ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Κάνοντας την Τεχνητή Νοημοσύνη προσβάσιμη και ασφαλή σε όλους

Κάνοντας την Τεχνητή Νοημοσύνη προσβάσιμη και ασφαλή σε όλους

Οδηγώντας τις εξελίξεις στην νέα εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης, oι νέοι υπολογιστές της Lenovo θα έχουν νέους επεξεργαστές με ενσωματωμένες τεχνολογίες ΑΙ και συνεπώς, υπολογιστικές ικανότητες που σήμερα φαντάζουν αδύνατες

Δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που πολλοί από εμάς θεωρούσαμε την Τεχνητή Νοημοσύνη ως μία «επιστήμη» για λίγους, ως μία επιλογή που μπορούσαν να αξιοποιήσουν κατά βάση όσοι είχαν περαιτέρω τεχνολογικές γνώσεις και διέθεταν τον αντίστοιχο εξοπλισμό. Πλέον όμως, ο καθένας από εμάς μπορεί να την αξιοποιήσει σε καθημερινό επίπεδο, μέσα από συσκευές που χρησιμοποιεί ευρέως, όπως ένας φορητός υπολογιστής ή ένα tablet.

Ένα είναι, ωστόσο, το βασικό θέμα συζήτησης γύρω από την Τεχνητή Νοημοσύνη σήμερα: Το πόση ασφάλεια μπορούν να απολαμβάνουν οι χρήστες, τώρα που οι AI λύσεις αρχίζουν να γίνονται μέρος της καθημερινότητάς τους.

Νέες ευκαιρίες και νέες προκλήσεις σε έναν αναδυόμενο AI κόσμο

Από εξατομικευμένες λύσεις και υπηρεσίες, μέχρι διευκολύνσεις σε εργασιακό επίπεδο, αναβαθμισμένη επικοινωνία, διασκέδαση, συναλλαγές και, μεταξύ άλλων, παραγωγή ψηφιακού περιεχομένου, η Τεχνητή Νοημοσύνη έχει αρχίσει να μας προσφέρει νέες επιλογές σε πολλούς τομείς της ζωής μας, ενώ όπως όλα δείχνουν θα μας φέρει και αμέτρητες νέες ευκαιρίες.

Πώς μπορούμε να γνωρίζουμε όμως, ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη θα διασφαλίζει απόλυτα την ασφάλειά μας ή ότι θα χρησιμοποιείται πάντα με γνώμονα την ηθική; Το «κλειδί» βρίσκεται στο υβριδικό AI και αυτό ακριβώς ήταν ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης στην ετήσια εκδήλωση της Lenovo, η οποία πρόσφατα ανακοίνωσε περαιτέρω επένδυση 1 δισ. δολαρίων για την καινοτομία στην Τεχνητή Νοημοσύνη.

Πιο αναλυτικά, στο ιδιαίτερα ενδιαφέρον event «Lenovo 360: Access the Future where AI leads the AI Era», που έγινε με αφορμή τη νέα στρατηγική της εταιρείας «ΑΙ for All», η Lenovo, o No1 κατασκευαστής ηλεκτρονικών υπολογιστών στον κόσμο, παρουσίασε όλα όσα μπορεί να προσφέρει η Τεχνητή Νοημοσύνη σε επιχειρήσεις και καταναλωτές.

Κατά τη διάρκεια του event, η Lenovo μοιράστηκε τη δυναμική της προσέγγιση για το υβριδικό AI. Και αυτή ακριβώς η προσέγγιση στοχεύει στο να παρέχει απόλυτα εξατομικευμένες λύσεις και υπηρεσίες Τεχνητής Νοημοσύνης, διασφαλίζοντας την ασφάλεια των χρηστών.

Οι πρωτοβουλίες που οδηγούν τις εξελίξεις στην Τεχνητή Νοημοσύνη

Σε μία εποχή που πολλές συζητήσεις περιστρέφονται γύρω από το «αύριο» πολλών κλάδων και το πώς αυτοί μεταβάλλονται ή θα αλλάξουν τα επόμενα χρόνια μέσα από την πιο ευρεία χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης, η εκδήλωση της Lenovo ήρθε να ρίξει «φως» σε αρκετά σημεία γύρω από το AI, αλλά και να θέσει νέα, σημαντικά ζητήματα.

Για τον Γενικό Διευθυντή της Lenovo Ελλάδας και Κύπρου, κ. Παναγιώτη Μακρυνιώτη, πάντως, στόχος πίσω από τη στρατηγική Lenovo 360 που ενοποιεί το portfolio της εταιρείας, είναι να μπορέσει ο συνεργάτης ή ο τελικός πελάτης της Lenovo να καλύψει τις ανάγκες του και να επιτύχει τους στόχους του.

Παράλληλα, εξήγησε τη νέα στρατηγική της εταιρίας «ΑΙ for All» που υπόσχεται να φέρει την Τεχνητή Νοημοσύνη σε όλους, αναπτύσσοντας τεχνολογίες που αλλάζουν τον κόσμο και δημιουργούν μια αξιόπιστη και βιώσιμη ψηφιακή κοινωνία, χωρίς αποκλεισμούς.

Ο Γενικός Διευθυντής της Lenovo Ελλάδας και Κύπρου, κ. Παναγιώτης Μακρυνιώτης

Από την πλευρά του ο Director of Computing του MIT Media Lab, κ. Μιχάλης Μπλέτσας, αναφέρθηκε στη σημασία της εκπαίδευσης γύρω από την Τεχνητή Νοημοσύνη, υπογραμμίζοντας συγκεκριμένα ότι «σε αυτό το ταξίδι που έχει ξεκινήσει όλη η ανθρωπότητα -γιατί δεν υπάρχει πλέον γυρισμός- θα πρέπει να δούμε τα πράγματα συνολικά και να δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση».

Ο κ. Μιχάλης Μπλέτσας, Director of Computing του MIT Media Lab

Το ερώτημα είναι, βέβαια, το εξής: Πώς μπορεί η Lenovo να προσφέρει στοχευμένες λύσεις πάνω σε θέματα Τεχνητής Νοημοσύνης; Για τον Lenovo Country Sales Manager ISG, Κοσμά Κίτσο, το Responsible AI program της εταιρείας αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα. Γιατί; Διότι «διασφαλίζει ότι αυτά που πουλάμε και οι άνθρωποι, με τους οποίους συνεργαζόμαστε χρησιμοποιούν τις λύσεις AI με ηθική και ασφάλεια». Και σίγουρα έχει σημασία να αναφέρουμε ότι η Lenovo έχει τώρα πάνω από 165 έτοιμες καθετοποιημένες λύσεις για Τεχνητή Νοημοσύνη, τις οποίες μπορεί να προσφέρει σε όποιον τις χρειάζεται, ενώ μπορεί να δημιουργήσει custom μοντέλα, που να καλύπτουν στο έπακρο τις ιδιαίτερες ανάγκες κάποιου πελάτη, εάν χρειαστεί.

Ο κ. Κοσμάς Κίτσος, Lenovo Country Sales Manager ISG

Σε κάθε περίπτωση, βασικό όραμα της Lenovo είναι να κάνει το ΑΙ προσβάσιμο σε όλους, κάτι που έχει θέσει ήδη σε εφαρμογή, μέσα από πρωτοβουλίες που οδηγούν τις εξελίξεις στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Οι νέοι υπολογιστές της Lenovo, οι οποίοι θα έχουν επεξεργαστές νέας γενιάς με ενσωματωμένες τεχνολογίες ΑΙ και συνεπώς, υπολογιστικές ικανότητες που σήμερα φαντάζουν αδύνατες, αναμένονται σύντομα με ενδιαφέρον, όπως αποκάλυψε ο Lenovo IDG Channel Sales Manager, Γεράσιμος Κοτσώνης.

Ο κ. Γεράσιμος Κοτσώνης, Lenovo IDG Channel Sales Manager

Το σίγουρο είναι ότι η είσοδος της Τεχνητής Νοημοσύνης σε όλο και περισσότερους τομείς της ζωής μας φέρνει νέες, σημαντικές ευκαιρίες, αλλά την ίδια ώρα συνοδεύεται από πολλές προκλήσεις. Με την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες να ασκούν σημαντικές πιέσεις σε ό,τι έχει να κάνει με το πόσο ασφαλής είναι η χρήση του AI, το μέλλον της Τεχνητής Νοημοσύνης πρέπει να εστιάζει στη χρήση λύσεων που βασίζονται στην ασφάλεια και την ηθική. Και αυτό είναι κάτι που αποτελεί ήδη βασικό μέλημα της Lenovo.