ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τι φέρνει η συνεργασία ΤΕΜΕΣ - PREMIA Properties - Οι νέες επενδύσεις στο κρασί

Τι φέρνει η συνεργασία ΤΕΜΕΣ - PREMIA Properties - Οι νέες επενδύσεις στο κρασί

Σε μία σημαντική επένδυση που αφορά στον χώρο του κρασιού και τη δημιουργία, στο πλαίσιο αυτό, ενός πρότυπου και σύγχρονου οινοποιείου, διεθνών προδιαγραφών, προχωρούν μέσω της στρατηγικής τους συνεργασίαςΤΕΜΕΣ Α.Ε. και PREMIA Properties ΑΕΕΑΠ.

Η σύμπραξη που ανακοίνωσαν τη Δευτέρα οι δύο εταιρείες, έχει στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη και την ανάδειξη των αμπελώνων Navarino Vineyards στην Costa Navarino, στην περιοχή της Μεσσηνίας καθώς επίσης και την ανάπτυξη και προώθηση του οινικού τουρισμού.

Όπως προβλέπει η συμφωνία, η PREMIA Properties, μέσω Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου, θα αποκτήσει το 50% της εταιρείας NAVARINO VINEYARDS A.E., η οποία μέχρι σήμερα είναι 100% θυγατρική της ΤΕΜΕΣ Α.Ε. Παράλληλα θα ιδρυθεί νέα εταιρεία με βασικό μέτοχο την εταιρεία ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΑ Α.Ε. - μέλος του Ομίλου Sterner Stenhus, βασικού μετόχου της BOUTARI Wineries - καθώς και συμμετοχή της ΤΕΜΕΣ Α.Ε. με 25%, η οποία θα ενοικιάσει τους αμπελώνες και τις εγκαταστάσεις του νέου οινοποιείου και θα αναλάβει την παραγωγή και εμπορία υψηλής ποιότητας κρασιών.

Οι επενδύσεις για την «Ελληνικά Οινοποιεία»

Από το 2022 βασικός μέτοχος της «Ελληνικά Οινοποιεία» είναι ο όμιλος Sterner Stenhus μαζί με μια ομάδα Ελλήνων και ξένων επενδυτών και ο στόχος όπως έχει επισημανθεί και από πλευράς διοίκησης είναι η ανάπτυξη ποιοτικών σημάτων αλλά και οι περαιτέρω επενδύσεις και εξαγορές. Με κύριους βραχίονες πέραν της ιστορικής ΜΠΟΥΤΑΡΗ ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΑ Α.Ε., και την ΙΟΛΗ ΠΗΓΗ Α.Ε., με το brand Iόλη που απέκτησε πριν από περίπου έναν χρόνο μαζί με τις κτιριακές εγκαταστάσεις από την Αθηναϊκή Ζυθοποιία, επικεντρώνεται στην παραγωγή και εμπορία καινοτόμων προϊόντων τόσο στην ελληνική αγορά όσο και στο εξωτερικό. Σε ό,τι αφορά την Boutari υπενθυμίζεται πως «τρέχει» το επενδυτικό πλάνο ύψους 4-5 εκατ. ευρώ έως και τις αρχές του 2025, με έμφαση στη δημιουργία ενός κωδικολογίου το οποίο επικεντρώνεται στα κρασιά υψηλής ποιότητας. Σημειώνεται ότι μέσω της ιστορικής οινοποιίας, λειτουργεί πέντε οινοποιητικές μονάδες στην Ελλάδα σε σημαντικές οινοπαραγωγικές περιοχές της χώρας και αναπτύσσει μία ολοκληρωμένη γκάμα προϊόντων με περισσότερες από 35 ετικέτες κρασιών.

Μέσω τη νέας σύμπραξης, όπως επεσήμανε ο κ. Ηλίας Γεωργιάδης, Διευθύνων Σύμβουλος της STERNER STENHUS, ενισχύεται ο στρατηγικός στόχος για παραγωγή ελληνικού κρασιού υψηλής ποιότητας ενώ παράλληλα θα αναπτυχθεί ο οινοτουρισμός στην Μεσσηνία σε συνεργασία με τις τουριστικές επενδύσεις της ΤΕΜΕΣ.

Το νέο οινοποιείο

Μετά την ολοκλήρωση τη επένδυσης η αξία των αμπελώνων Navarino Vineyards οι οποίοι βρίσκονται στο Μουζάκι Τριφυλίας, σε υψόμετρο 400-600μ. και καλύπτουν έκταση 600 περίπου στρεμμάτων καθώς και του νέου οινοποιείου, αναμένεται να ανέλθει στα 10 εκατ. ευρώ περίπου. Το νέο οινοποιείο, σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση, θα δημιουργηθεί στα παγκόσμια πρότυπα μοντέρνων οινοπαραγωγικών κτημάτων. Οι εγκαταστάσεις του θα έχουν παραγωγική δυναμικότητα που θα ξεπερνά αρχικά τις 300 χιλ. φιάλες το χρόνο ενισχύοντας τη δυναμική του πελοποννησιακού αμπελώνα, που αποτελεί τη μεγαλύτερη οινοπαραγωγό περιοχή της Ελλάδας. Παράλληλα ο χώρος του οινοποιείου θα είναι ανοικτός και σε επισκέπτες.

«Η επένδυση εντάσσεται στο επενδυτικό πλάνο απόκτησης ακινήτων στρατηγικού ενδιαφέροντος όπως τα οινοποιεία και αμπελώνες, τα οποία πληρούν κριτήρια βιωσιμότητας και ενισχύουν το χαρτοφυλάκιο της PREMIA» σημείωσε ο κ. Κώστας Μαρκάζος, Διευθύνων Σύμβουλος της PREMIA PROPERTIES ενώ από την πλευρά του ο Πρόεδρος Δ.Σ. της ΤΕΜΕΣ Α.Ε Αχιλλέας Β. Κωνσταντακόπουλος υπογράμμισε πως «κοινό μας όραμα αποτελεί η καθιέρωση της Μεσσηνίας στον τομέα της οινοποιίας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ