ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Το νομοσχέδιο για τους servicers φέρνει αναλυτική ενημέρωση και αυστηρές ποινές

Το νομοσχέδιο για τους servicers φέρνει αναλυτική ενημέρωση και αυστηρές ποινές
Pixabay

Υποχρεωτική καθίσταται η παροχή προσωποποιημένης και αναλυτικής ενημέρωσης προς τους οφειλέτες από τους servicers, στο πλαίσιο των παρεμβάσεων που προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Συγκεκριμένα, οι servicers θα πρέπει να ενημερώνουν τους οφειλέτες του χαρτοφυλακίου τους, μεταξύ άλλων, για το ύψος της οφειλής, το ιστορικό των πληρωμών, τις δόσεις αλλά και το επιτόκιο της ρύθμισης.

Μάλιστα, η ενημέρωση θα πρέπει να παρέχεται μέσω ειδικής ψηφιακής πλατφόρμας (κατ’ αναλογία με το webbanking των τραπεζών) το οποίο θα πρέπει ενημερώνεται τουλάχιστον σε μηνιαία βάση και η οποία θα πρέπει να έχει τεθεί σε λειτουργία το αργότερο έως τις 31 Μαρτίου 2024, εφόσον φυσικά ολοκληρωθεί η δημόσια διαβούλευση (κλικ εδώ) και ψηφιστούν οι παρεμβάσεις.

Όσοι servicers δεν συμμορφωθούν με τους νέους κανόνες «για τον σεβασμό και την προστασία των οφειλετών» θα βρεθούν αντιμέτωποι με αυστηρές ποινές που μπορεί να φθάνουν από την επιβολή προστίμου έως και 500.000 ευρώ, μέχρι και την ανάκληση της άδειας λειτουργίας.

Επιπλέον, στις παρεμβάζεις του νομοσχεδίου περιλαμβάνονται τα εξής:

  • Εκσυγχρονισμός και βελτίωση του εξωδικαστικού μηχανισμού (δείτε περισσότερα εδώ).
  • Ρυθμίσεις ενίσχυσης του ανταγωνισμού, όπως η χορήγηση δανείων από μη τραπεζικούς φορείς.
  • Επέκταση των συναλλαγών που υλοποιούνται μέσω του συστήματος άμεσων πληρωμών (IRIS).
  • Βελτίωση της λειτουργίας του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων.
  • Απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών του Πτωχευτικού Κώδικα.
  • Σύσταση Μητρώου Παρακολούθησης Ιδιωτικού Χρέους.
  • Άμεση δημοσιοποίηση των επωνυμιών επιχειρήσεων, στις οποίες η Τράπεζα της Ελλάδος εντοπίζει παραβάσεις της νομοθεσίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ