ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΤΧΣ - Τράπεζα Πειραιώς: Προσφορές ρεκόρ στα 14 δισ. ευρώ - Στα 4 ευρώ/μετοχή η τελική τιμή προσφοράς

ΤΧΣ - Τράπεζα Πειραιώς: Προσφορές ρεκόρ στα 14 δισ. ευρώ - Στα 4 ευρώ/μετοχή η τελική τιμή προσφοράς

Κατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Με εμβληματική επιτυχία για την ελληνική οικονομία ολοκλήρώθηκε η στρατηγική αποεπένδυσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από την Τράπεζα Πειραιώς, σε ποσοστό 27%.

Το συνολικό ποσό που συγκεντρώθηκε στο διεθνές και ελληνικό βιβλίο ανήλθε συνολικά στα 10,7 δισ. ευρώ και μάλιστα στο ανώτατο εύρος τιμής διάθεσης που είχε ορισθεί τα 4 ευρώ.

Παράλληλα καταγράφεται και η μεγαλύτερη ιστορικά ιδιωτικοποίηση μέσω δευτερογενούς τοποθέτησης με το ύψος του τιμήματος να φθάνει στα 1,35 δισ. ευρώ.

Τα θετικά μηνύματα και οι ευοίωνες προβλέψεις για τη θετική έκβαση του εγχειρήματος είχαν γίνει ορατά, στο χρόνο που μεσολάβησε, σημειώνουν πηγές της αγοράς, ωστόσο τονίζουν πως και οι πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις δεν μπόρεσαν να προδικάσουν το τελικό αποτέλεσμα που επετεύχθη.

Σημειώνεται πως η ζήτηση που εκδηλώθηκε με το άνοιγμα του ηλεκτρονικού
βιβλίου προσφορών ήταν πρωτοφανής και η έκδοση έφτασε να καλύπτεται μέσα στα πρώτα έξι λεπτά και εκτοξεύθηκε με το κλείσιμο του βιβλίου στις περίπου 8 φορές.

Από αυτές περίπου 9 φορές υπερκάλυψη στην ξένη προσφορά και περίπου 4 φορές στην ελληνική.

Εύρος τιμών

Η ισχυρή και ιδιαίτερα αυξημένη ζήτηση, οδήγησε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΧΣ, στη συνεδρίασή του στις 5 Μαρτίου 2024, να ορίσει στενότερο εύρος τιμών για τη διεθνή προσφορά, από €3,90 έως €4,00 ανά μετοχή (αντί του αρχικού €3,70 ως €4,00), ενώ πριν το κλείσιμο του βιβλίου στις 6 Μαρτίου η τελική τιμή διάθεσης είχε ήδη οριστεί στο ανώτερο τίμημα, δηλαδή στα 4 ευρώ ανά μετοχή) μεγιστοποιώντας το ύψος του οφέλους για το Δημόσιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αποεπένδυση του ΤΧΣ από τη συμμετοχή του στην Πειραιώς είναι η μόνη σε ευρωπαικό επίπεδο από αντίστοιχα placements που πέτυχε να προσελκύσει ένα premium έναντι άλλων αντιστοίχων ευρωπαϊκών που όλες διατέθηκαν με discount.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η από-επένδυση του ΤΧΣ από την Τράπεζα Πειραιώς είναι τρίτη ευρωπαϊκή ιδιωτικοποίηση άνω του €1 δισ. που εκτελείται μέσω Δημόσιας Προσφοράς από το 2017 και η πρώτη μεγαλύτερη στην Ελλάδα. Υπενθυμίζεται πως η πρώτη μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση αφορούσε τη διάθεση μετοχών από την ιρλανδική κυβέρνηση η οποία προέβη στην πώληση μεριδίου 29% που κατείχε στην AIB για €3,4 δισ., με έκπτωση 43% στην τιμή διάθεσης, ενώ μέχρι πρόσφατα η δεύτερη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή ιδιωτικοποίηση ήταν η διάθεση του μεριδίου 22% που κατείχε το ΤΧΣ στην Εθνική Τράπεζα για περίπου €1,1 δισ. που μάλιστα επιτεύχθηκε με ελαχιστοποίηση της έκπτωσης στην τιμή διάθεσης, στο 2,57%.

O Πρόεδρος ΔΣ του ΤΧΣ, κ. Ανδρέας Βερύκιος, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επιτυχημένη ολοκλήρωση:

«Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας εκφράζει την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για την επιτυχή ολοκλήρωση της Δημόσιας Προσφοράς των μετοχών του στη Τράπεζα Πειραιώς. Η εξαιρετική ανταπόκριση του διεθνούς και ελληνικού επενδυτικού κοινού, αποτελεί έμπρακτη επιβεβαίωση της δυναμικής που έχει αναπτύξει η ελληνική οικονομία και υπογραμμίζει την εμπιστοσύνη στις προοπτικές ανάπτυξης των ελληνικών τραπεζών. Το σημερινό αποτέλεσμα έρχεται να δικαιώσει και το έργο που έχει επιτελέσει το Ταμείο, για περισσότερο από μία δεκαετία, με γνώμονα τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και την ευρωστία του τραπεζικού συστήματος της χώρας».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΧΣ, κ. Ηλίας Ξηρουχάκης δήλωσε: « Το ομολογουμένως εντυπωσιακό αποτέλεσμα της δημόσιας προσφοράς του Ταμείου για την Τράπεζα Πειραιώς, επισφραγίζει τη συστηματική και επίπονη προσπάθεια που καταβλήθηκε από όλες τις πλευρές.

Για τον λόγο αυτό θέλω να εκφράσω τις θερμές ευχαριστίες μου προς τη Διοίκηση – ιδιαίτερα δε προς τον Διευθύνοντα Σύμβουλο κ. Χρήστο Μεγάλου - και το προσωπικό της Τράπεζας Πειραιώς για την εξαιρετική συνεργασία με το Ταμείο όλα αυτά τα χρόνια, η οποία αποτέλεσε καθοριστικό παράγοντα γι’ αυτό το σημαντικό επίτευγμα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ