ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Vodafone Ελλάδος: Τι δείχνουν τα αποτελέσματα του α’ εξαμήνου

Vodafone Ελλάδος: Τι δείχνουν τα αποτελέσματα του α’ εξαμήνου

Στα ίδια επίπεδα διαμορφώθηκαν τα έσοδα από υπηρεσίες για τη Vodafone Ελλάδος το α’ εξάμηνο του τρέχοντος οικονομικού έτους της (Απρίλιος – Σεπτέμβριος 2023) με τον συνολικό κύκλο εργασιών να παρουσιάζει μία ελαφρά μείωση και τη λειτουργική κερδοφορία να κινείται πτωτικά.

Σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε ο όμιλος Vodafone, η ελληνική θυγατρική είδε τα έσοδα από υπηρεσίες για το β’ τρίμηνο του οικονομικού έτους (Ιούλιος – Σεπτέμβριος 2023) να διαμορφώνεται στα 232 εκατ. ευρώ έναντι 231 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου οικονομικού έτους. Σημειώνεται ότι στο α’ τρίμηνο (Απρίλιος – Ιούνιος 2023) τα έσοδα από υπηρεσίες ήταν στα 213 εκατ. ευρώ, στα ίδια ακριβώς επίπεδο με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου οικονομικού έτους. Σύμφωνα με τη διοίκηση του βρετανικού τηλεπικοινωνιακού ομίλου, τα έσοδα από υπηρεσίες επηρεάστηκαν θετικά από την πορεία του τομέα εταιρικών πελατών και ιδίως από την ανάληψη έργων στον δημόσιο τομέα

Από την άλλη πλευρά, σε επίπεδο εξαμήνου ο συνολικός κύκλος εργασιών παρουσίασε ελαφρά πτώση. Συγκεκριμένα, διαμορφώθηκε στα 478 εκατ. ευρώ για την περίοδο Απρίλιος – Σεπτέμβριος 2023 όταν το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2022 ήταν στα 487 εκατ. ευρώ. Μεγαλύτερη ήταν η πτώση στη λειτουργική κερδοφορία με τα προσαρμοσμένα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (adjusted EBITDAaL) να ανέρχεται για το πρώτο μισό του τρέχοντος οικονομικού έτους στα 99 εκατ. ευρώ έναντι 125 εκατ. ευρώ πέρσι. Οι επενδύσεις ήταν ελαφρά αυξημένες στα 73 εκατ. ευρώ έναντι 71 εκατ. ευρώ.

Σε επίπεδο πελατών, στην κινητή τηλεφωνία η Vodafone Ελλάδος έφθασε στο τέλος Σεπτεμβρίου 2023 να εξυπηρετεί συνολικά 4,275 εκατ. γραμμές, αριθμός αυξημένος κατά 6 χιλιάδες σε σχέση με το τέλος Ιουνίου. Το θετικό για την εταιρεία είναι πάντως πως κατά τη διάρκεια του εξαμήνου πρόσθεσε 78 χιλιάδες συνδρομητές συμβολαίου με αποτέλεσμα το 44,2% των πελατών να είναι με συμβόλαιο. Αντίθετα, οι πελάτες καρτοκινητής μειώθηκαν κατά 25 χιλιάδες.

Στη σταθερή τηλεφωνία, ο αριθμός των σταθερών ευρυζωνικών συνδέσεων διαμορφώθηκε στο τέλος Σεπτεμβρίου στις 940 χιλιάδες, μειωμένος κατά 6 χιλιάδες σε σχέση με το τέλος Απριλίου.

Όσον αφορά στο μέσο μηνιαίο έσοδο ανά πελάτη (ARPU) στην κινητή τηλεφωνία, για το β’ τρίμηνο του τρέχοντος οικονομικού έτους (Ιούλιος – Σεπτέμβριος 2023) διαμορφώθηκε στα 10 ευρώ, παρουσιάζοντας μία ελαφριά αύξηση σε σχέση με τα 9,8 ευρώ του αμέσως προηγούμενου τριμήνου. Το ARPU στα συμβόλαια ήταν στα 16,2 ευρώ (από 16 ευρώ), ενώ στην καρτοκινητή ήταν στα 5,2 ευρώ (από 5 ευρώ).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ