ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Witside: Η ζήτηση για ΑΙ εφαρμογές φέρνει διψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης

Witside: Η ζήτηση για ΑΙ εφαρμογές φέρνει διψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης

Το ενδιαφέρον και τη ζήτηση που υπάρχει -κυρίως από τον ιδιωτικό τομέα- για λύσεις και εφαρμογές διαχείρισης δεδομένων και αξιοποίησης της τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) βοήθησαν την Witside, να παρουσιάσει διψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης την περασμένη χρονιά με την τάση να δείχνει να συνεχίζεται και το 2024.

Όπως ανέφεραν τα στελέχη της Witside, εκ των πλέον καινοτόμων στην Ελλάδα όσον αφορά τη διαχείριση μεγάλου όγκου δεδομένων (big data) και το ΑΙ, κατά τη διάρκεια ενημερωτικής συνάντησης με εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης, το 2023 έκλεισε με την εταιρεία να παρουσιάζει αύξηση των πωλήσεων της κατά 27% στα 4,05 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη της προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) αυξήθηκαν κατά 60% και ανήλθαν σε 780 χιλιάδες ευρώ. Τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν πέρσι σε επίπεδα λίγο κάτω από τις 500 χιλιάδες ευρώ. Η εταιρεία έχει μηδενικό δανεισμό και υψηλή ρευστότητα, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι το 2023 αύξησε κατά 20% το ανθρώπινο δυναμικό της φθάνοντας να απασχολεί 48 άτομα, εκ των οποίων οι 41 ασχολούνται με την ανάπτυξη εφαρμογών.

«Ο προβληματισμός για τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης έχει γενικευτεί και ελληνικές επιχειρήσεις και οργανισμοί που επενδύουν σε λύσεις ΑΙ για να βελτιώνουν διαδικασίες και αποτελέσματα, αυξάνονται», σημείωσε ο Χρήστος Παπαδόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Witside. «Οι ενδείξεις που έχουμε είναι ότι η τάση αυτή θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια και εκτιμούμε ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης θα ενισχυθούν στο προσεχές μέλλον», πρόσθεσε ο κ. Παπαδόπουλος.

CPapadopoulos2.jpeg
Χρήστος Παπαδόπουλος, διευθύνων σύμβουλος, Witside

Όπως αναφέρθηκε, κατά τη διάρκεια του 2023, η Witside ενίσχυσε την πελατειακή της βάση και ολοκλήρωσε με επιτυχία σημαντικά έργα στις περιοχές του business intelligence, του data management και των advanced analytics, ενώ ιδιαίτερη ανάπτυξη γνώρισαν οι λύσεις που αξιοποιούν big data και ΑΙ.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, το 2024 ξεκίνησε με σημαντικό αριθμό νέων συμβάσεων και ο στόχος είναι ο κύκλος εργασιών για τη φετινή χρονιά να διαμορφωθεί σε επίπεδα άνω των 5 εκατ. ευρώ με τα EBITDA να ξεπερνούν το 1 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, στα πλάνα είναι η περαιτέρω ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού της αλλά και η είσοδος σε νέες αγορές σε χώρες όπως η Πολωνία, η Ρουμανία και η Μάλτα, από τις οποίες υπάρχει ήδη ενδιαφέρον. Παράλληλα, σχεδιάζει την ανάπτυξη νέων προϊόντων στο χώρο του trade promo optimization και του data lineage.

Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, παρουσιάστηκαν ενδεικτικά έργα σε εταιρίες όπως οι: Alpha Bank, ΔΕΗ, Motor Oil, Ελληνικά Γαλακτοκομεία και ΚΡΙ-ΚΡΙ. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε σε έργα που αξιοποιούν δεδομένα σε πραγματικό χρόνο και σε λύσεις πρόβλεψης ζήτησης και αναπλήρωσης αποθεμάτων. Ξεχωριστό ενδιαφέρον έχει το έργο AI-Patholab που αναλύει ιατρικές εικόνες για να εντοπίσει και να διαγνώσει περιπτώσεις καρκίνου στον προστάτη και το θυρεοειδή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ