται στην «ομπρέλα» του Metaxa Όραμα και αποτελούν μία δέσμευση προς μια βιώσιμη οπτική».

Τι είναι το Metaxa Όραμα; Η κοινότητα των ανθρώπων που συμβάλλουν σε αυτό που τελικά όλες και όλοι εμείς γευόμαστε. Η ομάδα αμπελοκαλλιεργητών της Σάμου με τους οποίους ο Οίκος έχει αποκλειστική συνεργασία και τους οποίους εκπαιδεύει στην οικοδόμηση πιο βιώσιμων και οργανικών πρακτικών. Μικρές, μόνο, αποδείξεις αυτών των ισχυρισμών, αποτελούν τόσο το γεγονός πως ως λίπασμα των καλλιεργειών αξιοποιείται το ίδιο το σταφύλι που πέφτει στο χώμα, όσο και η παραδοσιακή συγκομιδή, ο τρύγος των σταφυλιών με το χέρι.

Εκτός, όμως, από την εκπαίδευση των αμπελοκαλλιεργητών σε πιο βιώσιμες πρακτικές, ο Οίκος έχει προχωρήσει και στην οικονομική ενίσχυσή τους, μέσω της αύξησης της τιμής των σταφυλιών «γιατί πέρα την ιδιαίτερη φροντίδα του Terroir, επίσης σημαντική είναι η ευημερία της κοινότητας των ανθρώπων, χωρίς τους οποίους τα αμπέλια, θα πάψουν να υπάρχουν» σημειώνει ο κ. Καλπαξίδης.

Μία ακόμη ένδειξη, του σεβασμού του φυσικού περιβάλλοντος στο οποίο αναπτύσσονται οι πρώτες ύλες του Metaxa στο «σπίτι» του Οίκου στο LIKNON, αποτελεί και η συνέργεια που έχει συνάψει με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία.

Το METAXA LIKNON στους Βουρλιώτες ΣάμουMetaxa

Τα παραδείγματα αυτά, καθιστούν το METAXA LIKNON, τον ιδιόκτητο αμπελώνα του Οίκου, που ξετυλίγεται στις πέτρινες ξερολιθιές του οικισμού Βουρλιωτών Σάμου, υπόδειγμα για τους αμπελοκαλλιεργητές, το οποίο μάλιστα αναμένεται να λάβει βιολογική πιστοποίηση μέχρι το τέλος του 2024.

Private Reserve METAXA Orama: Μία νέα, βιώσιμη αρχή και μια υπόσχεση για το μέλλον

Υλοποιώντας τους παραπάνω στόχους το νέο Private Reserve Orama θα είναι η πρώτη έκδοση του METAXA που θα περιέχει κρασιά από Μοσχάτο Σάμου που θα έχουν καλλιεργηθεί ακολουθώντας βιώσιμες καλλιεργητικές πρακτικές.

Σημειώνεται, δε, πως, «πιστός» στην νέα αυτή πορεία, ο Οίκος για την επανακυκλοφορία του ποτού, επανασχεδίασε μία πιο ελαφριά φιάλη και δημιούργησε μια μικρότερη συσκευασία δώρου, μειώνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα κατά 10,4% σε σύγκριση με την προηγούμενη συσκευασία.

Το νέο, λοιπόν, Private Reserve METAXA Orama αποτελεί εφαλτήριο σε ένα δημιουργικό ταξίδι που έχει αρχίσει από το μακρινό 1888, όταν ο Οίκος Metaxa άρχισε να προσφέρει το μοναδικό αυτό κεχριμπαρένιο ποτό. Την ίδια στιγμή, όμως, αποτελεί και μία υπόσχεση για ένα μέλλον, που θα σέβεται την κληρονομιά του και το φυσικό περιβάλλον.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ