ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η «μάχη» στην αγορά των αναψυκτικών και των mixers

Η «μάχη» στην αγορά των αναψυκτικών και των mixers
pixabay

Σε νέες επενδύσεις, λανσαρίσματα προϊόντων και σε κινήσεις για την ενίσχυση της παρουσίας τους στην αγορά Horeca, προχωρούν οι μεγάλοι «παίκτες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των αναψυκτικών και mixers.

Η αγορά των αναψυκτικών στη χώρα μας, η οποία παίρνει μεγάλη ώθηση από την τουριστική κίνηση κατά τους καλοκαιρινούς μήνες προσεγγίζει συνολικά περί τα 370 εκατ. ευρώ ενώ ταχύτατα αναπτυσσόμενη αναδεικνύεται τα τελευταία χρόνια, η κατηγορία των μη αλκοολούχων mixers.

Tην αισιοδοξία της για την πορεία της εταιρείας το 2024 εξέφρασε στο περιθώριο της πρόσφατης Horeca, η γενική διευθύντρια της Coca – Cola 3E για Ελλάδα και Κύπρο, Μαρία Αναργύρου Νίκολιτς επισημαίνοντας πως το 2023 αν και απαιτητική, ήταν μία πολύ καλή χρονιά. Η εταιρεία με ηγετικό μερίδιο στα αναψυκτικά, εστιάζει στην παρούσα φάση στην ανάπτυξη του premium Ho.Re.Ca. έχοντας ως «όχημα» το διευρυμένο 24/7 χαρτοφυλάκιό της. Σε ό,τι αφορά τα αναψυκτικά συνεχίζει την ενδυνάμωση των κατηγοριών της, όπως για παράδειγμα στην Coca Cola Zero με την έκδοση χωρίς καφεΐνη καθώς επίσης και σε Fanta και Sprite, ενώ παράλληλα δίνει έμφαση στα premium mixers, με τη Three Cents, η οποία προστέθηκε το 2022 στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας.

Eπενδύσεις συνολικού ύψους 100 εκατ. ευρώ μέσα στην επόμενη πενταετία, δρομολογεί από την πλευρά της η Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων, η οποία συνεχίζει να αναπτύσσεται δυναμικά και στην κατηγορία των αναψυκτικών, ενώ βρίσκεται στην πρώτη θέση στην αγορά εμφιαλωμένου νερού. Ενδεικτική είναι η επιτυχημένη πορεία του mixer Βίκος Pink Grapefruit που λάνσαρε η εταιρεία μόλις το 2022 και ήδη διαθέτει μερίδιο αγοράς που φτάνει στο 21,9%. Μέρος των επενδύσεων που θα «τρέξει» η Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων, αφορούν τόσο στο κομμάτι της παραγωγής με την προσθήκη νέων γραμμών αλλά και σε επενδύσεις σε κτιριακές υποδομές και logistics. Δυναμικά κινείται η εταιρεία και στην αγορά του Ho.Re.Ca. με στόχο να φτάνει «σε κάθε γωνιά της Ελλάδας» όπως επεσήμανε πρόσφατα η διοίκησή της.

Κινητικότητα στον κλάδο είχαμε το προηγούμενο έτος και στο πεδίο των deals και των εξαγορών. Το fund SMERC απέκτησε μέσα στο 2023 το πλειοψηφικό ποσοστό της ιστορικής βιομηχανίας αναψυκτικών ΕΨΑ με στόχο η εταιρεία να επιστρέψει σε τροχιά ανάπτυξης, εντός και εκτός Ελλάδας. Παράλληλα η Χήτος ΑΒΕΕ ένωσε τις δυνάμεις της με την Green Cola δημιουργώντας μία νέα ενιαία εταιρεία στον κλάδο των μη αλκοολούχων ποτών και Beverages, κάτω από την ομπρέλα του Ομίλου «Green Beverages». Σημαντική εξέλιξη, τέλος, ήταν ο «επαναπατρισμός» της παραγωγής των αναψυκτικών ΗΒΗ από τον Μάρτιο του 2023, μέσω της συνεργασίας της PepsiCo Hellas με την ΕΨΑ, στο εργοστάσιο της δεύτερης στον Βόλο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ