ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πως τα smartphones μπορούν να αντικαταστήσουν τα POS για συναλλαγές με κάρτες

Πως τα smartphones μπορούν να αντικαταστήσουν τα POS για συναλλαγές με κάρτες

Με τις ψηφιακές συναλλαγές να αυξάνονται διαρκώς και το μέτρο της υποχρεωτικότητας να επεκτείνεται μέχρι και τις λαϊκές αγορές, πολλοί επαγγελματίες και μικρού μεγέθους επιχειρήσεις αναρωτιούνται αν υπάρχουν εναλλακτικές προκειμένου να μειώσουν το κόστος που αφορά την προμήθεια του σχετικού εξοπλισμού. Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι απλή: το smartphone μπορεί να λειτουργήσει και ως POS.

Οι συσκευές αποδοχής συναλλαγών με κάρτες, τα γνωστά πλέον σε όλους POS, αποτελούν αυτή τη στιγμή το βασικό τρόπο προκειμένου μία επιχείρηση να δέχεται πληρωμές με κάρτες. Όμως, εδώ και μερικά χρόνια οι πάροχοι υπηρεσιών αποδοχής καρτών έχουν αρχίσει να προσφέρουν τη δυνατότητα για αποδοχή συναλλαγών με τη χρήση ενός smartphone.

Η συγκεκριμένη λύση αποκαλείται softPOS (σ.σ. από τις λέξεις software (λογισμικό) και POS) και ουσιαστικά η επιχείρηση ή ο επαγγελματίας το μόνο που χρειάζεται να κάνει είναι να «κατεβάσει» στο smartphone του ή στο tablet του την αντίστοιχη εφαρμογή του παρόχου με τον οποίο συνεργάζεται. Μόνη -αλλά βασική προϋπόθεση- είναι ότι το smartphone θα πρέπει να υποστηρίζει την τεχνολογία NFC (Near Field Communication) που είναι η ίδια που ενσωματώνουν οι ανέπαφες κάρτες πληρωμών.

Αυτή τη στιγμή, όλοι οι πάροχοι λύσεων αποδοχής πληρωμών (Worldline, Nexi, ePay, Viva, NBG Pay, MyPOS και Viva Wallet) προσφέρουν στην ελληνική αγορά λύσεις softPOS. Σημειωτέον πάντως πως μόνο η Viva προσφέρει την ίδια δυνατότητα και για iOS συσκευές πέραν των Android smartphones και tablets.

Αν υπάρχει ένα μειονέκτημα είναι ότι με τη χρήση του smartphone η επιχείρηση ή ο επαγγελματίας μπορούν να δεχθούν μόνο ανέπαφες συναλλαγές. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και αν θέλει ο καταναλωτής δεν μπορεί να τοποθετήσει την κάρτα στην ειδική σχισμή που συναντάμε στα POS. Όμως, πλέον πάνω από το 95% των συναλλαγών με κάρτες γίνονται ανέπαφα στην Ελλάδα οπότε μάλλον δεν τίθεται κάποιο πρόβλημα. Προφανώς και στην περίπτωση του softPOS είναι εφικτή και η πληρωμή μέσω smartphone. Πρακτικά, το smartphone με εγκατεστημένη μία εφαρμογή softPOS λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο που λειτουργεί και ένα POS. Και θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι τελευταίες γενιές POS τερματικών χρησιμοποιούν το Android ως το λειτουργικό σύστημα τους.

Πλεονεκτήματα

Τα πλεονεκτήματα είναι ουκ ολίγα. Καταρχάς η επιχείρηση ή ο επαγγελματίας δεν χρειάζεται να έχει κάποιο POS αλλά μόνο ένα smartphone. Σε επιχειρήσεις, όπως αυτές της εστίασης, μπορούν με αυτό τον τρόπο να υπάρχουν περισσότερες συσκευές αποδοχής συναλλαγών με κάρτα μέσα στην επιχείρηση. Οπότε ένας σερβιτόρος δεν θα χρειάζεται να περιμένει τον συνάδελφο του να ολοκληρώσει μία συναλλαγή με άλλον πελάτη για να εξυπηρετήσει τον δικό του αλλά μπορεί να το κάνει με το smartphone ή το tablet που χρησιμοποίησε για να πάρει την παραγγελία. Επίσης, είναι η βέλτιστη λύση για αποδοχή πληρωμών με κάρτα από όσους παραδίδουν παραγγελίες φαγητού αλλά και για τον κλάδο των ταχυμεταφορών.

Επιπλέον, ένας επαγγελματίας ή ο υπεύθυνος μίας επιχείρησης μπορεί να έχει όλες τις εφαρμογές που σχετίζονται με την εταιρεία σε μία φορητή συσκευή. Από την παραγγελιοληψία και την διαχείριση αποθεμάτων μέχρι και τις πληρωμές, όλα μπορούν πλέον να είναι σε μία συσκευή.

Ακόμη, μπορεί μέσα από μία φορητή συσκευή να δέχεται και πληρωμές μέσω IRIS που επίσης γίνεται υποχρεωτικό και είναι ένας τρόπος που επιλέγουν όλο και περισσότεροι καταναλωτές για τη διεκπεραίωση των συναλλαγών τους.

Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η δημοτικότητα του softPOS κινείται ακόμη σε σχετικά χαμηλά επίπεδα της τάξεως του 5%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς. Το ποσοστό αυτό πάντως αναμένεται να αυξηθεί τους επόμενους μήνες καθώς επιχειρήσεις και επαγγελματίες από τους κλάδους όπου επεκτείνεται το μέτρο της υποχρεωτικής αποδοχής συναλλαγών με κάρτες να προτιμήσουν τη λύση του smartphone αντί εκείνης της απόκτησης ενός κλασικού POS τερματικού. Τόσο για λόγους κόστους όσο και για λόγους ευκολίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ