ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Deloitte: +5,5% στο ΑΕΠ θα φέρει το GenAI αλλά οι ελληνικές επιχειρήσεις είναι διστακτικές

Deloitte: +5,5% στο ΑΕΠ θα φέρει το GenAI αλλά οι ελληνικές επιχειρήσεις είναι διστακτικές
UNSPLASH

Σε αρκετά υψηλά επίπεδα μπορεί να κινηθεί ο αντίκτυπος που θα έχει η αξιοποίηση της δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης (generative artificial intelligence – Gen AI) στην ελληνική οικονομία τα επόμενα χρόνια με μελέτη της Deloitte που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδος (ΣΕΠΕ) να κάνει λόγο για σωρευτικό αντίκτυπο της τάξεως του 5,5% επί του ΑΕΠ της χώρας ως το 2030 (ήτοι 10,7 δισ. ευρώ) και ο οποίος αντίκτυπος, υπό συγκεκριμένες συνθήκες, μπορεί να αγγίξει ακόμα και το 9,8%.

Η σχετική μελέτη της Deloitte παρουσιάστηκε χθες στο πλαίσιο του Digital Economy Forum 2023, του ετήσιου συνεδρίου του ΣΕΠΕ και όπως αναφέρθηκε περίπου το 50% αυτής της επίδρασης εκτιμάται ότι θα προέλθει από 5 κλάδους της οικονομίας: χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές υπηρεσίες, χονδρικό εμπόριο, μεταποίηση, παροχή υπηρεσιών και ενημέρωση και επικοινωνία. Σημειώνεται πως το Gen AI αποτελεί μία από τις πιο πολυσυζητημένες τεχνολογικές εξελίξεις των τελευταίων μηνών λόγω της εμφάνισης του ChatGPT της OpenAI, το οποίο έδειξε τις εντυπωσιακές δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τη μελέτη της Deloitte, η επίδραση του Gen AI στο κενό ειδικών στον τομέα των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών αναμένεται να είναι, επίσης, σημαντική, με το προβλεπόμενο κενό μεταξύ προσφοράς και ζήτησης να φτάνει περίπου στις 83.000 θέσεις σωρευτικά έως το 2030. Η μελέτη επισημαίνει ότι η εφαρμογή μέτρων πολιτικής που θα οδηγήσουν στη μείωση του κενού των εξειδικευμένων στελέχων καθίσταται επιτακτική και ιδιαίτερη σημασία πλέον έχουν τα εστιασμένα και ταχύρρυθμα προγράμματα ανάπτυξης δεξιοτήτων που θα οδηγούν σε διεθνώς αναγνωρισμένες πιστοποιήσεις.

Σε πρώιμο στάδιο η υιοθέτηση

Παρά πάντως τον υψηλό αντίκτυπο και την τεράστια συζήτηση που υπάρχει, οι ελληνικές επιχειρήσεις δείχνουν να μην ασχολούνται ιδιαίτερα με την αξιοποίηση του Gen AI. Η μελέτη, στην οποία συμμετείχαν συνολικά 200 επιχειρήσεις από κλάδους πέραν αυτόν των ψηφιακών τεχνολογιών έδειξε ότι μόλις το 9% έχει προσαρμόσει τη στρατηγική του για την ενσωμάτωση λύσεων Gen AI. Ποσοστό αρκετά μικρό αν αναλογιστεί ότι το 83% δήλωσε ότι λύσεις Gen AI μπορούν να βελτιώσουν την παραγωγικότητα της επιχείρησης τους και το 82% την ανάπτυξη τους.

Σύμφωνα με τη μελέτη μόλις το 15% των ερωτηθέντων από κλάδου εκτός ψηφιακών τεχνολογιών δήλωσε ότι έχει ξεκινήσει να πειραματίζεται με την εν λόγω προηγμένη ψηφιακή τεχνολογία και το 16% έχει ξεκινήσει να την αξιολογεί. Το 69% απάντησε ότι δεν έχουν ασχοληθεί ακόμη με την αξιοποίηση τεχνολογιών Gen AΙ και το 61% δηλώνει ότι δεν πρόκειται να το κάνει άμεσα! Ο μόνος τομέας όπου φαίνεται να υπάρχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι αυτός της υγείας όπου το 67% απάντησε ότι σκοπεύει να ασχοληθεί άμεσα με τον χρηματοπιστωτικό τομέα (50%) να ακολουθεί. Αξιοσημείωτο είναι ακόμη ότι το 69% δηλώνει ότι δεν έχει κάποιο εμπόδιο όσον αφορά στη χρήση Gen AI.

Πάντως, η κατάσταση δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ιδανική και όσον αφορά στον κλάδο των ψηφιακών τεχνολογιών. Στη μελέτη συμμετείχαν και 100 επιχειρήσεις από τον κλάδο των ψηφιακών τεχνολογιών και το 67% δήλωσε ότι δεν έχει προσαρμόσει τη στρατηγική τους για την ενσωμάτωση λύσεων Gen AI. Ενδιαφέρον στοιχείο το ότι το 50% των εταιρειών ψηφιακών τεχνολογιών απάντησε ότι διαθέτει προσωπικό με τις απαραίτητες γνώσεις για την ανάπτυξη και αξιοποίηση λύσεων Gen AI.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ