ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πώς να αντιμετωπίσεις τον εθισμό στα τυχερά παιχνίδια;

Πώς να αντιμετωπίσεις τον εθισμό στα τυχερά παιχνίδια;

Όταν η εμπλοκή σου με τα τυχερά παιχνίδια εκτροχιαστεί και οδηγήσει στον εθισμό, πολύ συχνά είναι αρκετά δύσκολο να βγεις από αυτή τη δυσάρεστη κατάσταση.

Ωστόσο, στην εποχή που ζούμε, ο εθισμός είναι κάτι που μπορεί να ξεπεραστεί χάρη σε μια σειρά από χρήσιμες μεθόδους που έχουν αναπτυχθεί προκειμένου να βοηθήσουν τους παίκτες να κερδίσουν τη μάχη κόντρα στον προβληματικό τζόγο.

Εξάλλου, νέες στοιχηματικές εταιρίες και παλιές, καμία δεν επιθυμεί να έχει μέλη της, ανθρώπους που είναι εθισμένοι και μακροπρόσθεσμα θα της δημιουργήσουμε προβλήματα. Είναι λοιπόν ένας τομέας που ρίχνουν πολύ μεγάλο βάρος.

Αν αισθάνεσαι κι εσύ πως η αγαπημένη σου ενασχόληση έχει μετατραπεί σε πρόβλημα, παρακάτω θα αναλύσουμε πως να αντιμετωπίσεις τον εθισμό στα τυχερά παιχνίδια.

Στις παρακάτω ενότητες θα αναλύσουμε τα 8 βασικότερα βήματα που αν τα ακολουθήσεις θα δεις το πρόβλημα του εθισμού να επιλύεται σταδιακά.

  1. Η αναγνώριση του προβλήματος

Το πρώτο βήμα ίσως ακούγεται αρκετά προφανές, αλλά η αλήθεια είναι πως όταν επιθυμείς να λύσεις ένα πρόβλημα, θα πρέπει αρχικά να αποδεχθείς την ύπαρξη του και να συνειδητοποιήσεις πως πρέπει να δράσεις.
Χωρίς αυτό το πρώτο βήμα, οι πιθανότητες να απελευθερωθείς από τον έλεγχο που διατηρεί ο τζόγος στη ζωή σου είναι σχεδόν αδύνατες.

Ο προβληματικός τζόγος, ιδίως στις πιο προηγμένες μορφές του, μπορεί να αποδειχθεί ένας εξαιρετικά δύσκολος αντίπαλος. Εάν όμως είσαι σε θέση να αναγνωρίσεις πως ο τζόγος έχει γίνει για σένα κάτι περισσότερο από μια μορφή διασκέδασης, τότε είσαι σίγουρα στο σωστό δρόμο και η κατάσταση είναι ανατρέψιμη. Ο δρόμος ωστόσο είναι μακρύς.

2. Η διαδικασία υπέρβασης του προβλήματος του τζόγου

Για τον μέσο άνθρωπο είναι ίσως αρκετά δύσκολο να φανταστεί πως μοιάζει η όλη διαδικασία της επιτυχούς αντιμετώπισης του προβληματικού τζόγου. Η κατάσταση ωστόσο απλοποιείται μέσω των δύο δημοφιλέστερων «μοντέλων» που έχουν σχεδιαστεί: Το πρώτο μοντέλο αποκαλείται «Τα τρία στάδια αποκατάστασης προβλημάτων τζόγου» και το δεύτερο «Ο τροχός της αλλαγής». Στο δεύτερο βήμα θα αναλύσουμε την ερμηνεία των δύο αυτών μοντέλων.

Τα τρία στάδια αποκατάστασης προβλημάτων τζόγου

Το πρώτο υπό εξέταση μοντέλο επιμερίζεται στα τρία στάδια ψυχαναγκαστικού τζόγου και στα τρία στάδια της αποκατάστασης.

Τα τρία στάδια του ψυχαναγκαστικού τζόγου είναι τα παρακάτω: το στάδιο της νίκης, το στάδιο της ήττας και το στάδιο της απόγνωσης. Όταν ένας παίκτης περάσει από αυτά τα τρία στάδια, βρίσκεται ουσιαστικά στη χειρότερη δυνατή κατάσταση όπου κυριαρχεί η απελπισία, τα συμπτώματα στέρησης και η συναισθηματική κατάρρευση.

Παράλληλα, το συγκεκριμένο άτομο έχει αποκτήσει στενή σχέση με την κατάχρηση του αλκοόλ, εμφανίζει συχνά τάσεις αυτοκτονίας, ενώ εξίσου συχνά διαπράττει εγκληματικές ενέργειες προκειμένου να αποκτήσει τα απαραίτητα χρήματα για να συνεχίσει την ενασχόληση με τα αγαπημένα του τυχερά παιχνίδια.

Ακόμα και σε αυτή την κατάσταση, ο πάσχων είναι σημαντικό να μην χάσει την ελπίδα του και να βρει τη δύναμη να ξεκινήσει το ταξίδι προς την ανάκαμψη. Στο σημείο αυτό τη σκυτάλη παίρνουν τα τρία στάδια της αποκατάστασης:

i) Το στάδιο της κριτικής: στο στάδιο αυτό αντιλαμβάνεσαι τι έχεις κάνεις και αναλαμβάνεις την ευθύνη για τις πράξεις σου. Απομακρύνεσαι από τα τυχερά παιχνίδια και αρχίζεις να σκέφτεσαι καθαρά χωρίς η επιθυμία σου για τον τζόγο να επηρεάζει την υπόλοιπη ζωή σου. Αναλύεις την άσχημη οικονομική κατάσταση στην οποία έχεις περιέλθει και καταστρώνεις τα σχέδια σου προκειμένου να αποπληρώσεις τα χρέη σου και να επανέλθεις σε μια οικονομική «κανονικότητα». Με πιο απλά λόγια, χτίζεις από την αρχή τη ζωή σου έχοντας απομονώσει τον τζόγο.

ii) Το στάδιο της αναπροσαρμογής: Μπορεί η αναπροσαρμογή της ζωής σου να ξεκινάει στο πρώτο στάδιο, αλλά το δεύτερο είναι αυτό στο οποίο καλείσαι να συνεχίσεις την διαδικασία της «επιστροφής». Η διαδικασία αυτή απαιτεί βελτίωση σε πολλούς τομείς, συμπεριλαμβανομένης της προσωπικής ανάπτυξης, της βελτίωσης των σχέσεων με τους γύρω σου και της ανάκαμψης της οικονομικής σου κατάστασης.

Στόχος είναι να αποδεχθείς τον εαυτό σου για αυτό που πραγματικά είσαι, με τα δυνατά και αδύνατα σημεία σου. Κατακτώντας επιτυχώς το συγκεκριμένο στάδιο, ανακτάς τον αυτοσεβασμό σου, γίνεσαι υπομονετικός και πειθαρχημένος, αποκτάς νέα ενδιαφέροντα, θέτεις μελλοντικούς στόχους και αποκαθιστάς τις σχέσεις με το οικογενειακό και φιλικό σου περιβάλλον κερδίζοντας και πάλι την εμπιστοσύνη των κοντινότερων ανθρώπων σου.

iii) Το στάδιο της ανάπτυξης: Στο τρίτο και τελευταίο στάδιο, αφού ξαναχτίσεις τη ζωή σου από την αρχή, έχεις μια μεγάλη ευκαιρία να αναπτυχθείς ακόμη περισσότερο και να γίνεις η καλύτερη δυνατή εκδοχή του εαυτού σου. Έχοντας φτάσει σε αυτό το στάδιο, ο τζόγος αποτελεί παρελθόν για τις σκέψεις σου και είσαι πλέον σε θέση να αντιμετωπίσεις οτιδήποτε βρεθεί στον δρόμο σου.

Ο τροχός της αλλαγής

Το δεύτερο μοντέλο λειτουργεί με βάση την υπόθεση ότι οι άνθρωποι κάνουν συνεχείς αλλαγές στη συνήθη συμπεριφορά τους στη διάρκεια μιας κυκλικής διαδικασίας. Σύμφωνα με αυτό το μοντέλο, υπάρχουν έξι στάδια αλλαγής:

  • «Προστοχασμός»: Στο στάδιο αυτό οι άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι η συμπεριφορά τους είναι προβληματική ή ότι μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες. Δεν έχουν πρόθεση να αναλάβουν δράση στο άμεσο μέλλον (που ορίζεται επίσημα ως οι επόμενοι 6 μήνες) και πολύ συχνά υποτιμούν τα θετικά μιας αλλαγής στη συμπεριφοράς τους, ενώ παράλληλα υπερεκτιμούν οτιδήποτε αρνητικό.
  • «Συλλογισμός»: Σε αυτό το στάδιο οι άνθρωποι στοχεύουν στη βελτίωση της συμπεριφοράς τους αναγνωρίζοντας πως είναι πολύ συχνά προβληματική. Παράλληλα, εξετάζουν τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της αλλαγής συμπεριφοράς με πιο προσεκτικό και πρακτικό τρόπο. Ως άμεση συνέπεια, στο στάδιο αυτό οι άνθρωποι εξακολουθούν να μην είναι σίγουροι αν θέλουν πραγματικά να προβούν σε μια σειρά αλλαγών ή όχι.
  • «Αποφασιστικότητα»: Στο τρίτο στάδιο του μοντέλου που εξετάζουμε οι άνθρωποι είναι έτοιμοι να αναλάβουν δράση εντός των επόμενων 30 ημερών. Ξεκινούν με μικρά βήματα προς την επιθυμητή αλλαγή πιστεύοντας πως μπορεί να τους οδηγήσει σε έναν καλύτερο και πιο υγιεινό τρόπο ζωής.
  • «Δράση»: Στο στάδιο της δράσης, οι άνθρωποι έχουν ήδη κάνει μια σημαντική αλλαγή και σχεδιάζουν ανάλογη συνέχεια. Αυτό είναι συνήθως εμφανές μέσω αλλαγών της προβληματικής συμπεριφοράς ή μέσω της απόκτησης νέων υγιών τρόπων συμπεριφοράς.
  • «Συντήρηση»: Σε αυτό το στάδιο, οι άνθρωποι έχουν καταφέρει να διατηρήσουν την πρόσφατα τροποποιημένη συμπεριφορά τους για μια σεβαστή χρονική περίοδο (διάστημα μεγαλύτερο των έξι μηνών) και σκοπεύουν να τη διατηρήσουν στο μέλλον. Εργάζονται σκληρά για να αποτρέψουν πιθανές υποτροπές και δεν επιθυμούν να επιστρέψουν στην προηγούμενη προβληματική συμπεριφορά τους.
  • «Λήξη»: Στο τελευταίο στάδιο, οι άνθρωποι δεν επιθυμούν να επιστρέψουν στην προβληματική συμπεριφορά τους και διακατέχονται από την πεποίθηση πως δεν θα υποτροπιάσουν. Ωστόσο, πρόκειται για ένα στάδιο που επιτυγχάνεται σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις, καθώς η πλειοψηφία των ανθρώπων παραμένει σταθερά στο προηγούμενο στάδιο (συντήρηση).

3.Αντιμετωπίζοντας μόνος σου το πρόβλημα

Δεν είναι λίγοι όσοι επιλέγουν να ξεπεράσουν μόνοι τους το πρόβλημα του εθισμού στον τζόγο. Πρόκειται για μία αρκετά δημοφιλή επιλογή που όμως είναι και αναμφίβολα η πιο δύσκολη καθώς είσαι αποκλειστικά εσύ και το πρόβλημα, χωρίς την παροχή βοήθειας από συγγενείς, φίλους και ειδικούς επιστήμονες. Η επιλογή αυτή πηγάζει κυρίως από το φόβο των ανθρώπων να μοιραστούν το σχετικό με τον τζόγο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν.

Στην προσπάθεια να αντιμετωπίσεις μόνος σου το πρόβλημα του εθισμού στα τυχερά παιχνίδια, είναι πολύ σημαντικό να εφαρμόσεις τις παρακάτω χρήσιμες συμβουλές:

  • Περιόρισε οποιαδήποτε πρόσβαση στον τζόγο (επιλογές αυτοαποκλεισμού/όρια καταθέσεων/όρια στο ύψος των πονταρισμάτων)
  • Αναζήτησε δραστηριότητες που θα αντικαταστήσουν τον τζόγο στη ζωή σου
  • Πρόσεξε την πιθανότητα του εθισμού σε μια νέα ενασχόληση
  • Κατανόησε ότι ο τζόγος ΔΕΝ αποτελεί τρόπο να κερδίσεις χρήματα
  • Μάθε να καταπολεμάς την επιθυμία σου για τον τζόγο
  • Προσπάθησε να ανακτήσεις την οικονομική σου ισορροπία
  • Έχε πάντα στο μυαλό τα θετικά της νέας σου κατάστασης και τα αρνητικά της εμπλοκής με τον τζόγο

4. Υποστήριξη από το οικογενειακό
και φιλικό περιβάλλον

Η μάχη που δίνει κάποιος με τον τζόγο, επηρεάζει πολύ συχνά τα μέλη της οικογένειάς του, τους φίλους, τους συναδέλφους και γενικότερα τους πιο κοντινούς του ανθρώπους. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι ωστόσο, μπορούν να έχουν καταλυτικό ρόλο στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Αυτό που καλείσαι λοιπόν να κάνεις είναι να αφιερώσεις όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο στην οικογένεια και τον στενότερο γενικά κύκλο προσώπων που υπάρχουν στη ζωή σου. Με τον τρόπο αυτό θα ενισχυθούν οι σχέσεις που πιθανόν έχουν επηρεαστεί από την εμπλοκή σου με τον τζόγο, ενώ παράλληλα η επάνοδος στις διαπροσωπικές δραστηριότητες θα σε βοηθήσει να αποσπάσεις την προσοχή σου από τα αγαπημένα σου τυχερά παιχνίδια.

Η ανάκτηση των σχέσεων σου με τα κοντινά σου πρόσωπα, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό, καθώς είναι πιθανό κάποια στιγμή να μην υπάρχει τίποτα για να ξαναχτίσεις. Η χαμένη εμπιστοσύνη είναι πολύ συχνά κάτι που δύσκολα ξανακερδίζεται. Για αυτό φρόντισε να στραφείς στην οικογένεια και τους φίλους σου άμεσα, έτσι ώστε να εξασφαλίσεις την απαραίτητη κατανόηση και στήριξη.

5. Γραμμές βοήθειας και υπηρεσίες ζωντανής συνομιλίας

Στη σύγχρονη εποχή έχουν δημιουργηθεί πολλές γραμμές βοήθειας και διάφορες υπηρεσίες ζωντανής συνομιλίας που είναι διαθέσιμες για όποιον επιθυμεί να μοιραστεί το πρόβλημα του εθισμού στον τζόγο με έμπειρα και ειδικά καταρτισμένα άτομα, πάντα υπό την πολιτική του απορρήτου. Οι συγκεκριμένες υπηρεσίες έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμες καθώς λειτουργούν σε συνεχή βάση, κάτι που σημαίνει πως έχεις κάπου να στραφείς όποτε νιώσεις αδύναμος, χρειαστείς βοήθεια ή απλά θέλεις να μοιραστείς με κάποιον το πρόβλημα που αντιμετωπίζεις.

Στρεφόμενος στις υπό εξέταση υπηρεσίες, θα συναντήσεις στην άλλη άκρη της γραμμής άτομα με μεγάλη εμπειρία στην αντιμετώπιση του προβληματικού τζόγου, που γνωρίζουν καλά τον αγώνα που δίνεις. Η συμβολή τους λοιπόν θα μπορούσε να αποδειχθεί πολύ χρήσιμη, ενώ αξίζει να αναφερθεί πως η πλειοψηφία αυτών των παρεχόμενων υπηρεσιών είναι δωρεάν.

6. Ομάδες υποστήριξης

Μία ακόμη ισχυρή επιλογή είναι η συνομιλία με άτομα που βιώνουν την ίδια ακριβώς εμπειρία ή που έχουν καταφέρει να κερδίσουν τη μάχη κόντρα στον εθισμό στον τζόγο. Η συγκεκριμένη επιλογή θα σε βοηθήσει να συνειδητοποιήσεις πως δεν είσαι μόνος σε αυτή τη μάχη και πως υπάρχουν κι άλλα άτομα που παλεύουν με τον ίδιο ακριβώς στόχο.

Έτσι, συμμετέχοντας σε μια ομάδα υποστήριξης, θα έχεις την ευκαιρία να συνομιλήσεις με άτομα που έχουν βιώσει παρόμοιες καταστάσεις. Δίνοντας τους την ευκαιρία να μοιραστούν μαζί σου όλα εκείνα που τους βοήθησαν να ξεπεράσουν το πρόβλημα του εθισμού, θα διαπιστώσεις πως είναι πολύ πιο εύκολο από όσο πιστεύεις να κερδίσεις κι εσύ τη δική σου μάχη! Με τον τρόπο αυτό θα συνειδητοποιήσεις πως ο αγώνας μπορεί να κερδηθεί, θα νιώσεις ψυχολογική ανάταση και θα αποκτήσεις ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον!

7. Ψυχοθεραπεία, συμβουλευτική και επαγγελματική βοήθεια

Η ψυχοθεραπεία (γνωστή και ως συμβουλευτική), αποτελεί μια επίσημη διαδικασία κατά την οποία το πάσχον άτομο συνομιλεί με έναν ειδικευμένο θεραπευτή με στόχο να λύσει ένα πρόβλημα, να βελτιώσει την ποιότητα ζωής του, να αναπτύξει σχέσεις κάθε είδους κ.α. Οι στόχοι της ψυχοθεραπείας διαφέρουν ανάλογα με την κάθε περίπτωση, αλλά σε ότι αφορά το πρόβλημα του εθισμού στον τζόγο, οι στόχοι είναι αναμφίβολα προφανείς.

Η ψυχοθεραπεία είναι εδώ για να σε βοηθήσει να λύσεις το πρόβλημα σου, να ξεπεράσεις τα εμπόδια που βρίσκονται στο δρόμο σου, να αποκτήσεις νέες προοπτικές και να πετύχεις στόχους που θα ήταν πιο δύσκολο αν όχι αδύνατο να κατακτήσεις μόνος σου. Μιλώντας με έναν επαγγελματία που έχει εμπειρία στη διαχείριση αυτών των δύσκολων καταστάσεων μπορεί να σε βοηθήσει:

  • Να κατανοήσεις καλύτερα τις αρνητικές επιπτώσεις του τζόγου στη ζωή σου αλλά και των γύρω σου
  • Να ελέγξεις την επιθυμία σου για τον τζόγο
  • Να συνειδητοποιήσεις και να αποδεχθείς πως ο τζόγος έχει εκτροχιαστεί από τον έλεγχο σου
  • Να ανακαλύψεις τις πραγματικές αιτίες που κρύβονται πίσω από το πρόβλημα του τζόγου και να βρεις τις κατάλληλες λύσεις
  • Να κερδίσεις οριστικά τη μάχη απέναντι στον εθισμό στον τζόγο

8. Προγράμματα απεξάρτησης από τα τυχερά παιχνίδια

Εάν όλα τα παραπάνω δεν σου φαίνονται ικανά να βοηθήσουν, υπάρχει πάντα η επιλογή της αποτοξίνωσης μέσω των επίσημων προγραμμάτων απεξάρτησης που δραστηριοποιούνται σε όλες σχεδόν τις χώρες του κόσμου. Τα συγκεκριμένα προγράμματα απευθύνονται συνήθως στις πιο σοβαρές περιπτώσεις εθισμού στα τυχερά παιχνίδια, οι οποίες απαιτούν συνεχή υποστήριξη σε καθημερινή 24ωρη βάση. Στις εγκαταστάσεις αυτών των μονάδων παροχής βοήθειας η πρόσβαση στον τζόγο είναι περιορισμένη, έτσι ώστε να δοθεί έμφαση στην απαραίτητη θεραπεία και οι πάσχοντες να απομακρυνθούν από τον πειρασμό να δοκιμάσουν την τύχη τους.

Σε κάθε κέντρο αποκατάστασης, οι συμμετέχοντες περνούν χρόνο με άλλα άτομα που αντιμετωπίζουν το ίδιο ακριβώς πρόβλημα, κάτι που μπορεί να σε βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό καθώς θα λάβεις γνώση για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν οι υπόλοιποι το ίδιο ζήτημα. Στο πλαίσιο της θεραπείας, υπάρχουν πάντα και οι ομάδες υποστήριξης, δίνοντας σου την ευκαιρία να μοιραστείς τη δική σου ιστορία και να ακούσεις τις αντίστοιχες των υπόλοιπων μελών.

Συνοψίζοντας

Έχοντας κατανοήσει όλα όσα αναλύθηκαν μέχρι τώρα, σίγουρα διαπίστωσες πως υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους μπορείς να λάβεις την απαραίτητη βοήθεια για την καταπολέμηση του εθισμού στον τζόγο. Ακόμη κι αν θεωρείς πως οι επιλογές σου είναι περιορισμένες λόγω του τόπου διαμονής σου, θα πρέπει να γνωρίζεις πως ο εθισμός στον τζόγο αποτελεί πλέον ένα τόσο διαδεδομένο πρόβλημα σε παγκόσμιο επίπεδο, που είναι ασφαλές να πούμε ότι μπορείς να βρεις την κατάλληλη θεραπεία οπουδήποτε κι αν βρίσκεσαι.

Να θυμάσαι πάντα πως ο εθισμός στον τζόγο αποτελεί έναν αρκετά δύσκολο αντίπαλο, αλλά σε καμία περίπτωση ανίκητο. Μελετώντας προσεκτικά τα βήματα που αναλύθηκαν, θα είσαι σε θέση προχωρήσεις σε μία μεγάλη και σημαντική αλλαγή στη ζωή σου. Το ταξίδι θα είναι σίγουρα μακρύ, αλλά με τη σωστή προσέγγιση και την κατάλληλη υποστήριξη, μπορείς κι εσύ να νικήσεις τον εθισμό στον τζόγο και να ξεκινήσεις μια νέα ζωή μακριά από αυτόν και τις αρνητικές του συνέπειες!

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας
ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα