ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Δωρεά Ωαρίων & Κρυοσυντήρηση

Δωρεά Ωαρίων & Κρυοσυντήρηση

Η δωρεά ωαρίων και η κρυοσυντήρηση ανοίγουν νέους δρόμους στον τομέα της αναπαραγωγικής υγείας, καθώς πρόκειται για επιλογές που ενδιαφέρουν πολλές γυναίκες, είτε λόγω θέλησης να βοηθήσουν άλλες να γίνουν μητέρες είτε επειδή επιθυμούν να διατηρήσουν τη δυνατότητα της μητρότητας για μελλοντική χρήση.

Ας εξετάσουμε λεπτομερέστερα αυτές τις δύο επιλογές.

Δωρεά ωαρίων - Τι είναι;

Η δωρεά ωαρίων είναι μια διαδικασία μέσω της οποίας μια γυναίκα παραχωρεί κάποια από τα ωάρια της, με σκοπό να τα προσφέρει σε γυναίκες που αδυνατούν να παράξουν ποιοτικά ωάρια δίνοντάς τους την ευκαιρία να αποκτήσουν παιδί μέσω της χρήσης των ωαρίων αυτών.

Ποια είναι η διαδικασία για να γίνετε δότρια ωαρίων;

  1. Επικοινωνία και Ραντεβού: Μόλις αποφασίσετε να γίνετε δότρια ωαρίων (πρέπει να είστε μεταξύ 18 και 35 ετών) επικοινωνείτε με την κλινική μας, ώστε να κλείσουμε το πρώτο σας ραντεβού στην πιο κατάλληλη ημέρα του κύκλου σας.

  2. Πρώτη Συνάντηση για Ενημέρωση και Γυναικολογική Εκτίμηση: Κατά τη διάρκεια του ραντεβού, θα σας παρέχουμε λεπτομερείς εξηγήσεις για τη διαδικασία και θα συζητήσουμε τις νομικές πτυχές της. Επίσης, θα πραγματοποιήσουμε ένα υπερηχογράφημα για να εξετάσουμε τις ωοθήκες σας και να εκτιμήσουμε τη δυναμική τους.
  3. Αιματολογικές εξετάσεις και Συνάντηση με Ψυχολόγο: Εφόσον η γυναικολογική σας εκτίμηση είναι θετική, θα προχωρήσετε στις απαιτούμενες εξετάσεις σύμφωνα με την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία, χωρίς οικονομική επιβάρυνση. Αυτές οι εξετάσεις περιλαμβάνουν αιματολογικό και γενετικό έλεγχο, ώστε να αποκλείσουμε την ύπαρξη σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων, λοιμωδών νοσημάτων κλπ. Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με την ψυχολόγο της κλινικής για να εκτιμηθεί η καταλληλότητα της υποψήφιας δότριας να προχωρήσει τη διαδικασία.

  4. Συναίνεση: Θα λάβετε ένα έγγραφο συναίνεσης που περιγράφει τη διαδικασία, τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα της δότριας ωαρίων, το οποίο θα πρέπει να υπογράψετε μετά από ανάγνωση.

  5. Ορμονική Θεραπεία και Παρακολούθηση: Αφού ολοκληρωθούν οι εξετάσεις και η ψυχολογική εκτίμηση, στην επόμενη περίοδό σας θα ξεκινήσει μια 12-14 ημερών ορμονική θεραπεία. Οι απαιτούμενες ενέσεις είναι υποδόριες στην κοιλιά και μπορείτε να τις κάνετε μόνες σας. Κατά τη διάρκεια αυτής της θεραπείας, θα χρειαστεί να επισκεφτείτε την κλινική 4-5 φορές για παρακολούθηση.

  6. Ωοληψία και Ολοκλήρωση: Στο τελικό ραντεβού πραγματοποιείται η ωοληψία με διακολπική λήψη των ωαρίων κάτω από μέθη, διάρκειας 15-20 λεπτών. Μετά από μια ώρα παραμονής για ανάρρωση, μπορείτε να επιστρέψετε στο σπίτι ή στην εργασία σας.

Ποια τα οφέλη της δωρεάς ωαρίων;

Όλοι μας είμαστε μοναδικοί και οι ανάγκες μας διαφέρουν, ωστόσο όλοι έχουμε την ευκαιρία να γίνουμε αιτία χαράς για τους συνανθρώπους μας, με τις πράξεις μας.

Μία τέτοια πράξη είναι η δωρεά ωαρίων. Μέσω αυτής, δίνεται η ευκαιρία να αλλαχτεί η ζωή ανθρώπων, βοηθώντας τους να επιτύχουν το σημαντικότερο όνειρό τους: να γίνουν γονείς. Κατά συνέπεια η συνεισφορά στη δημιουργία μιας νέας ζωής μπορεί να προσφέρει μεγάλη ψυχική ικανοποίηση και να αναδείξει το αίσθημα της γενναιοδωρίας και της αλληλεγγύης.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η δωρεά ωαρίων είναι μια αλτρουιστική πράξη, παρ’ολα αυτά ο νομοθέτης προβλέπει μια αποζημίωση για τον χρόνο, τον κόπο και τη βιολογική καταπόνηση των δοτριών.

Στη Newlife καταλαβαίνουμε ότι μπορεί η διαδικασία να φαίνεται περίπλοκη, όμως είμαστε πάντα έτοιμοι να σας καθοδηγήσουμε και να σας βοηθήσουμε με οποιαδήποτε ανησυχία μπορεί να έχετε, διασφαλίζοντας μια ευχάριστη εμπειρία και εχεμύθεια

Η ελληνική νομοθεσία σχετικά με τη δωρεά γενετικού υλικού έχει υποστεί σημαντικές αλλαγές, κατατάσσοντας τη χώρα μας στις πιο φιλελεύθερες ως προς το συγκεκριμένο θέμα. Η πιο πρόσφατη αναθεώρηση του νομικού πλαισίου έγινε με τον Νόμο Ν.4089/2022 τον Ιούλιο του 2022, τροποποιώντας τον προηγούμενο νόμο 3305/2005.

Με τη νέα νομοθεσία έχει προστεθεί και η επιλογή της επώνυμης δωρεάς, σεβόμενη πάντα της ιδιωτικότητας των ενδιαφερομένων (δότρια - λήπτρια). Στην περίπτωση της ανώνυμης δωρεάς, η δότρια και η λήπτρια παραμένουν άγνωστες, όπως το ίδιο ισχύει και για τα παιδιά. Στην επώνυμη δωρεά υπάρχει η δυνατότητα επαφής μεταξύ δότριας και λήπτριας, αφού το παιδί συμπληρώσει την ηλικία των 18. Είναι σημαντικό να επισημανθεί πως είναι επιλογή της δότριας για τη διατήρηση της ανωνυμίας της ή όχι και αποτελεί επιλογή αμετάκλητη.

Μάλιστα, η δότρια μπορεί να είναι και συγγενής της λήπτριας, από τη λεγόμενη «πλάγια γραμμή», όπως αδέλφια, ξαδέλφια ή θείες. Εξαιρούνται ωστόσο οι σχέσεις μητέρας, κόρης ή εγγονής, που ορίζονται ως «κάθετη γραμμή». Ακόμη, η ηλικιακή οριοθέτηση για τις δότριες διατηρείται στα κάτω των 35 ετών.

Οι αλλαγές αυτές ενσωματώνουν μια νέα φιλοσοφία στην προσέγγιση της δωρεάς ωαρίων, επιτρέποντας περισσότερες επιλογές και ευελιξία στις γυναίκες που επιθυμούν να δωρίσουν, αλλά και σε εκείνες που χρειάζονται αυτήν την πολύτιμη βοήθεια.

Κρυοσυντήρηση ωαρίων

Η κρυοσυντήρηση ωαρίων είναι μία διαδικασία που ανοίγει νέους ορίζοντες στον τομέα της γυναικείας γονιμότητας και της αναπαραγωγής.

Χάρη στην προηγμένη τεχνική της υπερταχείας υαλοποίησης (vitrification), που έχει αντικαταστήσει την παλαιότερη μέθοδο της αργής κατάψυξης, η διαδικασία αυτή διασφαλίζει την διατήρηση της βιωσιμότητας και της λειτουργικότητας των ωαρίων σε εξαιρετικά υψηλά ποσοστά επιβίωσης. Συγκεκριμένα, τα ποσοστά επιτυχίας της κατάψυξης ωαρίων φτάνουν έως και το 95%.

Υαλοποίηση (vitrification)

Η υαλοποίηση αποτελεί την κορυφαία τεχνική κρυοσυντήρησης και είναι σπουδαίο επίτευγμα στο πεδίο της εξωσωματικής γονιμοποίησης (IVF).

Αντίθετα, με την παραδοσιακή αργή κατάψυξη ωαρίων, η υαλοποίηση εξαλείφει τον κίνδυνο βλαβών που προκύπτουν κατά την φάση της μετάβασης της θερμοκρασίας μεταξύ 0ο C και -15ο C.

Η τεχνική αυτή προλαμβάνει την δημιουργία κρυστάλλων πάγου μέσα στα κύτταρα, χρησιμοποιώντας ειδικές κρυοπροστατευτικές ουσίες που αφαιρούν το νερό από τα κύτταρα και προστατεύουν τις κυτταρικές μεμβράνες από τις εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες.

Με αυτόν τον τρόπο, τα έμβρυα διατηρούνται ασφαλή και ανέπαφα σε θερμοκρασίες των -196ο C, με την ικανότητα εμφύτευσης μετά την απόψυξη να παραμένει ανεπηρέαστη.

Κρυοσυντήρηση Ωαρίων: Διαδικασία

  1. Αρχική Εκτίμηση των Ωοθηκών: Το πρώτο στάδιο περιλαμβάνει την αξιολόγηση της δυναμικής των ωοθηκών για να καθοριστεί ένα εξατομικευμένο πρωτόκολλο διέγερσης, βασισμένο στις ανάγκες και τις συγκεκριμένες συνθήκες κάθε γυναίκας.

  2. Διέγερση των Ωοθηκών: Αυτό το βήμα περιλαμβάνει την εφαρμογή ενέσιμης ορμονικής θεραπείας για την ενίσχυση της παραγωγής πολλαπλών ωοθυλακίων. Η διάρκεια αυτής της φάσης κυμαίνεται συνήθως από 8 έως 12 ημέρες και συνοδεύεται από συχνή παρακολούθηση μέσω διακολπικών υπερηχογραφημάτων.

  3. Ωοληψία: Το επόμενο βήμα είναι η ωοληψία, η οποία πραγματοποιείται διακολπικά και υπό ελαφριά καταστολή, μόλις τα ωοθυλάκια είναι έτοιμα και έχουν φτάσει στο απαιτούμενο μέγεθος.

  4. Κρυοσυντήρηση Ώριμων Ωαρίων: Κατά την τελική φάση, τα ώριμα ωάρια κρυοσυντηρούνται την ίδια ημέρα με την ωοληψία χρησιμοποιώντας την τεχνική της υαλοποίησης. Ακολούθως, τα ωάρια αποθηκεύονται ασφαλώς σε υγρό άζωτο σε θερμοκρασίες έως -196°C, διασφαλίζοντας την παρατεταμένη διατήρησή τους.



Πλεονεκτήματα της Κρυοσυντήρησης Ωαρίων

  1. Επέκταση της Γυναικείας Γονιμότητας: Η κρυοσυντήρηση ωαρίων επιτρέπει στις γυναίκες που επιθυμούν να αναβάλλουν τη μητρότητα τους, να διατηρούν τη γονιμότητά τους σε υψηλά επίπεδα για μελλοντική χρήση.

  2. Υψηλά Ποσοστά Επιβίωσης: Με την τεχνική της υαλοποίησης, τα ωάρια διατηρούν υψηλά ποσοστά επιβίωσης μετά την απόψυξη, εξασφαλίζοντας την καλύτερη ποιότητα για επιτυχή γονιμοποίηση.

  3. Προστασία της γονιμότητας από Ασθένειες ή Θεραπείες: Γυναίκες που πρόκειται να υποβληθούν σε θεραπείες όπως η χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία, που μπορεί να βλάψουν τη γονιμότητα, μπορούν να προβούν σε κρυοσυντήρηση πριν ξεκινήσουν την θεραπεία τους.

  4. Ευελιξία στον Σχεδιασμό Οικογένειας: Η δυνατότητα κρυοσυντήρησης ωαρίων παρέχει μεγαλύτερη ευελιξία στον σχεδιασμό της οικογένειας, επιτρέποντας στις γυναίκες να επιλέγουν τον ιδανικό για αυτές χρόνο για να γίνουν μητέρες.

  5. Διατήρηση Νεότερων Ωαρίων: Η δυνατότητα κρυοσυντήρησης ωαρίων σε νεότερη ηλικία διασφαλίζει την χρήση υψηλότερης ποιότητας ωαρίων στο μέλλον, παρέχοντας μεγαλύτερες πιθανότητες για υγιή εγκυμοσύνη.

Η κρυοσυντήρηση ωαρίων αποτελεί μία επαναστατική επιλογή για γυναίκες που επιθυμούν να έχουν τον έλεγχο της γονιμότητας τους, δίνοντας τους την ευκαιρία να καθορίζουν τον δικό τους χρόνο και τρόπο να γίνουν μητέρες.

Αν θέλετε και εσείς να γίνετε δότριες ωαρίων ή να ξεκινήσετε τη διαδικασία της κρυοσυντήρησης, τότε μπορείτε να επικοινωνήσετε με τη Newlife IVF Greece, για ένα πρώτο ραντεβού και να σας καθοδηγήσουμε για τα επόμενα βήματα.

INFO!

Newlife IVF Greece

Εθν. Αντιστάσεως 171, Καλαμαριά

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2310 457770, 2310 457780, 2313 252028