ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Έτοιμοι για τις προκλήσεις του ESG και του ΑΙ δηλώνουν οι Έλληνες διευθύνοντες σύμβουλοι

Έτοιμοι για τις προκλήσεις του ESG και του ΑΙ δηλώνουν οι Έλληνες διευθύνοντες σύμβουλοι

Περισσότερο αισιόδοξοι από ποτέ για τις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας δηλώνουν οι Έλληνες διευθύνοντες σύμβουλοι, οι οποίοι, μάλιστα εμφανίζονται να είναι περισσότερο σίγουροι -σε σχέση με τους συναδέλφους τους στο εξωτερικό- αναφορικά με την αντιμετώπιση προκλήσεων όπως είναι η ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης και του ESG αλλά και την προστασία από κυβερνοεπιθέσεις.

Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τα αποτελέσματα της ετήσιας έρευνας «2023 CEO Outlook» της KPMG, τα αποτελέσματα της οποίας παρουσιάστηκαν χθες. Στην έρευνα συμμετείχαν 1325 διευθύνοντες σύμβουλοι από 11 μεγάλες αγορές, στους οποίους περιλαμβάνονται και οι επικεφαλής 50 ελληνικών επιχειρήσεων από διάφορους κλάδους της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 84% των Ελλήνων διευθύνοντων συμβούλων δηλώνουν αισιόδοξοι τόσο για τις προοπτικές ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας όσο και για την ελληνικής οικονομίας. Επιπλέον, το 78% των Ελλήνων διευθύνοντων συμβούλων είναι αισιόδοξοι για τις προοπτικές ανάπτυξης της εταιρείας τους την επόμενη τριετία. Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι δηλώνουν αισιόδοξοι παρά το γεγονός ότι ανησυχούν για τις γεωπολιτικές εξελίξεις. Το 52% των Ελλήνων στελεχών που συμμετείχαν στην έρευνα

κατατάσσουν τη γεωπολιτική και την πολιτική αβεβαιότητα ως τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την ανάπτυξη της επιχείρησής τους, είτε πρόκειται για την διαχείριση της παρουσίας μιας εταιρείας σε μια ζώνη σύγκρουσης, είτε την προσπάθεια αντιμετώπισης της «αναταραχής» στις αλυσίδες εφοδιασμού και τις διακυμάνσεις των τιμών. Επιπλέον, το 84% των Ελλήνων ανέφερε ότι η αύξηση των επιτοκίων και οι σφιχτότερες νομισματικές πολιτικές θα μπορούσαν να παρατείνουν οποιαδήποτε πιθανή ή τρέχουσα ύφεση.

Ένα άλλο ενδιαφέρον αποτέλεσμα είναι εκτιμώντας ότι η επίδειξη προσωπικής ακεραιότητας είναι το κλειδί για το χτίσιμο εμπιστοσύνης με τους πελάτες και τα ενδιαφερόμενα μέρη, το 66% των Ελλήνων διευθύνοντων συμβούλων (και το 61% παγκοσμίως) δηλώνουν ότι θα έπαιρναν δημόσια θέση σε ένα πολιτικά ή κοινωνικά αμφιλεγόμενο ζήτημα, παρά τις ανησυχίες του διοικητικού συμβουλίου.

Ο ρόλος του ESG

Ιδιαίτερο κομμάτι της έρευνας της KPMG αφορά το κομμάτι του ESG (Environment, Society, Governance) με το 60% των Ελλήνων ερωτηθέντων να δηλώνουν ότι το έχουν ενσωματωσει πλήρως στην επιχείρησή τους ως μέσο για τη δημιουργία αξίας. Ταυτόχρονα, όμως, μόλις το 6% θεωρεί ότι τα επόμενα τρία χρόνια το ESG θα έχει μεγαλύτερη επίδραση στις σχέσεις με τους πελάτες. Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι το 61% των διευθύνοντων συμβούλων από την Ελλάδα που συμμετείχαν στην έρευνα υποστήριξαν πως η τρέχουσα πρόοδος που έχουν σημειώσει οι οργανισμοί τους στο ESG είναι αρκετά ισχυρή, ώστε να ανταπεξέλθει σε πιθανό έλεγχο από τα ενδιαφερόμενα μέρη ή τους μετόχους. Το αντίστοιχο ποσοστό σε διεθνές επίπεδο είναι μόλις 32%.

Στο ίδιο πλαίσιο, ενδιαφέρον έχουν και οι απόψεις αναφορικά με τη διαφορετικότητα και την ισότητα. Μόλις το 34% των Ελλήνων διευθύνοντων συμβούλων (έναντι 66% παγκοσμίως) υποστηρίζουν ότι η πρόοδος στην ένταξη και τη διαφορετικότητα συντελείται με υπερβολικά αργούς ρυθμούς στον επιχειρηματικό κόσμο. Σημειωτέον πως το 72% των διευθύνοντων συμβουλών παγκοσμίως και 64% των Ελλήνων θεωρεί ότι η επίτευξη της διαφορετικότητας στους χώρους εργασίας απαιτεί την υλοποίηση αλλαγών στα ανώτερα επίπεδα ηγεσίας.

Επιστροφή στο γραφείο

Αξιοπρόσεκτα είναι και τα στοιχεία αναφορικά με το μέλλον της εργασίας. Το 86% των Ελλήνων που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσε πως αναμένει ότι η πλήρης επιστροφή στο γραφείο είναι ζήτημα μόλις τριών ετών! Και το 100% δήλωσε ότι είναι πιθανό να επιβραβεύσουν τους εργαζομένους που πηγαίνουν στο γραφείο με ευνοϊκές αναθέσεις έργων, αυξήσεις ή προαγωγές.

Όμως, όπως σημειώνεται και από την KPMG, την ίδια στιγμή, διεξάγεται μια συζήτηση γύρω από την υβριδική εργασία, η οποία είχε σε μεγάλο βαθμό θετικό αντίκτυπο στην παραγωγικότητα των εργαζομένων τα τελευταία τρία χρόνια, έχοντας ισχυρή υποστήριξη από τους εργαζομένους, και ειδικά της νεότερης γενιάς. Και αυτό σε συνδυασμό με τα προβλήματα στην εξεύρεση ανθρώπινου δυναμικού δημιουργεί ερωτήματα όσον αφορά το πως οι εταιρείες θα μπορέσουν να δημιουργήσουν ένα ελκυστικό εργασιακό περιβάλλον.

Τεχνητή νοημοσύνη και κυβερνοασφάλεια

Στο θέμα της αξιοποίησης της τεχνητής νοημοσύνης είναι αξιοπρόσεκτο ότι, σύμφωνα τουλάχιστον με τις απαντήσεις των Ελλήνων συμμετεχόντων, οι επιχειρήσεις στη χώρα μας, ασχολούνται περισσότερο με το ΑΙ απ’ όσο νομίζουμε. Το 74% των Ελλήνων διευθύνοντων συμβούλων απάντησε πως επενδύουν σε μεγάλο βαθμό στο αποκαλούμενο generative AI (ή δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη όπως το μεταφράζει η KPMG) ως ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για το μέλλον, ποσοστό που είναι υψηλότερο από το 70% που καταγράφηκε σε παγκόσμιο επίπεδο. Από την άλλη πλευρά, μόλις το 42% των Ελλήνων διευθύνοντων συμβούλων να δουν απόδοση της επένδυσής τους σε τρία έως πέντε χρόνια.

Επίσης, παρόλο που η τεχνητή νοημοσύνη δίνει τη δυνατότητα ανίχνευσης των κυβερνοεπιθέσεων, το 83% των διευθύνοντων συμβούλων παγκοσμίως και 90% των Ελλήνων πιστεύει ότι μπορεί να οδηγήσει σε νέους κινδύνους καθώς προσφέρει νέες στρατηγικές επιθέσεων στους αντιπάλους.

Όσον αφορά στην κυβερνοασφάλεια, η έρευνα έδειξε κάτι αξιοσημείωτο: ότι οι Έλληνες διευθύνοντες σύμβουλοι εκτιμούν ότι οι επιχειρήσεις τους έχουν κάνει πολύ περισσότερα σε σχέση με τους συναδέλφους τους σε διεθνές επίπεδο. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 88% των Ελλήνων διευθύνοντων συμβούλων απάντησε ότι οι εταιρείες τους είναι καλά προετοιμασμένες για πιθανή κυβερνοεπίθεση όταν το αντίστοιχο ποσοστό στο εξωτερικό ανέρχεται μόλις στο 53%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ