ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Το πρόγραμμα HealthCare Accelerator της Βayer Ελλάς συνεχίζει την πετυχημένη πορεία του

Το πρόγραμμα HealthCare Accelerator της Βayer Ελλάς συνεχίζει την πετυχημένη πορεία του

Τα τελευταία χρόνια, είναι περισσότερο φανερό από ποτέ πως η ενίσχυση της ιατρικής εκπαίδευσης, της κλινικής πρακτικής και της κλινικής έρευνας οφείλουν να βρίσκονται στο επίκεντρο για την προώθηση ενός καινοτόμου και αποτελεσματικού συστήματος υγείας στην Ελλάδα, με στόχο τη βέλτιστη φροντίδα των ασθενών.

Η σωστή ιατρική εκπαίδευση ενημερώνει και προετοιμάζει τους μελλοντικούς επαγγελματίες υγείας, η βελτίωση της κλινικής πρακτικής είναι απαραίτητη για την ύπαρξη ενός αποτελεσματικού συστήματος υγείας με επίκεντρο τον ασθενή, ενώ η κλινική έρευνα συμβάλλει στην εξέλιξη της φροντίδας των μελλοντικών ασθενών. Λαμβάνοντας αυτά υπόψη, καταλαβαίνει κανείς πως πρόκειται για τομείς που συνδέονται άμεσα μεταξύ τους και είναι απαραίτητο να μην διαχωρίζονται ώστε να αναπτύσσονται οι βέλτιστες συνέργειες.

Οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα των Βιοεπιστημών μπορούν να διαδραματίσουν κομβικό ρόλο στις προσπάθειες αλλαγής -μάλιστα, υπάρχουν ήδη σχετικές πρωτοβουλίες που βοηθούν σε αυτή την κατεύθυνση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Bayer Ελλάς. Η εταιρεία σταθερά προσηλωμένη στην αποστολή της για «Υγεία και Τροφή για Όλους», σχεδίασε και ήδη εφαρμόζει ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει τους πυλώνες Ιατρική Εκπαίδευση-Κλινική Πρακτική-Κλινική Έρευνα. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα ορόσημο, το οποίο πλαισιώνει ένα ευρύτερο πλέγμα προγραμμάτων και δράσεων.

Hlias Kontoydhs Bayer Ellas - emporiko

Ο Ηλίας Κοντούδης, Head of Market Access για το Cluster South Mediterranean and Black Sea της Bayer Ελλάς

Ο λόγος για το Healthcare Accelerator, το οποίο έχει ήδη κλείσει τον δεύτερο χρόνο του και συνεχίζει δυναμικά. Σύμφωνα με τον κ. Ηλία Κοντούδη, Head of Market Access για το Cluster South Mediterranean and Black Sea της Bayer Ελλάς «το πρόγραμμα φιλοδοξεί να ενισχύσει και να συμβάλλει στην αλληλεπίδραση αυτών των πυλώνων, με απώτερο στόχο τη μεγιστοποίηση των οφελών για τους ασθενείς του παρόντος και του μέλλοντος στο πλαίσιο ενός καινοτόμου και αποδοτικού συστήματος υγείας».

Προώθηση της Ιατρικής Εκπαίδευσης

Για να είναι εφικτή η ενίσχυση της κλινικής έρευνας και πρακτικής, προϋπόθεση αποτελεί η σφαιρική ενημέρωση και εκπαίδευση των νέων επιστημόνων. Ειδικά η Bayer Ελλάς, δίνει μεγάλη έμφαση στις δράσεις που προάγουν και εξελίσσουν την ιατρική εκπαίδευση.

Στο πλαίσιο του Healthcare Accelerator και σε συνέχεια των ενημερωτικών εκδηλώσεων με θέμα «Η Κλινική έρευνα ως προοπτική καριέρας στις Βιοεπιστήμες», που πραγματοποιήθηκαν σε μεγάλα πανεπιστήμια της χώρας, η Bayer Ελλάς συνέχισε υποστηρίζοντας και την ενημερωτική ημερίδα της Νοσηλευτικής Σχολής του ΕΚΠΑ «Ο ρόλος του νοσηλευτή στην Κλινική Έρευνα». Το ενδιαφέρον για την ημερίδα ήταν μεγάλο, καθώς συμμετείχαν 13 ομιλητές και περισσότεροι από 50 προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές νοσηλευτικής. Οι συμμετέχουσες και οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν σχετικά με την ανάπτυξη νέων φαρμάκων μέσα από τις κλινικές μελέτες, το θεσμικό τους πλαίσιο, καθώς και για το ποιος είναι ο ρόλος του ασθενούς μέσα σε αυτές. Τέλος, συζήτησαν σχετικά με τον ρόλο του νοσηλευτή στις κλινικές μελέτες στο παρόν και το μέλλον.

Αναβάθμιση της Κλινικής Πρακτικής μέσω της Καινοτομίας και της Ενημέρωσης

H κλινική πρακτική δεν περιλαμβάνει μόνο τον γιατρό και τις πρακτικές που εφαρμόζει, αλλά και τον ασθενή και τη μεταξύ τους επικοινωνία. Υπό το πρίσμα του Healthcare Accelerator και της αναβάθμισης της κλινικής πρακτικής μέσω καινοτόμων τεχνολογιών, η Bayer Ελλάς χρηματοδότησε και υλοποίησε δύο μεθόδους τηλεϊατρικής -το DDiVAT για την οφθαλμολογία και το VTECareNet για τη φλεβική θρομβοεμβολική νόσο.

bayer - emporiko

Παράλληλα, η Bayer Ελλάς, μαζί με το Patient Hub, υποστήριξε και συμμετείχε στο 1ο εργαστήρι συμμετοχικού σχεδιασμού CoDesign Lab, στο οποίο συζητήθηκε η δημιουργία ενός ρυθμιστικού πλαισίου για να ενταχθούν οι ψηφιακές θεραπευτικές εφαρμογές στην Ελλάδα ώστε να βελτιωθεί, μεταξύ άλλων, η σχέση ασθενούς και ιατρού.

Παράλληλα, υποστήριξε για άλλη μια χρονιά την ακαδημία ασθενών της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας. Ο λόγος για ένα ολιστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα, στα πρότυπα αντίστοιχων ευρωπαϊκών, για να δημιουργηθούν εξειδικευμένοι εκπρόσωποι ασθενών (patient experts), να βελτιωθεί η επικοινωνία με τους επαγγελματίες υγείας και να είναι πιο αποτελεσματική η συμπαράσταση σε αυτούς.

Επιπλέον, η εταιρεία έχει δημιουργήσει και τον Ενημερωτικό Οδηγό Patient Navigator, ένα πρωτοποριακό ψηφιακό portal, που οι ασθενείς μπορούν να ενημερώνονται καλύτερα σε ό,τι αφορά στην ασφαλή χρήση των φαρμάκων.

Ενίσχυση της Κλινικής Έρευνας

Η κλινική έρευνα περιλαμβάνεται στους πυλώνες του Healthcare Accelerator, καθώς αυτή είναι κρίσιμη, μεταξύ άλλων, για τη βελτίωση της υγείας και την επιμήκυνση της ζωής των ασθενών. Έτσι, η Bayer Ελλάς έχει προβλέψει επενδύσεις ύψους 12 εκατ. ευρώ για να εντάξει ερευνητικά κέντρα στην Ελλάδα, στο Διεθνές ερευνητικό πρόγραμμα της Bayer AG, κατά το διάστημα 2022-2025.

Επιπλέον, η εταιρεία υποστηρίζει το πρόγραμμα «Ακαδημία Κλινικών Μελετών» της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών, το οποίο έχει απήχηση μεταξύ των επαγγελματιών υγείας. Χαρακτηριστικά, το 2022, 50 επαγγελματίες συμμετείχαν στο πρόγραμμα και παρακολούθησαν τα σχετικά σεμινάρια αναφορικά με τις αρχές της ορθής κλινικής πρακτικής και τη διεξαγωγή κλινικών μελετών. Το 2023, όταν πραγματοποιήθηκε και ο 3ος κύκλος του προγράμματος, συμμετείχαν ακόμα περισσότεροι επαγγελματίες -συγκεκριμένα, καταγράφηκαν 66 συμμετέχοντες και 36 εκπαιδευμένοι απόφοιτοι.

bayer - emporiko

Το γεγονός ότι αναπτύσσονται πολυπρισματικά προγράμματα που προωθούν ολιστικά την Ιατρική Εκπαίδευση, την Κλινική Πρακτική και την Κλινική Έρευνα, αναδεικνύοντας τη μεταξύ τους σύνδεση, είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρο για την ενίσχυση του κλάδου της υγείας -και της οικονομίας- της Ελλάδας. Όπως δήλωσε ο κ. Κοντούδης, «η Bayer Ελλάς θα συνεχίσει να επενδύει στο HealthcareAccelerator, αλλά και σε άλλες καινοτόμες πρωτοβουλίες που δημιουργούν θετικό αντίκτυπο, έχοντας στο επίκεντρό της τον άνθρωπο και τον πλανήτη».

Picture4.jpg

Παροχή των κατάλληλων εφοδίων σε νεοφυείς επιχειρήσεις, πανεπιστημιακές ομάδες και ομάδες ερευνητών

Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε πως για 3η χρονιά συνεχίζει και το πρόγραμμα Level-up, το οποίο μάλιστα αναβαθμίστηκε σε Level-up| G4A και που σύμφωνα με τον κ. Κοντούδη: «πρόκειται για μία πρωτοβουλία που ξεκίνησε το 2021 και ενισχύθηκε περαιτέρω από το Πρόγραμμα Ανοικτής Καινοτομίας G4A της Bayer AG, με στόχο την παροχή των κατάλληλων εφοδίων σε νεοφυείς επιχειρήσεις, πανεπιστημιακές ομάδες και ομάδες ερευνητών, για να αναπτύξουν λύσεις που αφορούν στην Υγεία και την Αγροδιατροφή, αλλά και ευρύτερα την κοινωνία».

Το Level-up|G4A προσφέρει στους συμμετέχοντες δωρεάν mentoring από εξειδικευμένα, υψηλόβαθμα στελέχη της Bayer Ελλάς, τα οποία είναι έμπειρα στον χώρο της Υγείας και της Γεωργίας. Επίσης, παρέχει δωρεάν συμβουλευτική από στελέχη της εταιρείας, καθώς και δωρεάν συμμετοχή σε τρίωρα σεμινάρια και ανοικτές συζητήσεις σε μια σειρά σημαντικών θεμάτων όπως η εύρεση χρηματοδότησης.

Αξίζει να σημειωθεί πως, μέχρι σήμερα, 14 νεοφυείς επιχειρήσεις έχουν ολοκληρώσει τους δύο κύκλους του προγράμματος, ενώ φέτος συμμετέχουν 4 ομάδες: Aisthesis Medical, LUMINOUS, Ophth@Home, Pop2See.

Ο 3ος κύκλος του Level-up| G4A έχει ήδη ξεκινήσει από τον Ιανουάριο του 2024 και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιούλιο, όποτε και -βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων- μία εταιρεία θα λάβει χρηματικό έπαθλο.