ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ε.Ε.Κ: Η κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στον καφέ το θέμα συζήτησης με τον Κωστή Χατζηδάκη

Ε.Ε.Κ: Η κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στον καφέ το θέμα συζήτησης με τον Κωστή Χατζηδάκη

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης κατά την διάρκεια της συνάντησης του με εκπροσώπους της Ελληνικής Ένωσης Καφέ

ΑΠΕ/ΜΠΕ

Την κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης έθεσαν εκ νέου στον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Ένωσης Καφέ κατά την διάρκεια συνάντησης που είχαν σήμερα το μεσημέρι της Τρίτης 23 Απριλίου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ε.Κ.Κ. το ΔΣ της Ένωσης έθεσε για μία ακόμα φορά ως πάγιο πρόταγμα στον υπουργό το θέμα της κατάργησης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στον καφέ ο οποίος επιβαρύνει ετησίως τον κλάδο με ποσό 140 εκατ. ευρώ με την προϋπόθεση βεβαίως ότι υπάρχει ο απαιτούμενος δημοσιονομικός χώρος.

Το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης αντιπρότεινε στον υπουργό Οικονομικών, μέρος των συγκεκριμένων κρατικών εσόδων να διατίθεται για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου και του παράνομου εμπορίου στην Ελλάδα.

«Το αίτημα της κατάργησης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, παραμένει επίκαιρο ιδιαίτερα στις ημέρες μας όπου οι τιμές διαπραγμάτευσης του καφέ στα διεθνή χρηματιστήρια έχουν εκτοξευθεί λόγω επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, των αρνητικών γεωπολιτικών εξελίξεων, και των πληθωριστικών τάσεων που διέπουν το παγκόσμιο περιβάλλον γενικότερα επηρεάζοντας δυσμενώς την οικονομία της Χώρας μας με επιπλέον κόστη για το καταναλωτικό κοινό» τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση.

Στο πλαίσιο της συνάντησης, αποτυπώθηκε η αναγκαιότητα αλλά και η διαβεβαίωση από πλευράς του υπουργού ως προς την κατεύθυνση νέου σύγχρονου και ευέλικτου θεσμικού πλαισίου που θα διέπει τις περιπτώσεις βεβαίωσης και απόδοσης τελών χαρτοσήμου σε περιπτώσεις χρησιδανείων εξοπλισμού στο αμέσως προσεχές διάστημα. Σημειώνεται ότι ήδη από το 2022 με ενέργειες της ΕΕΚ και σε συνεργασία με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, απλουστεύτηκε δραστικά το νομοθετικό πλαίσιο δήλωσης, βεβαίωσης και απόδοσης του αναλογούντος χαρτοσήμου που αφορά στη διαδικασία χρησιδανεισμού εξοπλισμού από πλευράς των εμπορικών επιχειρήσεων καφέ προς τα καταστήματα εστίασης.

Στην συνάντηση συζητήθηκε και το θέμα των χρονοβόρων και κοστοβόρων διαδικασιών εκτελωνισμού αλλά και της ατέλειας των δειγμάτων πράσινου καφέ που αποστέλλουν οι προμηθευτές του εξωτερικού στους εγχώριους εισαγωγείς προκειμένου οι τελευταίοι να προβούν έγκαιρα στις ενδεδειγμένες παραγγελίες σύμφωνα με τις απαιτήσεις των πελατών τους. Και σε αυτό το θέμα υπήρχε η κατανόηση του προβλήματος από τον υπουργό με παράλληλη δέσμευση από πλευράς του ότι οι υπηρεσίες του υπουργείου θα μεριμνήσουν για την οριστική επίλυση του ζητήματος.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Καφέ, Τάσος Γιάγκογλου, ο Α' Αντιπρόεδρος, Γιάννος Μπενόπουλος, ο Β' Αντιπρόεδρος, Χρήστος Αλεβίζος η Γραμματέας του διοικητικού συμβουλίου, Ροδούλα Τρακάδα και το μέλος της διοίκησης Βασιλικής Δημητρακά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ