ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Νέα Πολυκέντρα Ανακύκλωσης της TEXAN στον Δήμο Αθηναίων

Νέα Πολυκέντρα Ανακύκλωσης της TEXAN στον Δήμο Αθηναίων
O Δήμαρχος Αθηναίων, κ. Κώστας Μπακογιάννης

Την ευκαιρία να κάνουν ανακύκλωση με την πιο αποτελεσματική μέθοδο «Διαλογής στην Πηγή» και να έχουν σπουδαία ανταποδοτικά οφέλη από αυτό έχουν πλέον οι κάτοικοι του Δήμου Αθηναίων, με την εγκατάσταση του πρώτου Πολυκέντρου Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης από την TEXAN στη συμβολή των  Λ. Κηφισίας και Λ. Αλεξάνδρας, στους Αμπελόκηπους - στην καρδιά της πόλης!

Συνολικά, στο πλαίσιο της συνολικής συνεργασίας της TEXAN με τον Δήμο Αθηναίων θα τοποθετηθούν 50 Πολυκέντρα, στο άμεσο χρονικό διάστημα, σε γειτονιές της πόλης.

Έως σήμερα, ήδη έχουν τοποθετηθεί και λειτουργούν 44 Πολυκέντρα, τα οποία οι πολίτες μπορούν να βρουν στα παρακάτω σημεία: 1) Λ. Αλεξάνδρας & Λ. Κηφισίας

2) Λ. Αλεξάνδρας (Γήπεδο ΠΑΟ), 3) Φωκίωνος Νέγρη (Κυψέλη), 4) Πλατεία Αγίου Θωμά, 5) Παλαμηδίου & Πλάτωνος, 6) Πλατεία Ιωάννη Δούρου – Αυδή, 7) Μαυροματαίων (Πεδίον Άρεως), 8) Μετρό Συγγρού- Φιξ, 9) Άγιος Παντελεήμονας, 10) Πλατεία Κάνιγγος, 11) Λ. Κηφισίας & Λάμψα, 12) Πλατεία Κουμουνδούρου, 13) Αμβροσίου Φραντζή, 14) Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο (Πατησίων), 15) Μέγαρο Μουσικής, 16) Πειραιώς (Ερμού & Περσεφόνης), 17) Πλατεία Αγίου Ανδρέα, 18) Μετρό Άγιος Ιωάννης, 19) Μετρό Κεραμεικός, 20) Πλατεία Ομονοίας, 21) Πλατεία Συντάγματος, 22) Πλατεία Καραϊσκάκη, 23) Σταθμός Λαρίσης, 24) Λ. Μιχαλακοπούλου (Χίλτον), 25) Μετρό Κατεχάκη, 26) Κυρίλλου Λουκάρεως, 27) Μετρό Θησείο (Ερμού), 28) Μπούσγου 7 (Λ. Αλεξάνδρας), 29) Πλατεία Πέτρουλα, 30) Πλατεία Κλαυθμώνος, 31) Πλατεία Έλενας Βενιζέλου, 32) Πλατεία Αττικής, 33) Σαμαρά 1 & Καμπούρογλου, 34) Δροσοπούλου & Φωκίωνος Νέγρη,

35) Μετρό Σεπόλια (Αντιγόνης & Κρέοντος), 36) Αγίου Μελετίου (Έναντι Σεπολίων 78), 37) Άγιος Δημήτριος (Πανόρμου), 38) Πλατεία Θέρμιδας (έναντι Πιτυούντος), 39) Μετρό Πανόρμου, 40) Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία», 41) Ιφιγενείας & Ν. Χατζηαποστόλου, 42) Πλατεία Βικτωρίας, 43) Υμηττού (Ι.Ν. Προφήτη Ηλία), 44) Σχολικό συγκρότημα Γκράβας

Η επίσημη επανέναρξη της συνεργασίας, άλλωστε, έγινε με τη μεγάλη γιορτή στην Πλατεία Συντάγματος, στις 3 Ιουλίου 2023, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Πλαστικής Σακούλας και στη συνέχεια με το 1ο Πολυκέντρο που τοποθετήθηκε στους Αμπελοκήπους (Λ. Κηφισίας & Λ. Αλεξάνδρας).

Με στόχο το μήνυμα της ανακύκλωσης να διαδοθεί σε όλους τους κατοίκους, η Αθήνα, αλλά και η χώρα μας συνολικά κάνει πλέον σημαντικά βήματα προς ένα πιο πράσινο και βιώσιμο μέλλον κυκλικής οικονομίας. Έτσι, τα νέα πολυκέντρα Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης στοχεύουν να γίνουν ένα τοπόσημο για την ενημέρωση για το σωστό διαχωρισμό και ανακύκλωση των συσκευασιών από πλαστικό, αλουμίνιο, γυαλί & χαρτί, ώστε να μπορούν να ενταχθούν αποτελεσματικά στη διαδικασία επεξεργασίας και επιστροφής τους στον οικονομικό κύκλο.

Το πρώτο Πολυκέντρο Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης από την TEXAN στους Αμπελόκηπους ( Λ. Κηφισίας & Λ. Αλεξάνδρας)

Πώς λειτουργούν τα Πολυκέντρα Ανακύκλωσης

Πολυκέντρο Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης στην Φωκίωνος Νέγρη, Κυψέλη

Τα Πολυκέντρα Ανακύκλωσης έχουν δημιουργηθεί για να συμβάλλουν στην εκπλήρωση των εθνικών στόχων ανακύκλωσης. Αξιοποιώντας τις υφιστάμενες καλές πρακτικές σε ευρωπαϊκό επίπεδο, κάθε πολίτης που ανακυκλώνει μεταλλικές, πλαστικές και γυάλινες συσκευασίες, έχει ανταποδοτικό όφελος. Συνεπώς, στα Πολυκέντρα της Ανακύκλωσης οι συσκευασίες μας έχουν αξία και κερδίζουμε 1€ με την επιστροφή 33 συσκευασιών.

Ανακύκλωση με την πιο αποτελεσματική μέθοδο «Διαλογή στην Πηγή»: Πολυκέντρο Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης στην Λ. Αλεξάνδρας (Γήπεδο του Παναθηναϊκού)

Παράλληλα, με την αξιοποίηση εξοπλισμού υψηλής τεχνολογίας, πραγματοποιούνται αυτόματα οι εργασίες συλλογής, επεξεργασίας και αποθήκευσης των συσκευασιών, προωθώντας σημαντικά την ουσία της ανακύκλωσης στη χώρα μας. Ειδικότερα, με αξιοποίηση των τεχνικών δυνατοτήτων του εξοπλισμού υψηλής τεχνολογίας που χρησιμοποιείται, πραγματοποιούνται αυτόματα, μεταξύ άλλων, η παραλαβή των άδειων συσκευασιών σε ειδική χοάνη υποδοχής με υψηλή ταχύτητα παραλαβής (έως 100 συσκευασίες από πλαστικό & αλουμίνιο και έως 40 συσκευασίες από γυαλί, ανά λεπτό), η αναγνώριση και ο διαχωρισμός των συσκευασιών ανά υλικό με την χρήση ειδικών αισθητήρων & με την χρήση barcode scanner.

Πολυκέντρο Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης της TEXAN στο Μετρό Κεραμεικός

Επίσης, αυτόματα γίνεται η συμπίεση των πλαστικών και μεταλλικών υλικών καθώς και ο θρυμματισμός των γυάλινων υλικών με ειδικές μηχανικές πρέσες, ώστε ο όγκος να μειώνεται 90%. Η συλλογή των επιστρεφόμενων συσκευασιών γίνεται σε ειδικό ενσωματωμένο κλειστό αποθηκευτικό χώρο, ενώ αυτόματα αποθηκεύονται, εκτυπώνονται και αποστέλλονται όλα τα στατιστικά στοιχεία και δεδομένα. Επίσης, αυτομάτως γίνεται η εκτύπωση και η παράδοση στον ανακυκλωτή των αποδείξεων του ανταποδοτικού αντιτίμου, για δωρεάν αγορές σε συνεργαζόμενα super markets, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα αυτόματης δωρεάς της αξίας του χρηματικού αντιτίμου υπέρ κάποιου κοινωνικού σκοπού.

Picture11.jpg
Στα Πολυκέντρα μπορούν να ανακυκλωθούν σωστά πλαστικά , γυάλινα & μεταλλικά υλικά με ανταποδοτικό κίνητρο (1€ για κάθε 33 συσκευασίες)

Το Πολυκέντρο Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης για τους πολίτες

Ο Δήμος Αθηναίων σε συνεργασία με την ΤΕΧΑΝ εγκατέστησαν το 1οΠολυκέντρο Ανπαποδοτικής Ανακύκλωσης στη συμβολή της Λεωφόρου Αλεξάνδρας με τη Λεωφόρο Κηφισίας, ένα από τα πλέον πολυσύχναστα σημεία της πόλης, όπου μπορούν να ανακυκλωθούν σωστά σωστά πλαστικά μπουκάλια, γυάλινα υλικά, μεταλλικά κουτιά και χαρτί.

Μετά την επιτυχημένη γιορτή ανακύκλωσης στην Πλατεία Συντάγματος, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 3 Ιουλίου με αφορμή την «Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Πλαστικής Σακούλας», τα εγκαίνια του νέου Πολυκέντρου Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης, στους Αμπελόκηπους, πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη, 19 Ιουλίου, παρουσία πλήθους κόσμου που έσπευσε να ενημερωθεί και να αγκαλιάσει την πρωτοβουλία. Παράλληλα, επί τόπου πραγματοποιήθηκαν κληρώσεις με πλούσια δώρα.​

Ήδη έχουν τοποθετηθεί 44 Πολυκέντρα σε γειτονιές της Αθήνας

Στις γιορτές της ανακύκλωσης παρευρέθηκαν και ανακύκλωσαν ο Δήμαρχος Αθηναίων, κ. Κώστας Μπακογιάννης, o Περιφερειάρχης Αττικής, κ. Γιώργος Πατούλης, o Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του Δήμου Αθηναίων, κ. Νικόλαος Αβραμίδης, ο υφυπουργός Πολιτισμού, κ. Χρίστος Δήμας, o βουλευτής ΝΔ Ανατολικής Αττικής, κ. Στέλιος Πέτσας και ο Γ.Γ. Διαχείρισης Αποβλήτων, κ. Μανώλης Γραφάκος. Από την ΤΕΧΑΝ το παρών έδωσαν ο Πρόεδρος της εταιρείας, κ. Απόστολος Μούργος, ο Διευθύνων Σύμβουλος, Δρ. Παναγιώτης Μούργος και αρκετά στελέχη της εταιρείας.

Ο Δρ. Παναγιώτης Μούργος Διευθύνων Σύμβουλος της TEXAN, ο κ. Κώστας Μπακογιάννης Δήμαρχος Αθηναίων, ο κ. Νικόλαος Αβραμίδης Αντιδήμαρχος Καθαριότητας & Ανακύκλωσης Δήμου Αθηναίων, ο κ. Απόστολος Μούργος Πρόεδρος της ΤΕΧΑΝ
Ο κ. Γιώργος Πατούλης Περιφερειάρχης Αττικής
Ο κ. Χρίστος Δήμας Υφυπουργός Πολιτισμού
Ο κ. Απόστολος Μούργος Πρόεδρος της ΤΕΧΑΝ και η κα Κατερίνα Στικούδη Τραγουδίστρια/Παρουσιάστρια
Η κα Βούλα Ζυγούρη , Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών μαζί με τους Ολυμπιονίκες κ. Βαλέριο Λεωνίδη και κα Τατιάνα Καββαδία
Ο κ. Κωνσταντίνος Δέδες Προέδρος της «Τεχνόπολις»
Η κα Κατερίνα Γκαγκάκη Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Κοινωνίας Πολιτών
Ο κ. Χάρης Ρώμας Ηθοποιός
Καλλιτεχνικό Εργαστήρι για τους μικρούς επισκέπτες κατά την διάρκεια της εκδήλωσης

Επίσης, το «παρών» έδωσαν μεταξύ άλλων, η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών, κ. Βούλα Ζυγούρη, ομάδα παιδιών από τα Παιδικά Χωριά SOS, μεταδίδοντας με την παρουσία τους το μήνυμα της Ανακύκλωσης παντού.

Οι καλεσμένοι, αλλά και οι εκατοντάδες πολίτες που ήρθαν ειδικά για την εκδήλωση, είχαν τη δυνατότητα να γνωρίσουν το νέο υπερσύγχρονο πολυκέντρο της ΤΕΧΑΝ, να ανακυκλώσουν τις συσκευασίες τους και να μπουν στην κλήρωση για να κερδίσουν μοναδικά πλούσια δώρα.​

Ταυτόχρονα στον χώρο γινόταν και δωρεάν διανομή νερού σε πλαστικά μπουκάλια, τα οποία ανακυκλώθηκαν στο Πολυκέντρο.​

Η ανακύκλωση ως εθνική προτεραιότητα

Η ΤΕΧΑΝ οδηγεί τις εξελίξεις στον τομέα της ανακύκλωσης στη χώρα μας, καθώς με σημαντικές τοποθετήσεις το τελευταίο διάστημα γίνεται «σημείο αναφοράς», συμβάλλοντας στον εθνικό στόχο ώστε η Ελλάδα από ουραγός να γίνει πρωταγωνιστής στην ανακύκλωση σε όλη την Ευρώπη.

Πολυκέντρο Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης της TEXAN στην Πλατεία Συντάγματος (Μετρό), Αθήνα

Η κυκλική οικονομία, άλλωστε, είναι ο μόνος δρόμος για το μέλλον όλης της ανθρωπότητας και η παγκόσμια κοινότητα στρέφεται προς την υιοθέτηση των πρακτικών της, με την ανακύκλωση να αποτελεί τον πυρήνα κάθε προσπάθειας. Η TΕΧΑΝ έχει ήδη εγκαταστήσει εκατοντάδες μηχανήματα ανακύκλωσης σε όλη την Ελλάδα, καλύπτοντας τους σχετικούς στόχους, ενώ με τα Πολυκέντρα Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης που τοποθετούνται σε κομβικά σημεία, φέρνει πιο κοντά την ανταποδοτική ανακύκλωση σε εκατομμύρια συμπολίτες μας.

Η ανακύκλωση είναι ο μόνος δρόμος για το βιώσιμο μέλλον του πλανήτη μας και η TEXAN μας δείχνει πως θα βαδίσουμε συνολικά σε αυτόν!

ΔΗΜΟΦΙΛΗ