ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Φέρνοντας τη φροντίδα των πρόωρων μωρών σε πρώτο πλάνο

Φέρνοντας τη φροντίδα των πρόωρων μωρών σε πρώτο πλάνο

Αλήθεια, εσείς γνωρίζετε ότι ένα στα δέκα μωρά παγκοσμίως γεννιέται πρόωρα; Άραγε ξέρατε ότι σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες υπήρξε αύξηση των πρόωρων γεννήσεων από τη δεκαετία του 1990, κάτι που ισχύει και για την Ελλάδα;

Λαμβάνοντας υπόψη μας τα παραπάνω στοιχεία, αντιλαμβανόμαστε ότι το θέμα της προωρότητας μας αφορά. Και αυτό είναι κάτι που μας υπενθύμισε η Παγκόσμια Ημέρα Πρόωρου Τοκετού, φέτος τον Νοέμβριο.

Το θέμα είναι, βέβαια, το εξής: Ποια είναι τα μέτρα που λαμβάνονται σε ό,τι αφορά στη φροντίδα των πρόωρων μωρών; Και τελικά, τι αξίζει να γνωρίζουμε γύρω από την προστασία και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους; Οι απαντήσεις έρχονται μέσα από τη συνεργασία των Pampers® με τη Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση «Ηλιτόμηνον», που έχει στόχο την επίλυση των ιατρικών, κοινωνικών και οικονομικών προκλήσεων των οικογενειών με πρόωρα νεογνά.

Έξι χρόνια δίπλα στα πρόωρα μωράκια και τις οικογένειές τους

Η σημασία της προσφοράς, αλλά και της ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης σε ό,τι αφορά στο θέμα του πρόωρου τοκετού, είναι ζωτικής σημασίας σε πολλές περιπτώσεις, κάτι που γνωρίζουν πολύ καλά τα Pampers®.

Οι αριθμοί «μιλούν» από μόνοι τους στη συγκεκριμένη περίπτωση. Να αναφέρουμε απλώς ότι μέχρι σήμερα έχουν δωρίσει πάνω από 1.000.000 ειδικά σχεδιασμένες πάνες στα μαιευτήρια όλης της Ελλάδας, καλύπτοντας τις ανάγκες των Μονάδων Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών και συμβάλλοντας στον καλύτερο ύπνο των νεογνών. Μάλιστα, να σημειώσουμε ότι από το 2018 και για κάθε συσκευασία Pampers® που αγοράζουμε, η εταιρεία δωρίζει μία πάνα για τα πρόωρα μωράκια, με στόχο η ετήσια δωρεά στις αντίστοιχες μονάδες να ξεπερνά τις 200.000 πάνες σε όλη τη χώρα.

Όλα αυτά ενώ τα Pampers® ενισχύουν σταθερά τα τελευταία χρόνια τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Ηλιτόμηνον». Και με την πολύτιμη αυτή βοήθεια, η ΜΚΟ «Ηλιτόμηνον» έχει προχωρήσει στη δωρεά τεσσάρων θερμοκοιτίδων σε μονάδες εντατικής νοσηλείας νεογνών σε μαιευτήρια στην Ελλάδα, με τη δωρεά μιας πέμπτης θερμοκοιτίδας σε δημόσιο μαιευτήριο της Ελλάδας να σχεδιάζεται.

Ο σωστός ύπνος ως βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη των πρόωρων μωρών

Κάτι για το οποίο αρκετοί θα διερωτώνται, βέβαια, είναι το πώς μία πάντα -εκτός από απαραίτητη για κάθε νεογέννητο- μπορεί παράλληλα να αποδειχθεί πολύτιμη για ένα πρόωρο μωρό. Εδώ, λοιπόν, έρχεται η σημασία του ξεκούραστου ύπνου για την ενίσχυση της σωματικής και ψυχικής ανάπτυξης των πρόωρων μωρών. Και πάνες που είναι σχεδιασμένες ακριβώς για τις ανάγκες αυτών των μωρών, όπως οι Pampers® Preemie Protection, μπορούν να κάνουν τη διαφορά και να παρέχουν στα μωρά στις μονάδες νεογνών την κατάλληλη προστασία για έναν ξεκούραστο ύπνο.

Πράγματι, σύμφωνα με την πρόεδρο του «Ηλιτόμηνον» και μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής Γονέων του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος για τη Φροντίδα των Νεογνών, Λέλα Βαβουράκη, «σημαντικό κομμάτι της ολοκληρωμένης φροντίδας των προώρων είναι η αλλαγή πάνας, που πρέπει να γίνεται με τέτοια υλικά και τεχνική, ώστε να ελαχιστοποιούνται η δυσφορία και η φυσιολογική αστάθεια του μωρού».

Εμείς, να αναφέρουμε απλώς ότι για ένα μωρό από τη γέννησή του, είτε είναι τελειόμηνο, είτε πρόωρο, το δέρμα είναι η πρώτη γραμμή άμυνας που συμβάλλει στην προστασία του από τις λοιμώξεις, ενώ είναι και το όργανο που παρέχει ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος και αποτροπή απώλειας νερού.

Αν λάβουμε υπόψη μας δε ότι τα πρόωρα μωρά κοιμούνται έως και το 97% του χρόνου, κατανοούμε τον καθοριστικό ρολό που διαδραματίζει ο καλός και ξεκούραστος ύπνος για τη σωστή τους ανάπτυξη, σωματική και συναισθηματική.

Το σίγουρο είναι ότι συνεργασίες όπως εκείνη των Pampers® με το «Ηλιτόμηνον», μπορούν να κάνουν τη διαφορά για την ενίσχυση των νεογνών και των οικογενειών τους απέναντι στην προωρότητα. Και για την πρόεδρο της Μη Κερδοσκοπικής Οργάνωσης, κυρία Βαβουράκη, «κάθε πρόωρο μωρό που γεννιέται, είναι εξαιρετικά σημαντικό να έχει μια ολοκληρωμένη, εμπεριστατωμένη, πολυδιάστατη φροντίδα». Για αυτό και με στόχο αυτήν την ολοκληρωμένη φροντίδα, τα Pampers® δωρίζουν μικροσκοπικές πάνες για μικρούς μαχητές, αλλά και υποστήριξη στο «Ηλιτόμηνον», που σημαίνει θερμοκοιτίδες νέας τεχνολογίας για τα πολύ ευάλωτα μωρά των ΜΕΝΝ.