ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Όμιλος ΟΤΕ: Αποχωρεί ο Μιχάλης Τσαμάζ, αναλαμβάνει ο Κώστας Νεμπής

Όμιλος ΟΤΕ: Αποχωρεί ο Μιχάλης Τσαμάζ, αναλαμβάνει ο Κώστας Νεμπής

Την αποχώρηση του Μιχάλη Τσαμάζ από τη θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ομίλου τον Ιούνιο του 2024 ανακοίνωσε πριν από λίγο ο ΟΤΕ. Τη θέση του κ. Τσαμάζ από την 1η Ιουλίου 2024 πρόκειται να αναλάβει ο Κώστας Νεμπής, ο οποίος είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της κροατικής Hrvatski Telekom, πριν από την οποία κατείχε υψηλόβαθμες θέσεις στον όμιλο ΟΤΕ και στην Cosmote.

Σημειωτέον πως η επιλογή του κ. Νεμπή δεν αποτέλεσε έκπληξη δεδομένου ότι θεωρείτο εδώ και πολλούς μήνες ως το φαβορί για να αναλάβει τα ηνία του ομίλου ΟΤΕ μετά την αποχώρηση του κ. Τσαμάζ.

Αξίζει να επισημανθεί ότι ο κ. Τσαμάζ είναι ο μακροβιότερος πρόεδρος διοικητικού συμβουλίου και διευθύνων σύμβουλος στην ιστορία του ΟΤΕ, έχοντας αναλάβει καθήκοντα από το Νοέμβριο του 2010. Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, ο κ. Τσαμάζ, θέτοντας την εμπειρία του πελάτη ως πρώτη προτεραιότητα, ηγήθηκε του επιτυχημένου μετασχηματισμού του ΟΤΕ σε μια σύγχρονη εταιρεία τεχνολογίας υψηλής απόδοσης, με ισχυρές χρηματοοικονομικές επιδόσεις. Κατά τη διάρκεια της θητείας του, ο ΟΤΕ έγινε ο μεγαλύτερος επενδυτής σε δίκτυα νέας γενιάς και τεχνολογικές υποδομές στην Ελλάδα, συμβάλλοντας καθοριστικά στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας, της κοινωνίας και των επιχειρήσεων, ενώ κατέκτησε ηγετική θέση σε όλους τους βασικούς τομείς τηλεπικοινωνιών: σταθερή, κινητή, συνδρομητική τηλεόραση και ICT. Επιπλέον, ίδρυσε start-ups σε νέες αγορές όπως fintech, παραγγελία φαγητού και σύγκριση και αγορά ασφαλίσεων. Το όραμα που έχει θέσει για την εταιρεία για το 2030, είναι να εξελιχθεί σε κορυφαίο πάροχο ψηφιακών υπηρεσιών, με επίκεντρο τη βιώσιμη ανάπτυξη, στοχεύοντας στη συνεχή βελτίωση της αξίας για τους μετόχους.

Η πορεία του Μιχάλη Τσαμάζ στον όμιλο ΟΤΕ

Στον όμιλο ΟΤΕ ο κ. Τσαμάζ εντάχθηκε τον Οκτώβριο του 2001, αναλαμβάνοντας τη θέση του εκτελεστικού αντιπροέδρου της OTE International. Το 2004 ανέλαβε τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της OTE Investments με στόχο να εξυγιάνει, να αναδιοργανώσει και να μετασχηματίσει τις θυγατρικές του ομίλου ΟΤΕ στο εξωτερικό. Ένα αρκετά δύσκολο έργο που στέφθηκε με επιτυχία, έχοντας και τη στήριξη του τότε προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ΟΤΕ.

Το 2006 μετακινήθηκε στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της OTE Globe, της θυγατρικής του ομίλου που δραστηριοποιείται στην παροχή διεθνών τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών. Ως επικεφαλής της εταιρείας, πέτυχε την εξυγίανση και ανασύστασή της, αποκαθιστώντας την ανταγωνιστικότητά της και το διεθνές της κύρος.

Το 2007 ανέλαβε επικεφαλής της Cosmote και ενίσχύσε την πελατοκεντρική φιλοσοφία της εταιρείας και με μια σειρά στρατηγικών κινήσεων, καταφέρνοντας να διευρύνει την απόσταση από τους υπόλοιπους «παίκτες» της αγοράς.

Το Νοέμβριο του 2010 ορίζεται πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ. Υπό τη διοίκησή του, ο όμιλος ΟΤΕ εξυγίανε τα οικονομικά του, δημιούργησε νέες πηγές εσόδων, και μετασχηματίστηκε σε μια σύγχρονη εταιρεία τεχνολογίας με τον πελάτη στο επίκεντρο και την Cosmote ως ενιαία εμπορική μάρκα για τα προϊόντα του Ομίλου σε σταθερή, κινητή, internet και τηλεόραση.

Το 2016 έθεσε ως όραμα για τον όμιλο ΟΤΕ να γίνει παράδειγμα ψηφιακού μετασχηματισμού στην Ελλάδα, αλλά και την Ευρώπη. Ως εκ τούτου, σχεδιάζεται ένα στρατηγικό πρόγραμμα 360°, το οποίο δρα ως επιταχυντής πολλών αλλαγών στο εσωτερικό της εταιρείας και κινείται σε τρεις κατευθύνσεις: την εμπειρία του πελάτη, τα δίκτυα και την ίδια την εταιρεία.

Το 2021, έθεσε ένα νέο όραμα για την επόμενη δεκαετία: να γίνει ο ΟΤΕ ο κορυφαίος πάροχος ψηφιακών υπηρεσιών, με επίκεντρο τη βιώσιμη ανάπτυξη. Στο πλαίσιο αυτό, υλοποιείται ένα επενδυτικό πλάνο άνω των 3 δισ. ευρώ μέχρι το 2027, για να επεκταθεί η υποδομή Fiber to the Home σε 3 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις και το 5G σε όλη τη χώρα.

Ποιος είναι ο επόμενος επικεφαλής του ομίλου ΟΤΕ

Όσον αφορά τον διάδοχο του κ. Τσαμάζ, ο κ. Νεμπής είναι αυτή τη στιγμή διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος Δ.Σ. της Hrvatski Telekom, θυγατρικής της Deutsche Telekom στην Κροατία. Στη θέση αυτή βρίσκεται από τον Απρίλιο του 2019 και στο διάστημα μέχρι σήμερα πέτυχε την ανάκαμψη της εταιρείας, εστιάζοντας στην ικανοποίηση πελατών κι εργαζομένων. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ομίλου ΟΤΕ, στο διάστημα της θητείας του στην Hrvatski Telekom, ο κ. Νεμπής πέτυχε ισχυρά εταιρικά αποτελέσματα, επιταχύνοντας την ανάπτυξη της εταιρείας, ενώ υπερασπίστηκε την ηγετική της θέση στην αγορά με τις μεγαλύτερες επενδύσεις σε Gigabit υποδομές και ψηφιακές λύσεις.

Σημειώνεται ότι ο κ. Νεμπής διαθέτει μεγάλη εμπειρία άνω των 20 ετών στον τομέα των τηλεπικοινωνιών. Πριν την Hrvatski Telekom, κατείχε τη θέση του γενικού εμπορικού διευθυντή οικιακών πελατών (chief commercial officer consumer segment) στον όμιλο ΟΤΕ, ενώ πιο πριν κατείχε τη θέση του διευθυντή μάρκετινγκ στην Cosmote.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ