ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ισότιμη συμμετοχή των Ελλήνων επενδυτών στις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών ζητά ο ΣΜΕΧΑ

Ισότιμη συμμετοχή των Ελλήνων επενδυτών στις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών ζητά ο ΣΜΕΧΑ
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Να δοθεί η ευκαιρία στους Έλληνες επενδυτές να μετέχουν ισότιμα στις επικείμενες αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών με τους ξένους επενδυτές και να προβλεφθεί άρση των κεφαλαιακών περιορισμών (capital controls) στις χρηματιστηριακές συναλλαγές ζήτησε σήμερα ο Σύλλογος Μελών του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα το προεδρείο του ΣΜΕΧΑ τονίσθηκε πως από τον Αύγουστο έως σήμερα ελάχιστα πράγματα έχουν αλλάξει σε σχέση με τα capital controls και τις χρηματιστηριακές συναλλαγές με τους περιορισμούς να είναι ασφυκτικοί και να έχουν πνίξει τη συναλλακτική δραστηριότητα.

Ο πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ Σπύρος Κυρίτσης ανέφερε πως η εμπειρία των τελευταίων μηνών έχει διαψεύσει πλήρως τους φόβους ορισμένων ότι θα υπήρχε μεγάλη εκροή κεφαλαίων στο εξωτερικό από την ελεύθερη λειτουργία του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Το μέλος του ΣΜΕΧΑ Νίκος Χρυσοχοΐδης έκανε αναδρομή των επαφών και των συζητήσεων που είχε ο Σύνδεσμος το προηγούμενο διάστημα με την Τράπεζα της Ελλάδος και την αντιπροεδρία της κυβέρνησης, ενώ αναφέρθηκε και στις παρεμβάσεις προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ.

«Η ΕΚΤ φαίνεται πως δεν δέχεται ακριβώς τις δικές μας αιτιάσεις. Υπάρχει φοβικότητα εκ μέρους της, η οποία δεν επιτρέπει να αναδειχθεί ο ρόλος του χρηματιστηρίου ως εργαλείου ανάπτυξης. Το ΔΝΤ σε επίπεδο κλιμακίου συμφωνεί αλλά εξέφρασε και κάποιες επιφυλάξεις», τόνισε

Από την πλευρά του ο Αλέξανδρος Μωραϊτάκης, μέλος του ΔΣ του ΣΜΕΧΑ υποστήριξε ότι η συμμετοχή των Ελλήνων επενδυτών στις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών είναι επιβεβλημένη διότι δεν δεν είναι ηθικό οι Έλληνες επενδυτές που έχουν χάσει τόσα λεφτά από την προηγούμενη ανακεφαλαιοποίηση να μην αντιμετωπιστούν ισότιμα και να υποστούν έτσι απίσχναση των ποσοστών τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ