ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Fourlis – Inter IKEA: Τι σηματοδοτεί η δημιουργία του Διεθνούς Κέντρου Διανομής στον Ασπρόπυργο

Fourlis – Inter IKEA: Τι σηματοδοτεί η δημιουργία του Διεθνούς Κέντρου Διανομής στον Ασπρόπυργο

Τη διανομή των προϊόντων ΙΚΕΑ σε χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Μεσογείου, θα αναλάβει να εξυπηρετεί το νέο Διεθνές Κέντρο Διανομής, 50.000 τμ. στον Ασπρόπυργο, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί το τρίτο τρίμηνο του 2025 και θα αναπτύξει η Trade Estates ΑΕΕΑΠ.

H απόφαση του ομίλου Inter IKEA να επενδύσει στην Ελλάδα, σε συνεργασία με τον όμιλο Fourlis, για τη δημιουργία ενός υπερσύγχρονου διεθνούς κέντρου διανομής προϊόντων, ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια συνάντησης την Τρίτη, στο Μέγαρο Μαξίμου, του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο του ομίλου FOURLISΒασίλη Φουρλή και τον Andrea Colzani, Category Distribution Manager του ομίλου Inter IKEA.

Επένδυση ύψους 70 εκατ. ευρώ - 100 νέες θέσεις εργασίας

Πρόκεiται για μία επένδυση το ύψος της οποίας – για τις κτηριακές εγκαταστάσεις και τον εξοπλισμό- αναμένεται να ανέλθει στα 70 εκατ. ευρώ και σχεδιάζεται να ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και στις προβλέψεις Επιχειρηματικού Πάρκου του Υπουργείου Ανάπτυξης. Με την υλοποίηση του έργου θα δημιουργηθούν, παράλληλα, 100 νέες θέσεις εργασίας μόνιμης απασχόλησης εκ των οποίων οι 18 αφορούν υψηλής εξειδίκευσης προσωπικό που θα στελεχώσει τα τμήματα μηχανογράφησης (ΙΤ), Logistics και τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ).

Σύμφωνα με το επενδυτικό πλάνο, η κατασκευή του έργου θα ξεκινήσει το 2ο τρίμηνο του 2024 και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 3ο τρίμηνο του 2025. Εκτιμάται δε, πως θα ξεκινήσει να λειτουργεί άμεσα με την ολοκλήρωση των κατασκευαστικών εργασιών. Στην αρχική του φάση το μέγεθος του κτιρίου θα ανέρχεται σε 50.000 τ.μ. διαθέτοντας 55.000 σύγχρονες θέσεις παλετών ενώ θα αποτελεί ένα Κέντρο Διανομής νέας γενιάς με έμφαση στη βιωσιμότητα καθώς το σύνολο της ενέργειας (100%) για τη λειτουργία του θα είναι Πράσινη (ΑΠΕ) με μηδενικό αποτύπωμα CO2.

Αρχικά θα εξυπηρετεί τον ανεφοδιασμό των καταστημάτων ΙΚΕΑ σε Βουλγαρία, Ελλάδα, Ιορδανία, Ισραήλ και Κύπρο, με στόχο να προστεθούν και επιπλέον χώρες μελλοντικά, όπως για παράδειγμα η Αίγυπτος. «Περισσότερα από 250.000 κυβικά μέτρα εμπορευμάτων θα εκφορτώνονται στον Πειραιά και στη συνέχεια θα επαναφορτώνονται για διανομή σε όλη την ανατολική Μεσόγειο» όπως ανέφερε o πρόεδρος του Ομίλου Fourlis, Βασίλης Φουρλής.

Η απόφαση της Inter IKEA να επενδύσει στην Ελλάδα

Η γεωγραφική θέση της Ελλάδας και τα πλεονεκτήματα που προσφέρει ως περιφερειακός κόμβος φαίνεται πως συνετέλεσαν καθοριστικά στην απόφαση της Ιnter IKEA ώστε να αποφασίσει να επιλέξει τη χώρα μας για τη δημιουργία του Διεθνούς Κέντρου Διανομής.

«Από την πλευρά των παραλαβών από την Άπω Ανατολική, την Ασία, το λιμάνι του Πειραιά θα είναι ο καλύτερος τρόπος για να συντομεύσουμε τον χρόνο παράδοσης και επίσης να μεριμνήσουμε για το σκέλος της βιωσιμότητας. Από την πλευρά των αποστολών, θα είναι δυνατό να γίνουν παραδόσεις, να εξυπηρετηθούν όλες αυτές οι χώρες, με πολύ ταχύτερο τρόπο» σημείωσε ο Andrea Colzani, Category Distribution Manager της Inter IKEA, κατά τη διάρκεια της συνάντησης στο Μέγαρο Μαξίμου. Αναφέρθηκε επίσης στις πολύ καλές υποδομές, υπογραμμίζοντας πως «το λιμάνι του Πειραιά είναι κάτι που υπολογίζουμε ως παράμετρο, με άλλα λιμάνια, και λειτουργεί καλά. Πιστεύουμε, απόλυτα ότι θα συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε αυτή την πτυχή».

Ενισχύεται το χαρτοφυλάκιο της Τrade Estates

Το νέο Διεθνές Κέντρο Διανομής στον Ασπρόπυργο, θα αποτελεί ιδιοκτησία της Trade Estates ΑΕΕΑΠ, ο σχεδιασμός και η ανάπτυξή του, θα γίνει σε συνεργασία με την Ten Brinke Hellas ενώ τη λειτουργική διαχείριση θα έχει η Trade Logistics, εταιρεία του Ομίλου Fourlis.

Mε τη νέα επένδυση, η Trade Estates προχωρά σε μια ιδιαίτερα σημαντική προσθήκη στο χαρτοφυλάκιό της ενισχύοντας τη στρατηγική της στον πυλώνα Κέντρων Διανομής νέας γενιάς που εξυπηρετούν ομίλους λιανικής. Σύμφωνα με όσα επεσήμανε ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, κ. Δημήτρης Παπούλης, η συγκεκριμένη επένδυση θα αυξήσει το Μικτή Εύλογη Αξία του χαρτοφυλακίου της εταιρίας κατά 45 εκατ. ευρώ ενώ θα προσθέσει στα ετήσια έσοδα από το έτος 2026 επιπλέον 3 εκατ. ευρώ.».

Υπενθυμίζεται πως χαρτοφυλάκιο της Trade Estates, αποτελείται σήμερα από 10 Εμπορικά Πάρκα, 3 Logistics Centers νέας γενιάς και ένα υπό Ανάπτυξη Ακίνητο. Το επενδυτικό της πλάνο για την επόμενη τετραετία περιλαμβάνει τη δημιουργία νέων εμπορικών πάρκων στην Ελλάδα με ναυαρχίδα το εμπορικό πάρκο στο «The Ellinikon Park» και τη δημιουργία νέων logistics centers. Σύμφωνα με το αναπτυξιακό πλάνο της, το 2027 θα διαθέτει συνολικά 18 εμπορικά ακίνητα, χαμηλού περιβαλλοντικού αποτυπώματος, με υψηλές αποδόσεις και ισχυρούς μακροχρόνιους μισθωτές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ