ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η Coca-Cola στην Ελλάδα στηρίζει τον κλάδο Φιλοξενίας και Καφεστίασης μέσω του Zero Waste HORECA

Η Coca-Cola στην Ελλάδα στηρίζει τον κλάδο Φιλοξενίας και Καφεστίασης μέσω του Zero Waste HORECA

Με γνώμονα ένα καλύτερο και πιο βιώσιμο μέλλον, όλο και περισσότερες επιχειρήσεις, είτε μικρότερες, είτε μεγαλύτερες, επενδύουν στη δημιουργία ενός θετικού περιβαλλοντικού αποτυπώματος, ανταποκρινόμενες πολλές φορές και στις ανάγκες των πελατών τους, που συνειδητά επιλέγουν επιχειρήσεις που έχουν ένα πιο φιλικό προς το περιβάλλον προφίλ.

Για τις επιχειρήσεις του κλάδου καφεστίασης και φιλοξενίας, ο δρόμος προς ένα πιο «πράσινο» μοντέλο λειτουργίας είναι λίγο πιο εύκολος, καθώς βρίσκεται δίπλα τους η Coca-Cola στην Ελλάδα. Με μακρά ιστορία επενδύσεων στη χώρα μας, η Coca-Cola επενδύει σημαντικά σε κοινωνικά και περιβαλλοντικά προγράμματα που αποσκοπούν στη δημιουργία προστιθέμενης αξίας για την ελληνική κοινωνία, συμβάλλοντας σε ένα καλύτερο, κοινό μέλλον για όλους.

Ειδικότερα, από το 2019 η Coca-Cola στην Ελλάδα έχει επενδύσει δυναμικά στον στρατηγικό σχεδιασμό και τη δημιουργία του κοινωνικού προγράμματος Zero Waste HORECA, με στόχο να στηρίξει τις επιχειρήσεις και κάθε επιχειρηματία του κλάδου καφεστίασης και φιλοξενίας στην προσπάθεια τους να υιοθετήσουν πιο βιώσιμες πρακτικές.

Το πρόγραμμα υλοποιείται σε συνεργασία με την Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, την υποστήριξη του Ιδρύματος της Coca-Cola (The Coca-Cola Foundation) και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Picture2.jpg

Πού εστιάζει το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα Zero Waste HORECA εστιάζει στην διαχείριση και μείωση των απορριμμάτων, την εξοικονόμηση νερού και ενέργειας, καθώς και την προώθηση βιώσιμων προμηθειών, παρέχοντας τα κατάλληλα εφόδια, εκπαιδευτικά εργαλεία και κίνητρα σε επιχειρήσεις του κλάδου.

Στην ουσία, αναγνωρίζει, προτείνει και δίνει λύσεις για την υλοποίηση μικρών αλλαγών, που όμως έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν σημαντικά το λειτουργικό κόστος κάθε επιχείρησης καθώς και να συμβάλλουν στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της κάθε επιχείρησης-μέλους, αλλά και του κλάδου, συνολικά. Κι όλα αυτά, εντελώς δωρεάν με ένα απλό κλικ στην ιστοσελίδα του προγράμματος zerowastefuture.gr.

Το πρόγραμμα σήμερα

Το πρόγραμμα διαθέτει ήδη περισσότερα από 1.750 μέλη, γεγονός που αποδεικνύει στην πράξη την απήχηση του προγράμματος και τη δέσμευση των επιχειρήσεων του κλάδου στη βιώσιμη ανάπτυξη. Οι εγγεγραμμένες επιχειρήσεις αποκτούν στην ουσία ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, καθώς εξοικειώνονται με τη βιώσιμη τεχνογνωσία και μαθαίνουν να εφαρμόζουν πρακτικές φιλικές προς το περιβάλλον. Προσελκύουν, δε, ένα περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένο κοινό, επενδύοντας ταυτόχρονα στη φήμη τους. Την ίδια στιγμή, τα μέλη ενός τέτοιου Δικτύου μέσα από την εφαρμογή zero waste πρακτικών, πέραν της μείωσης του περιβαλλοντικού τους αποτυπώματος, επιτυγχάνουν και μείωση του κόστους λειτουργίας τους.

Παράλληλα, οι επιχειρήσεις που συμμετέχουν στο πρόγραμμα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν χρηματικά έπαθλα για τις καινοτόμες πρακτικές τους, καθώς και «Zero Waste Διακρίσεις» (Χρυσή, Αργυρή ή Χάλκινη), ανάλογα με τους στόχους που έχουν πετύχει στους τομείς της ελαχιστοποίησης των απορριμμάτων που παράγουν, της εξοικονόμησης ενέργειας και νερού και στις βιώσιμες προμήθειες.

Ήδη, 165 επιχειρήσεις-μέλη του δικτύου, κατόπιν αξιολόγησης από ανεξάρτητη κριτική επιτροπή και βάσει μετρήσιμων στόχων και αποτελεσμάτων, έχουν ξεχωρίσει για την υιοθέτηση βιώσιμων πρακτικών, στο πλαίσιο της λειτουργίας τους. Ταυτόχρονα, συνολικά 5 επιχειρήσεις έχουν επιβραβευθεί για τις καινοτόμες πρωτοβουλίες τους, με επιπλέον ειδικά χρηματικά έπαθλα.

Μέσα από τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, η Coca-Cola στην Ελλάδα δείχνει στην πράξη πώς οι επενδύσεις σε στοχευμένες και στρατηγικά σχεδιασμένες ενέργειες προς όφελος της επιχειρηματικής κοινότητας, μπορούν να αποτελέσουν δύναμη για τη θετική αλλαγή και πώς κάθε εταιρεία οφείλει να είναι ζωτικό μέρος της κοινωνίας όπου δραστηριοποιείται και να προσφέρει λύσεις στα σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζει.