ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ADAPTIT: Έμφαση σε τηλεπικοινωνιακά έργα στο εξωτερικό, κυβερνοασφάλεια και AR

ADAPTIT: Έμφαση σε τηλεπικοινωνιακά έργα στο εξωτερικό, κυβερνοασφάλεια και AR
ADAPTIT

Σε τομείς όπως είναι οι υπηρεσίες κυβερνοασφάλειας για τη βιομηχανία και οι λύσεις επαυξημένης πραγματικότητας για επιχειρήσεις αλλά και στην υλοποίηση έργων στο εξωτερικό που αφορούν κυρίως την κάλυψη με ασύρματα δίκτυα εσωτερικών χώρων και μεγάλων συγκροτημάτων (campus networks) επικεντρώνεται για το 2024 η ADAPTIT, η οποία δραστηριοποιείται στην υλοποίηση έργων ψηφιακών τεχνολογιών σε μεγάλες επιχειρήσεις και οργανισμούς.

Η ελληνική εταιρεία με σημαντική παρουσία και εκτός Ελλάδας αναμένεται να κλείσει το 2023 με έσοδα της τάξεως τουλάχιστον των 35 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 17% σε σχέση με το 2022. Ο κύκλος εργασιών, όπως αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια χθεσινής ενημερωτικής συνάντησης με εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης δεν αποκλείεται να φθάσει τα 37-38 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) αναμένεται να διαμορφωθούν στα 4,5 εκατ. ευρώ έναντι 3 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρονιά. Όσον αφορά στο στόχο για το 2024, όπως επεσήμανε ο Αθανάσιος Τζαφέρης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, είναι τα έσοδα να ξεπεράσουν τα 40 εκατ. ευρώ και τα EBITDA τα 5,5 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Τζαφέρης χαρακτήρισε τις προβλέψεις αυτές μετριοπαθείς δεδομένου κιόλας ότι η ADAPTIT έχει ένα ανεκτέλεστο έργων που φθάνει στα 65 εκατ. ευρώ, το οποίο προέρχεται τόσο από την ανάληψη έργων ανάπτυξης υποδομών οπτικών ινών για την Cosmote, τη Nova αλλά και τη ΔΕΗ όσο και από έργα του δημοσίου τομέα στα οποία η ADAPTIT συμμετέχει στις κοινοπραξίες που έχουν αναλάβει την υλοποίηση τους.

Ο κ. Τζαφέρης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η ADAPTIT να εξετάσει την περίπτωση εισαγωγής στο Χρηματιστήριο Αθηνών σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι είναι «κάτι που μελετάμε». Όπως δεν απέκλεισε και το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε εξαγορές εφόσον υπάρχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις.

Στο πελατολόγιο της ADAPTIT περιλαμβάνονται οργανισμοί όπως η BUYIN, η κοινή εταιρεία των Deutsche Telekom και Orange Group για την προμήθεια τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού βελτιστοποίησης ραδιοκάλυψης 4G/5G, η Κυπριακή Δημοκρατία, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Ταυτόχρονα, η ελληνική εταιρεία έχει συμμετάσχει σε έργα όπως η ανάπτυξη και λειτουργία ολοκληρωμένου συστήματος API, για τη διενέργεια του προελέγχου επιβατών που ταξιδεύουν από αεροδρόμια χωρών εκτός Σένγκεν για λογαριασμό της Ελληνικής Αστυνομίας και εκείνο για την ασφάλεια των δομών φιλοξενίας πολιτών τρίτων χωρών.

Η ADAPTIT, η οποία έχει παρουσία στη Γερμανία και στη Βουλγαρία, έχει αναλάβει αρκετά έργα που αφορούν τηλεπικοινωνιακές υποδομές όπως είναι η κάλυψη εσωτερικών χώρων σε διάφορες ευρωπαϊκές αγορές και είναι ένας από τους τομείς όπου θα συνεχίσει να επενδύει.

Επιπλέον, στους πυλώνες ανάπτυξης περιλαμβάνονται οι υπηρεσίες κυβερνοασφάλειας για τη βιομηχανία (OT/IoT cybersecurity) με την ADAPTIT να έχει δημιουργήσει το πρώτο security operations center (SOC) για την παρακολούθηση βιομηχανικών υποδομών, έχοντας ήδη πελάτες μεγάλες εταιρείες από το χώρο της ενέργειας. Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Τζαφέρη το πλάνο επέκτασης αφορά την παροχή σχετικών υπηρεσιών και σε εταιρείες στο εξωτερικό καθώς υπάρχουν ήδη οι σχετικές συζητήσεις με τη Nozomi Networks που είναι ο βασικός συνεργάτης της ADAPTIT στον συγκεκριμένο τομέα

Στους πυλώνες ανάπτυξης για το 2024 περιλαμβάνονται ακόμη οι λύσεις επαυξημένης πραγματικότητας (augmented reality – AR) για παρόχους υπηρεσιών, βιομηχανικές μονάδες και logistics, οι εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης που αξιοποιούν τις δυνατότητες των drones, αλλά η επέκταση του data center της Cloudrock.

Όπως αναφέρθηκε το επενδυτικό πλάνο για το 2024 ανέρχεται στα 2 εκατ. ευρώ, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν, μεταξύ άλλων, και για τη δημιουργία ιδιόκτητων γραφείων και την επέκταση των υποδομών data center. Στα άμεσα πλάνα περιλαμβάνεται και η ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού με επιπλέον 50 άτομα, τα οποία θα προστεθούν στους 170 εργαζόμενους που απασχολεί άμεσα η εταιρεία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ