ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

MYTILINEOS: Κλείνει η χρονιά – ορόσημο με εντυπωσιακές κινήσεις βιωσιμότητας σε παγκόσμιο επίπεδο

MYTILINEOS: Κλείνει η χρονιά – ορόσημο με εντυπωσιακές κινήσεις βιωσιμότητας σε παγκόσμιο επίπεδο

Χρονιά-ορόσημο αποτέλεσε το 2023 για τη MYTILINEOS, καθώς η εταιρεία όχι μόνο πραγματοποίησε μια σειρά εντυπωσιακών κινήσεων σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και εγκαθίδρυσε τη βιωσιμότητα ως κύριο άξονα της λειτουργίας της.

Κινήσεις που αποτυπώθηκαν ανάγλυφα στα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας για το τρέχον έτος, θέτοντας ταυτόχρονα τις βάσεις για ένα αντίστοιχο, ή και ακόμη πιο ισχυρό 2024.

Σε απόλυτους αριθμούς, με βάση τα μέχρι στιγμής δημοσιευμένα αποτελέσματα, καθίσταται σαφές ότι η MYTILINEOS βρίσκεται σε τροχιά βιώσιμης και επαναλαμβανόμενης κερδοφορίας-ρεκόρ. Έχοντας ως δεδομένα και τα αποτελέσματα του 9μήνου του 2023, καθίσταται σαφές πως η εταιρεία βρίσκεται σε πορεία επίτευξης του φιλόδοξου στόχου της για EBITDA της τάξης του 1 δισ. ευρώ το 2023.

Μάλιστα, μια σειρά από κορυφαίους παγκοσμίως αναλυτές επιβεβαιώνουν την εντυπωσιακή αυτή πορεία, αναφέροντας σε reports πως επιδόσεις της εταιρείας ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις τους. Συγκεκριμένα, η Citi, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, παρατήρησε ότι βρέθηκαν 10% ανώτερα από τα επίπεδα που είχε προβλέψει, ενώ η ανάλυση της Morgan Stanley, όπως και άλλων οίκων, κατέληξε στο συμπέρασμα το EBITDA της MYTILINEOS για το 2023, θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ (1,03 δισ. για την ακρίβεια) φέρνοντας την εταιρεία στην κατάκτηση ενός ακόμη οροσήμου.

Αντίστοιχα εντυπωσιακή είναι η εικόνα σε επίπεδο κερδοφορίας, καθώς το Γ’ τρίμηνο του 2023 ήταν το καλύτερο στην ιστορία της εταιρείας. Αντίστοιχα, σε σύγκριση με τα δεδομένα πριν το 2021, η κερδοφορία είναι υψηλότερη κατά 200%, με την εταιρεία να αξιοποιεί στο μέγιστο την ανθεκτικότητα του συνεργατικού επιχειρηματικού της μοντέλου.

Όλα τα παραπάνω αποδεικνύονται και από την «ψήφο εμπιστοσύνης» που έλαβε η εταιρεία από τις αγορές, με τρανή απόδειξη την υπερκάλυψη κατά 2,01 φορές του ομολόγου της, για την άντληση κεφαλαίων ύψους 500 εκατ. ευρώ. Το συνολικό ποσό που εισφέρθηκε (1.006,97 εκατ. ευρώ) κατέγραψε την εμπιστοσύνη που συγκεντρώνει η εταιρεία τόσο από το ευρύ κοινό όσο και από τους θεσμικούς επενδυτές, που αποφάσισαν να τοποθετήσουν τα χρήματά τους σε μια εγγυημένη γι’ αυτούς επένδυση.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα και όσον αφορά στην πιστοληπτική ικανότητα της εταιρείας, καθώς -μετά τις διαδοχικές αναβαθμίσεις της MYTILINEOS από τις FITCH και S&P, η MYTILINEOS βρίσκεται πλέον στο κατώφλι της επίτευξης του στόχου κατάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, για πρώτη φορά στην ιστορία της.

Μάλιστα, τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας συνηγορούν στην επίτευξη του ιστορικής σημασίας του στόχου, καθώς το προσαρμοσμένο Net Debt/EBITDA διαμορφώθηκε στο 1,37x, επίπεδο εφάμιλλο ή και καλύτερο από τις επιδόσεις εταιρειών εντός της επενδυτικής βαθμίδας.

Συνδυαστικά με όλα τα παραπάνω αξίζει να σημειωθεί η σημασία που δίνει η εταιρεία στη βιώσιμη ανάπτυξη με γνώμονα τα κριτήρια ESG, με επιστέγασμα την ένταξη της στους ESG Leaders του δείκτη MSCI, με αξιολόγηση “AA” για τις πρακτικές ESG, αποτελώντας μάλιστα τη μόνη ελληνική εταιρεία που αξιολογείται στον δείκτη της Morgan Stanley.

Η εξέλιξη αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία και ως προς τη προσέλκυση επενδυτών, καθώς η αξιολόγηση MSCI ESG είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς παγκόσμιους δείκτες που αποτιμώνται στις παγκόσμιες κεφαλαιαγορές για τη λήψη επενδυτικών αποφάσεων.

Μάλιστα, η παγκόσμια ηγετική θέση της MYTILINEOS στον τομέα της βιωσιμότητας επιβεβαιώνεται μέσω της παρουσίας της στο κορυφαίο 10% των εταιρειών του κλάδου της και σε άλλους διεθνώς αναγνωρισμένους ESG Raters όπως: Sustainalytics, ISS Quality Score, S&P Global, Refinitiv, FTSE, EcoVadis, ESG Book, Bloomberg & Ideal Ratings.

Στρατηγική ανάπτυξη παγκοσμίως

Πέρα από το μέτωπο των οικονομικών επιδόσεων και αποτελεσμάτων, η MYTLINEOS εντός του 2023 πραγματοποίησε μία σειρά επενδύσεων ανά τον κόσμο και προώθησε περαιτέρω τους στρατηγικούς της στόχους.

«Αιχμή του δόρατος» των επενδύσεων της εταιρείας για το τρέχον έτος αποτελεί η διείσδυσή της στην αγορά της Β. Αμερικής στον τομέα των ΑΠΕ, η οποία ξεκίνησε με την εξαγορά του χαρτοφυλακίου πέντε φωτοβολταϊκών έργων από την εταιρεία Westbridge. Πρόκειται για ένα project με αναμενόμενη συνολική ισχύ 1,4 GW, κατά την εμπορική του λειτουργία, αλλά και πολύ «μέλλον» καθώς η ζήτηση στην συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή θεωρείται «απεριόριστη».

Τα έργα αυτά κατά την έναρξη λειτουργίας τους θα παράγουν 2,1 TWh (Τετραβατώρες)) «πράσινης» ενέργειας ετησίως. Παραγωγή που καλύπτει τις ανάγκες 200.000 νοικοκυριών για ένα έτος ή να εξαλείψουν τις εκπομπές 330.000 αυτοκινήτων (1.500.000 τόνοι CO2).

Τα δύο πιο ανεπτυγμένα έργα, Georgetown και Sunnynook (περίπου 610 MW) αναμένεται να είναι «έτοιμα προς κατασκευή» (RTB) πολύ σύντομα, ενώ τα υπόλοιπα τρία έργα (περίπου 800 MW) βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο ανάπτυξης και το RTB να αναμένεται μέχρι τα μέσα του 2024. Όλα αυτά διαμορφώνουν μια συνολική επένδυση ύψους 1,7 δισ. καναδικών δολαρίων που θα κατανεμηθεί ισομερώς σε περίοδο 4 ετών.

Παράλληλα, και πέρα από τη Βόρεια Αμερική, εντός του 2023, η MYTILINEOS διεύρυνε την παρουσία της και στη Νότιο Κορέα, υπέγραψε Μνημόνιο Συνεργασίας με την εταιρεία SK E&S CO, μια διεθνή εταιρεία επίσης με δραστηριότητες στις ΑΠΕ, το καθαρό υδρογόνο, τις ενεργειακές λύσεις και το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG). Το Μνημόνιο περιλαμβάνει τη διερεύνηση συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα σε τομείς όπως το φυσικό αέριο, συμπεριλαμβανομένης της εμπορίας LNG και των έργων μετατροπής φυσικού αερίου σε ηλεκτρική ενέργεια και τις ΑΠΕ.

Εξαγορές στην Ελλάδα

Παράλληλα, παραμένοντας στον κλάδο της ενέργειας, πέραν των επενδύσεών της στην παραγωγή, η MYTILINEOS κινείται δραστήρια, ώστε να καταστεί ένας ολοκληρωμένος πάροχος υπηρεσιών. Υπό αυτό το πρίσμα, μέσω μιας σειράς εξαγορών, μεταξύ των οποίων των εταιρειών Watt & Volt, Unison, EfAEnergy και Volterra , ενίσχυσε έτι περαιτέρω τον ενεργειακό πυλώνα της και πλέον στην εγχώρια αγορά προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας το μερίδιο της πλέον προσεγγίζει το 13%, με περισσοτέρους από 520.000 πελάτες.

Αντίστοιχα, στο μέτωπο της αγοράς του φυσικού αερίου, με την εξαγορά και την ενσωμάτωση της Efa Energy, η MYTILINEOS ενισχύει περαιτέρω το μερίδιο αγοράς της με επιπλέον 11.000 πελάτες, η πλειονότητα των οποίων αφορά σε παροχές Φυσικού Αερίου.

Ανάπτυξη έργων ΑΠΕ

Παράλληλα, εντός του 2023, η εταιρεία ενίσχυσε το ρόλο της ως κορυφαίος developer έργων ΑΠΕ και αποθήκευσης, αναλαμβάνοντας και ολοκληρώνοντας έργα σε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο (όπου ανέλαβε το μεγαλύτερο αδειοδοτημένο solar park) και η Αυστραλία, με μακροχρόνια παρουσία και υψηλού επιπέδου συνεργασίες. Η εταιρεία συνεχίζει να αναλαμβάνει μεγάλα, σύνθετα και απαιτητικά ενεργειακά έργα για μεγάλους πελάτες όπως η Vitol, με το OCGT στο Immingham.

Απόδειξη του κορυφαίου ρόλου που παίζει πλέον η εταιρεία είναι ότι οι μεγάλες διεθνείς εταιρείες στοχεύουν στο πρασίνισμα των δραστηριοτήτων τους, επιλέγουν να συνάψουν συμφωνίες πώλησης ενέργειας με τη MYTILINEOS αξιοποιώντας το μεγάλο διεθνές χαρτοφυλάκιό της και την εμπειρία και τεχνογνωσία στην ανάπτυξη έργων και στο πλαίσιο αυτό η εταιρεία είναι αξιόπιστος εταίρος ενέργειας για σημαντικούς συνεργάτες ανά τον κόσμο, όπως Vodafone, Statkraft, Saint Gobain και EDPR.

Επιπλέον, και καθώς η ανάπτυξη και επέκταση δικτύων είναι κρίσιμη για την ενεργειακή μετάβαση και την εύρυθμη λειτουργία των ΑΠΕ, τα δίκτυα συνεχίζουν να βρίσκονται στον επίκεντρο της στρατηγικής της MYTILINEOS με επιτυχημένα έργα στην Ελλάδα, στη Βουλγαρία, στην Αλβανία και στη Γεωργία.

Ανάπτυξη στη μεταλλουργία

Φεύγοντας από τις επενδύσεις στην ενέργειας και περνώντας στον Κλάδο της Μεταλλουργίας, η εξαγορά της IMERYS ΒΩΞΙΤΕΣ, μέσα στο 2023, ενισχύει το καθετοποιημένο μοντέλο παραγωγής και θέτει τις βάσεις για περαιτέρω ανάπτυξη της συγκεκριμένης δραστηριότητας. Σε συνέχεια και των παραπάνω κινήσεων, ο Κλάδος της Μεταλλουργίας, στο διάστημα αυτό, προσεγγίζει τα ιστορικά υψηλά επίπεδα κερδοφορίας του 2022.

Στις τελευταίες εξελίξεις στον κλάδο της μεταλλουργίας ήρθε να προστεθεί και η θετική ανταπόκριση της εταιρείας στο αίτημα της Ε.Ε. για παραγωγή Γαλλίου για την Ευρώπη, το οποίο προέκυψε μετά τον δραστικό περιορισμό των εξαγωγών της Κίνας. Το Γάλλιο είναι κεντρικό συστατικό παραγωγής για την κατασκευή ημιαγωγών, που χρησιμοποιούνται από τα «τσιπάκια» των υπολογιστών, μέχρι και τις οπτικές ίνες. Και κατά συνέπεια διαμορφώνει ένα κεντρικό εργαλείο της ψηφιακής ανάπτυξης.

Ήδη, η MYTILINEOS, ενημέρωσε τις αρχές της Κομισιόν ότι διαθέτει ένα πιλοτικό έργο για την αξιολόγηση του πιο αποδοτικού τρόπου εξόρυξης Γαλλίου, το οποίο θα μπορούσε να δημιουργήσει σε κλίμακα σε 18 μήνες. Αυτό θα μπορούσε να παράξει 40-45 μετρικούς τόνους του μετάλλου ετησίως, μια παραγωγή που αντιστοιχεί περίπου στην τρέχουσα ζήτηση της Ε.Ε. ανοίγοντας την προοπτική μιας σημαντικής δραστηριότητας για την εταιρεία σε ένα κρίσιμο μετάλλευμα.

Βαθιά στον τομέα των νέων τεχνολογιών, εντάσσεται και η πρωτοβουλία της MYTILINEOS, να καταστεί Angel Investor της Avokado: της φιλόδοξης technology startup που έρχεται να αλλάξει τον τρόπο που χρησιμοποιούμε, παράγουμε και αλληλεπιδρούμε με την ενέργεια, με τη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ). Η Avocado παρέχει προσαρμοσμένες στις ανάγκες της παγκόσμιας έξυπνης αγοράς ενέργειας. Έτσι, με ενέργεια από την MYTILINEOS Energy & Metals, η Avokado διαμορφώνει μέσα από νέες και συναρπαστικές υπηρεσίες ένα ενεργειακό μέλλον. Συνδυάζοντας ΑΙ, data Intelligence και νέες τεχνολογίες, όπως Internet of Energy, Mobile, Social, Blockchain, αναμορφώνει τον τρόπο με τον οποία αντιλαμβανόμαστε την παροχή ενέργειας και κτίζει «έξυπνες πόλεις» για «έξυπνους πολίτες».

Σε ένα ενεργειακό περιβάλλον που μεταλλάσσεται ραγδαία, ο στόχος για μία μεγάλη ενεργειακή και βιομηχανική εταιρεία, όπως η MYTILINEOS, είναι όχι μόνο να συμβαδίζει με τις εξελίξεις, αλλά να τις δημιουργεί και να παράγει υπηρεσίες και προϊόντα χρήσιμα και βιώσιμα για όλους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ