ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Κέντρο Χρηματοοικονομικής Υπευθυνότητας: Πώς η doValue προωθεί τον χρηματοοικονομικό αλφαβητισμό

Κέντρο Χρηματοοικονομικής Υπευθυνότητας: Πώς η doValue προωθεί τον χρηματοοικονομικό αλφαβητισμό

Σε ό,τι αφορά στα προσωπικά οικονομικά, δύο είναι οι αρχές που ξεχωρίζουν -ο χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός και η χρηματοοικονομική υπευθυνότητα.

Στη σύγχρονη εποχή, η οποία χαρακτηρίζεται από οικονομική αβεβαιότητα, αυτές οι αρχές κρίνονται όχι απλώς συμφέρουσες αλλά άκρως απαραίτητες, καθώς μετουσιώνονται σε πυλώνες κοινωνικής ευημερίας και προόδου.

Ο χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός συχνά, θεωρείται ως ο ακρογωνιαίος λίθος της οικονομικής ενδυνάμωσης. Όχι τυχαία, καθώς περιλαμβάνει εκείνες τις γνώσεις και τις δεξιότητες που απαιτούνται για τη λήψη τεκμηριωμένων οικονομικών αποφάσεων. Από την κατανόηση βασικών εννοιών -όπως ο προϋπολογισμός και η αποταμίευση- μέχρι την εξοικείωση με τις πολύπλοκες επενδύσεις και τα δάνεια, ο χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός εξοπλίζει με τα κατάλληλα εργαλεία για την αξιολόγηση ευκαιριών και κινδύνων και την αποτελεσματική διαχείριση των οικονομικών υποθέσεων.

emporiko

Η χρηματοοικονομική υπευθυνότητα, δε, χρησιμεύει ως «πυξίδα», η οποία καθοδηγεί τις οικονομικές αποφάσεις και συμπεριφορές κάποιου. Όπως γίνεται αντιληπτό και από τον ίδιο τον όρο, συνεπάγεται τη συνετή διαχείριση των οικονομικών πόρων με απώτερο στόχο μακροπρόθεσμη σταθερότητα έναντι της βραχυπρόθεσμης ικανοποίησης.

Σήμερα, οι ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις, οι δημογραφικές αλλαγές, οι αλλαγές στα εργασιακά και τα μοντέλα συνταξιοδότησης, ακόμη και οι ποικίλες επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή,καθιστούν επιτακτική ανάγκη, την προώθηση και ενίσχυση του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού και της χρηματοοικονομικής υπευθυνότητας. Σε αυτό το πλαίσιο, σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσουν κυβερνήσεις, οργανισμοί, ακόμα και εταιρείες που συμβάλλουν στη χρηματοπιστωτική ένταξη.

Η σημασία της δημιουργίας του Κέντρου Χρηματοοικονομικής Υπευθυνότητας

Η doValue Greece, αναγνωρίζοντας πόσο σημαντική είναι η συμμετοχή της στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, προσπαθεί να συμμετέχει σε ενέργειες που φέρνουν κοντά, με υπευθυνότητα, όλη την κοινωνία -από τους εργαζόμενους και τους οφειλέτες μέχρι τους επενδυτές. Λαμβάνοντας αυτά υπόψη, η εταιρεία δημιουργεί, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Χρηματοοικονομικής του Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πειραιώς, υπό την επιστημονική επιμέλεια του Καθηγητή Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς Νικόλαου Δ. Φίλιππα , το Κέντρο Χρηματοοικονομικής Υπευθυνότητας (doValue doResponsible Financial Center).

Πρόκειται για μία πρωτοβουλία, η οποία έχει ως στόχο την ανάπτυξη συνειδητότητας, γνώσης, δεξιοτήτων, στάσεων και συμπεριφορών, δηλαδή των στοιχείων τα οποία είναι απαραίτητα για τη λήψη σωστών χρηματοοικονομικών αποφάσεων. Τελικός στόχος είναι η επίτευξη αέναης χρηματοοικονομικής ευημερίας, σε ατομικό επίπεδο και συνολικά για την κοινωνία.

emporiko do not use

Όσα προσφέρει στους ενδιαφερόμενους το Κέντρο Χρηματοοικονομικής Υπευθυνότητας

Το Κέντρο Χρηματοοικονομικής Υπευθυνότητας (doValue doResponsible Financial Center) απευθύνεται σε νέους ηλικίας 18-25 ετών, κυρίως φοιτητές, ώστε να συμβάλλει στη χρηματοοικονομική ενδυνάμωσή τους, αποκτώντας τις απαραίτητες γνώσεις, οι οποίες θα τους βοηθήσουν στο μέλλον να πετύχουν τους μελλοντικούς οικονομικούς στόχους τους με ένα βιώσιμο τρόπο. Για την ενσωμάτωση της βιωσιμότητας, στο πλαίσιο λειτουργίας του κέντρου, απαιτείται μία προσέγγιση η οποία συνδυάζει την κοινωνική ευθύνη και την οικονομική ανθεκτικότητα, προσφέροντας τη δυνατότητα επιμόρφωσης πάνω σε νευραλγικά χρηματοοικονομικά θέματα.

Συγκεκριμένα, το Κέντρο Χρηματοοικονομικής Υπευθυνότητας της doValue Greece εστιάζει σε δύο πυλώνες -την Εκπαίδευση και την Ενημέρωση. Όσον αφορά στην Εκπαίδευση, έχει προγραμματιστεί κατά τη διάρκεια του έτους η υλοποίηση σεμιναρίων E-Learning διάρκειας δύο μηνών (16-20 ώρες), με θέμα «Χρηματοοικονομικός Αλφαβητισμός και Χρηματοοικονομική Υπευθυνότητα», ενώ εξετάζεται και η διοργάνωση μεμονωμένων θεματικών διαλέξεων. Με την ολοκλήρωσή τους, οι συμμετέχοντες θα λαμβάνουνΒεβαίωση Επιτυχούς Παρακολούθησης από το Εργαστήριο Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Πειραιά και το Κέντρο Χρηματοοικονομικής Υπευθυνότητας doValue..

Όσον αφορά στην Ενημέρωση, θα δημιουργηθεί πρωτότυπο ψηφιακό υλικό το οποίο θα απευθύνεται στοχευμένα στις ηλικιακές ομάδες στις οποίες επικεντρώνεται. Πιο αναλυτικά, περιλαμβάνει newsletter, το οποίο θα εκδίδεται ανά τρίμηνο και θα είναι προσαρμοσμένο για χρήση σε podcast και video, ενώ θα περιλαμβάνει τέσσερις θεματικές: Χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός, Χρηματοοικονομική υπευθυνότητα, Χρηματοοικονομική υγεία και ευημερία, Αποταμίευση. Μάλιστα, ειδικά το podcast υλικό, το οποίο είναι δημοφιλές στους νέους ως εργαλείο επικοινωνίας, θα περιλαμβάνει 10-12 θεματικές συζητήσεις, διάρκειας περίπου 15 λεπτών περίπου, ώστε το περιεχόμενό του να είναι πιο προσιτό και κατανοητό.

Συμμετοχή στην παγκόσμια εκστρατεία Global Money Week

Το Κέντρο Κέντρο Χρηματοοικονομικής Υπευθυνότητας (doValue doResponsible Financial Center) παρουσιάζεται στο πλαίσιο δράσεων για την εβδομάδα Global Money Week, η οποία πραγματοποιείται στις 18-24 Μαρτίου 2024. Επιπλέον, παρουσιάζονται και οι πρωτοβουλίες, τις οποίες θα αναπτύξει η doValue Greece, τόσο σε αυτή τη βδομάδα όσο και καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Μάλιστα, η εταιρεία συμμετέχει για πρώτη χρονιά σε αυτήν την παγκόσμια εκστρατεία, η οποία πραγματοποιείται κάθε χρόνο και διοργανώνεται για 12η χρονιά από τον ΟΟΣΑ (OECD), με εθνικό συντονιστή την Τράπεζα της Ελλάδος.

emporiko

Στο επίκεντρο της πρωτοβουλίας βρίσκεται η απόκτηση γνώσεων, δεξιοτήτων, στάσεων και συμπεριφορών από τους νέους, απαραίτητων για τη λήψη ορθών οικονομικών αποφάσεων, σε κάθε στιγμή της ζωής τους. Από τα την πιο απλή οικονομική διαχείριση του σπιτιού τους μέχρι πιο σύνθετες οικονομικές (όπως πχ. επενδυτικές) αποφάσεις τους.. Απώτερος στόχος είναι η οικονομική τους ευημερία και η ανθεκτικότητα στις οικονομικές δυσκολίες.

Καθώς η σημασία του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού και της χρηματοοικονομικής υπευθυνότητας δεν μπορεί να υποτιμηθεί, είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό το γεγονός ότι υπάρχουν πρωτοβουλίες, οι οποίες ενδυναμώνουν τους νέους και τους δίνουν τα εφόδια να σχεδιάσουν ένα ασφαλές -στον βαθμό που είναι εφικτό- μέλλον.

Το Κέντρο Χρηματοοικονομικής Υπευθυνότητας (doValue doResponsible Financial Center) αποτελεί μία ακόμη πρωτοβουλία του προγράμματος #Αξίες Ζωής της doValue, στο οποίο εντάσσεται ένα ευρύ πρόγραμμα δράσεων Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης στον πυρήνα της οποίας είναι η δημιουργία αξίας για την κοινωνία, με στόχο ένα βιώσιμο μέλλον.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ