ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ευρυζωνική «κόντρα» των τηλεπικοινωνιακών παρόχων για τις τιμές χονδρικής

Ευρυζωνική «κόντρα» των τηλεπικοινωνιακών παρόχων για τις τιμές χονδρικής

Με την προσφορά όσον αφορά τη διαθεσιμότητα των συνδέσεων υπερυψηλών ταχυτήτων μέσω δικτύων οπτικών ινών μέχρι το σπίτι (FTTH) να έχει ενισχυθεί σημαντικά, το ερώτημα που υπάρχει πλέον είναι γιατί δεν υπάρχει και η αντίστοιχη ζήτηση από τους καταναλωτές.

Το συγκεκριμένο θέμα έχει αρχίσει να «ανεβαίνει» αρκετά ψηλά στην ατζέντα της τηλεπικοινωνιακής αγοράς με τις απόψεις μεταξύ των παρόχων να είναι αρκετά διαφορετικές όπως και οι προτάσεις για το τι πρέπει να γίνει προκειμένου να ενισχυθεί η ζήτηση από την πλευρά των καταναλωτών και των επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν χθες τα υψηλόβαθμα στελέχη των κύριων τηλεπικοινωνιακών παρόχων της χώρας (Cosmote, Vodafone, Nova) που συμμετείχαν σε πάνελ στο Infocom World 2023, η συνολική κάλυψη FTTH φθάνει στα 2 εκατ. γραμμές (σ.σ. 1,3 εκατ. γραμμές από την Cosmote, 350 χιλιάδες από Vodafone και 250 χιλιάδες από Nova). Όμως, ο συνολικός αριθμός των συνδέσεων FTTH φθάνει μόλις στις 350 χιλιάδες με εκείνες που αφορούν ταχύτητες 1 Gbps να είναι σε επίπεδα της τάξεως κάτω του 1%. Κάτι που σημαίνει ότι έχουμε μειώσει μεν το χάσμα με την Ευρώπη όσον αφορά τις υποδομές και μέχρι το 2027 η κάλυψη με FTTH θα έχει φθάσει το 80% και το 2030 το 100% αλλά δεν τα έχουμε πάει και τόσο καλά όσον αφορά στην αξιοποίηση αυτού του τύπου τις ευρυζωνικές συνδέσεις όπου με 35% κάλυψης η διείσδυση είναι περίπου στο 7% όταν στην Ευρώπη με 60% κάλυψη είναι στο 30%.

Οι τιμές χονδρικής

Σύμφωνα με την άποψη που εξέφρασε στο πλαίσιο του συγκεκριμένου πάνελ ο διευθύνων σύμβουλος της Nova, Παναγιώτης Γεωργιόπουλος το βασικό πρόβλημα είναι οι υψηλές τιμές χονδρικής που υπάρχουν στην Ελλάδα και ουσιαστικά δεν αφήνουν περιθώρια για να πέσουν οι τιμές λιανικής. Το αποτέλεσμα είναι οι τιμές λιανικής για τις συνδέσεις FTTH, ειδικά στις υψηλότερες ταχύτητες, να είναι από τις υψηλότερες στην Ευρώπη.

Ο κ. Γεωργιόπουλος υποστήριξε πως το μοντέλο τιμολόγησης ευρυζωνικών υπηρεσιών χονδρικής που χρησιμοποιεί η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) προκειμένου να καθορίζονται οι τιμές χονδρικής έχει αυθαίρετες και λανθασμένες παραδοχές. Η κυριότερη εξ αυτών είναι ότι εκτιμά πως ο μεγαλύτερος όγκος της ζήτησης θα αφορά συνδέσεις σε ταχύτητες 24 και 50 Mbps. Σημειωτέον πως οι τιμές χονδρικής προκύπτουν από ένα σύνθετο μοντέλο που λαμβάνει υπόψη, μεταξύ άλλων, τα λειτουργικά και επενδυτικά έξοδα, τη ζήτηση για διαφορετικές ταχύτητες internet και το κόστος κεφαλαίου. Όπως διευκρινίζουν παράγοντες της αγοράς, το μοντέλο που χρησιμοποιεί η ΕΕΤΤ εκτιμά πως η ζήτηση των ταχυτήτων για το τρία τέταρτα των πελατών του FTTH θα κυμαινόταν σε ταχύτητες 24 έως 50 Mbps, οι οποίες δεν υπάρχουν σε άλλες χώρες και δεν διατέθηκαν ποτέ στην Ελλάδα. Και με δεδομένο ότι η μέση τιμή του FTTH είναι σταθερή και προκύπτει από τον μεσοσταθμικό μέσο όρο των διαθέσιμων ταχυτήτων, η λανθασμένη αυτή παραδοχή για το μίγμα των ταχυτήτων, οδηγούν τις τιμές χονδρικής στις ταχύτητες πάνω από 50MBps, όπως τα 100Mbps έως 1Gbps, σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα. Μάλιστα, ο κ. Γεωργιόπουλος επεσήμανε ότι οι υπολογισμοί που έχει κάνει η Nova για το ιδιόκτητο δίκτυο FTTH που αναπτύσσει βγάζουν τιμές χονδρικής που κινούνται σε αρκετά χαμηλά επίπεδα

Η Nova δείχνει να έχει πολύ ψηλά στην ατζέντα της το συγκεκριμένο θέμα με τον κ. Γεωργιόπουλο να αναφέρει ότι η εταιρεία θέλει να δοθεί λύση και να υπάρξει περισσότερη διαφάνεια. Σημειώνεται ότι η Nova έχει προχωρήσει σε αίτημα προς την ΕΕΤΤ προκειμένου να λάβει γνώση των διοικητικών εγγράφων όσον αφορά τους διαγωνισμούς που έγιναν για την επιλογή του αναδόχου για τον υπολογισμό του μοντέλου, ένα έργο που το συγκεκριμένο έργο τα τελευταία χρόνια αναλαμβάνει το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Πάντως, με την άποψη της Nova δεν δείχνουν να συμφωνούν οι υπόλοιποι δύο βασικοί πάροχοι. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Vodafone Ελλάδος, Χάρης Μπρουμίδης δήλωσε ότι η τιμή δεν είναι το βασικό πρόβλημα όσον αφορά στην περιορισμένη ζήτηση και πρέπει να δοθεί έμφαση στο περιεχόμενο. Ανέφερε πάντως ότι θα βοηθούσε σημαντικά αν επιταχυνόταν η διάθεση του Gigabit voucher, μία δράση επιδότησης συνδέσεων σε ταχύτητες άνω των 300 Mbps, η οποία αναμένεται μέσα στο 2024. Αν και όπως αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια του πάνελ, το ποσό που θα διατεθεί για τη συγκεκριμένη δράση από 100 εκατ. ευρώ που ήταν η αρχική πρόθεση.

Από την πλευρά του ο Γιάννης Κωνσταντινίδης, γενικός διευθυντής στρατηγικής, μετασχηματισμού και παρόχων του ομίλου ΟΤΕ, υποστήριξε πως δεν υπάρχει πρόβλημα με το μοντέλο και ανέφερε ότι έχει προταθεί και θα τεθεί προς δημόσια διαβούλευση ένα νέο μοντέλο που περιλαμβάνει σημαντικές εκπτώσεις στη χονδρική με βάση τον όγκο των συνδέσεων που θα αναλαμβάνει να πραγματοποιήσει ο πάροχος λιανικής. Μάλιστα, ανέφερε ότι η Vodafone έχει συμφωνήσει με το συγκεκριμένο μοντέλο και κάλεσε και τη Nova να το αποδεχθεί.

Σημειωτέον πάντως πως ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου υποστήριξε ότι στη μείωση των τιμών θα βοηθήσει και η ύπαρξη ανταγωνισμού σε επίπεδο δικτυακών υποδομών, αναφερόμενος ουσιαστικά στο εναέριο δίκτυο οπτικών ινών που ΄χει ξεκινήσει να αναπτύσσει η ΔΕΗ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ