ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τα σχέδια της Lancom και της EXA Infrastructure για την ανάδειξη της Ελλάδας σε ψηφιακό κόμβο

Τα σχέδια της Lancom και της EXA Infrastructure για την ανάδειξη της Ελλάδας σε ψηφιακό κόμβο

Ένα νέο κεφάλαιο όσον αφορά τη διεθνή συνδεσιμότητα της Ελλάδας επιδιώκουν να ανοίξουν μέσω της στρατηγικής συνεργασίας τους η Lancom, η οποία δραστηριοποιείται στο χώρο της παροχής εξειδικευμένων υπηρεσιών cloud, data center και τηλεπικοινωνιών, και η EXA Infrastructure, η εταιρεία με τη μεγαλύτερη εξειδικευμένη πλατφόρμα ψηφιακών υποδομών διασύνδεσης της Ευρώπης με τη Βόρεια Αμερική.

Οι δύο εταιρείες ανακοίνωσαν και επίσημα τη στρατηγική συνεργασία τους κατά τη διάρκεια ενημερωτικής συνάντησης με εκπροσώπους των ελληνικών μέσων ενημέρωσης όπου τόνισαν ότι η Ελλάδα έχει όλες τις προϋποθέσεις προκειμένου να εξελιχθεί σε έναν ψηφιακό κόμβο για όλη την νοτιοανατολική Ευρώπη και να αποκτήσει ηγετική θέση όσον αφορά στη διακίνηση δεδομένων στην ευρύτερη περιοχή.

Στο πλαίσιο της στρατηγικής συνεργασίας, η ΕΧΑ Infrastructure απέκτησε παρουσία στο Balkan Gate Thessaloniki, το τρίτο data center της Lancom, το οποίο αποτελεί το μεγαλύτερο «ουδέτερο» data center στη Βόρεια Ελλάδα. Το Balkan Gate βρίσκεται σε στρατηγική θέση, επιτρέποντας την εύκολη διασύνδεση της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, τη Βόρεια Μακεδονία, την Αλβανία και την Τουρκία, έχοντας συνδέσεις με την Ιταλία, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

Η κίνηση αυτή έχει ως αποτέλεσμα την απευθείας διασύνδεση του Balkan Gate Thessaloniki με τα μεγαλύτερα internet exchanges της Ευρώπης, μέσω των συντομότερων φυσικών διαδρομών, με αποτέλεσμα τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι, καθώς και επιχειρήσεις να έχουν άμεση και υψηλής ποιότητας πρόσβαση στις τηλεπικοινωνιακές υποδομές της Ευρώπης. Ουσιαστικά, η συνεργασία δημιουργεί έναν «δακτύλιο» που διασυνδέει τη Θεσσαλονίκη με τους σημαντικότερους στην Ευρώπη κόμβους διακίνησης κίνησης στο Διαδίκτυο που βρίσκονται στη Σόφια, τη Φραγκφούρτη, το Άμστερνταμ, το Μιλάνο και τη Ρώμη. Η δημιουργία του δακτυλίου αυτού, του πρώτου στην Ελλάδα, θα έχει ως αποτέλεσμα να βελτιωθούν σημαντικά τόσο οι ταχύτητες διακίνησης δεδομένων όσο και η εμπειρία των πελατών της Lancom.

Όπως αναφέρθηκε πρόκειται για την πρώτη κίνηση της συνεργασίας των δύο πλευρών, η οποία αναμένεται να επεκταθεί και στην Κρήτη όταν ολοκληρωθεί το data center που κατασκευάζει η Lancom στο Ηράκλειο και το οποίο αναμένεται να είναι έτοιμο προς το τέλος του 2024. Σύμφωνα με τον Γιώργο Νώλη, διευθύνοντα σύμβουλο της Lancom, η συνεργασία με την EXA αποτελεί μέρος της προσπάθειας της εταιρεία να αναδείξει την Ελλάδα σε ψηφιακό κόμβο και τη Θεσσαλονίκη σε τηλεπικοινωνιακή πύλη της ΝΑ Ευρώπης.

Τα πλάνα της EXA Infrastructure

Από την πλευρά της, τα στελέχη της EXA Infrastructure επεσήμαναν ότι η εταιρεία, η οποία αποτελεί τον μεγαλύτερο εξειδικευμένο πάροχο τηλεπικοινωνιακών διασυνδέσεων μεταξύ της Ευρώπης και της αμερικανικής ηπείρου, έχει αποφασίσει να επεκταθεί περαιτέρω στην Ελλάδα όπου ήδη δραστηριοποιείται. Σημειώνεται ότι η EXA Infrastructure, η οποία διαθέτει ένα συνολικό δίκτυο 142.000 χιλιομέτρων σε 300 πόλεις και 34 χώρες, έχει ήδη αποκτήσει χωρητικότητα στο καλώδιο της Islalink που συνδέει την Ιταλία με την Πρέβεζα, ενώ έχει συνεργασία και με τον ΤΑΡ για την εμπορική αξιοποίηση του καλωδίου οπτικών ινών που έχει ήδη εγκατασταθεί στον συγκεκριμένο αγωγό που διαπερνά τη βόρεια Ελλάδα. Επίσης, στα πλάνα είναι η επέκταση των υποδομών που χρησιμοποιεί στην περιοχή της Αττικής.

Η περιοχή όπου δίνεται ιδιαίτερη σημασία είναι πάντως αυτή της Κρήτης δεδομένου ότι εκεί αναμένεται να προσαιγιαλωθούν μία σειρά από υποθαλάσσια καλώδια οπτικών ινών και δημιουργούνται μία σειρά από data centers. Όπως επισημάνθηκε η Κρήτη θα μπορούσε να εξελιχθεί ως την εναλλακτική επιλογή στην περιοχή της Μεσογείου όσον αφορά στη διακίνηση δεδομένων από τη Μέση Ανατολή και την Ασία. Το πλεονέκτημα της Κρήτης είναι ότι είναι η πρώτη ευρωπαϊκή περιοχή που συναντά ένα υποθαλάσσιο δίκτυο οπτικών ινών όταν έρχεται από τον τηλεπικοινωνιακό «διάδρομο» που περνά από τη Διώρυγα του Σουέζ.

Οι επόμενες κινήσεις της Lancom

Για τη Lancom η στρατηγική συνεργασία με την EXA Infrastructure αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στην ανάπτυξη της όπως ανέφεραν τα στελέχη της. Η εταιρεία κινείται με εξαιρετικά γρήγορους ρυθμούς. Το 2023 αναμένεται να κλείσει με τον κύκλο εργασιών να διαμορφώνεται σε επίπεδα άνω των 5 εκατ. ευρώ (έναντι 3,26 εκατ. ευρώ το 2022) με τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) στα 2,5 εκατ. ευρώ (έναντι 1,05 εκατ. ευρώ).

Η συνεργασία με την EXA Infrastructure και η δημιουργία του «δακτυλίου» αναμένεται να έχει αποτέλεσμα τη διεύρυνση του πελατολογίου. Σημειώνεται ότι το ενδιαφέρον για το Balkan Gate Thessaloniki, το μεγάλο data center της εταιρείας στη Θεσσαλονίκη, είναι αυξανόμενο με αποτέλεσμα να έχει ξεκινήσει ήδη η επόμενη φάση της επέκτασης του. Το data center στην Κρήτη προχωρά κανονικά και ο κ. Νώλης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν και άλλα data centers στην Ελλάδα. «Βλέπουμε και άλλες ευκαιρίες ανάπτυξης στην Ελλάδα» ανέφερε ο κ. Νώλης, ο οποίος άφησε ακόμη ανοικτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε κάποια εξαγορά αλλά και της εισόδου στην Εναλλακτική Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ