Δύσκολο εγχείρημα η προσέλκυση στρατηγικού επενδυτή για τον ΑΔΜΗΕ
Δύσκολη θεωρείται από παράγοντες της αγοράς ενέργειας η διαδικασία εισόδου ευρωπαίου διαχειριστή μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας ως στρατηγικού επενδυτή στον Ανεξάρτητο Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ).
Όπως αναφέρουν , ο σχεδιασμός του υπουργού Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη για τη διατήρηση της κρατικής υπόστασης του ΑΔΜΗΕ δεν είναι αποτελεσματικός, δεδομένου ότι η ΔΕΗ αντί να πωλήσει το 66% σε ιδιώτη και το 34% στο Δημόσιο, όπως προέβλεπε το αρχικό σχέδιο στο τέλος του 2013, πλέον εκχωρεί δωρεάν το 51% στους μετόχους της και πωλεί το 24% σε ιδιώτη και το 25% στο Δημόσιο.
Η αποτίμηση του ΑΔΜΗΕ είναι περίπου 1 δισ. ευρώ, οπότε από ιδιώτη και Δημόσιο η ΔΕΗ ευελπιστεί να εισπράξει περί τα 500 εκατ. ευρώ. «Πού θα βρει το κράτος να δώσει 250 εκατ. ευρώ στη ΔΕΗ, αλλά και ποιος ευρωπαίος διαχειριστής μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας θα κάνει ανταγωνιστική προσφορά για τον ΑΔΜΗΕ όταν έχει να διεκδικήσει μόνο το 24%;», είναι το ερώτημα που θέτουν οι ίδιοι παράγοντες.
Στη βάση αυτή δεν είναι τυχαίο πως οι θεσμοί έχουν προβλέψει στο αναθεωρημένο Μνημόνιο ότι αν αποτύχει ο σχεδιασμός Σκουρλέτη τότε θα πωληθεί το 100% του ΑΔΜΗΕ σε ιδιώτη.
Τουλάχιστον έξι οι νεκροί από ρωσικές επιθέσεις στην Ουκρανία
12:14
Ένταση στην Κρήτη για το Φαράγγι της Σαμαριάς - «Αν δεν είναι ασφαλές, δεν θα ανοίξει» λένε οι Αρχές
12:00
ΤΖΟΚΕΡ πολλών αστέρων στην αποψινή κλήρωση με έπαθλο 8,6 εκατ. ευρώ στην πρώτη κατηγορία - Κατάθεση δελτίων μέχρι τις 21:30
11:59
Μαρινάκης για πρόωρες κάλπες: «Εκλογές θα γίνουν το 2027» - Η αναφορά στο «μαξιλάρι» των 200 εκατ.
11:55