ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πότε και πως θα μπαίνει 48ωρο λουκέτο για φοροδιαφυγή

Πότε και πως θα μπαίνει 48ωρο λουκέτο για φοροδιαφυγή
ΑΠΕ-ΜΠΕ/Άλκης Κωνσταντινίδης

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Γιώργου Πιτσιλή για το κλείσιμο των καταστημάτων για 48 ώρες για μη έκδοση αποδείξεων.

Σύμφωνα με την απόφαση, ο ελεγκτικός μηχανισμός της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων τίθεται σε 24ωρη επιφυλακή με τη διενέργεια συνεχών ελέγχων για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Όπως προβλέπεται στην απόφαση, στην επιβολή λουκέτων για 48 ώρες θα προχωρούν οι ελεγκτές στην περίπτωση που διαπιστώνεται ότι δεν έχουν εκδοθεί περισσότερες από δέκα αποδείξεις ή η αξία τους υπερβαίνει τα 500 ευρώ.

Ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει αυτό είναι ο εξής:

Οι προϊστάμενοι των Δ.Ο.Υ. –οι οποίοι εξουσιοδοτούνται να υπογράφουν “Με εντολή Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων”- ή οι υπάλληλοι που ορίζονται από αυτούς, βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα όλο το 24ωρο και όλες τις ημέρες της εβδομάδας και παρεμβαίνουν όποτε καθίσταται αναγκαίο, για την εφαρμογή των διατάξεων της απόφασης.

Τα αρμόδια όργανα διενεργούν ελέγχους και στην περίπτωση που διαπιστώσουν ότι δεν έχουν εκδοθεί τα απαραίτητα παραστατικά στοιχεία, κρατούν σχετική σημείωση με την οποία γνωστοποιούν ότι οι συγκεκριμένες διαπιστώσεις επισύρουν την επιβολή του μέτρου της άμεσης αναστολής λειτουργίας της επαγγελματικής εγκατάστασης του υπόχρεου για 48 ώρες.

Αμέσως μετά ενημερώνουν τον προϊστάμενο της Δ.Ο.Υ., στην αρμοδιότητα του οποίου ανήκει η επαγγελματική εγκατάσταση στην οποία διαπιστώθηκε η μη έκδοση παραστατικών στοιχείων.

Το αργότερο εντός της επόμενης μέρας εκδίδεται η εντολή για την εφαρμογή του μέτρου της άμεσης αναστολής λειτουργίας της εν λόγω επαγγελματικής εγκατάστασης για 48 ώρες, και ορίζεται ως ημερομηνία έναρξης η ίδια μέρα.

Κατόπιν, ενημερώνεται το αρμόδιο αστυνομικό τμήμα της εκάστοτε περιοχής και πραγματοποιείται η σφράγιση της εγκατάστασης με τη συνδρομή της αστυνομικής αρχής και την παρουσία του προϊσταμένου της ΔΟΥ.

Στην κεντρική είσοδο της εγκατάστασης τοποθετείται ταινία όπου γίνεται γνωστό ότι σφραγίστηκε λόγω φορολογικών παραβάσεων. Αντίγραφο της πράξης άμεσης αναστολής λειτουργίας επιδίδεται στον υπόχρεο.

Ειδικά σε περιπτώσεις που δεν καθίσταται δυνατή η εφαρμογή του μέτρου αναστολής λειτουργίας σύμφωνα με τα ανωτέρω οριζόμενα, καθώς και σε περιπτώσεις που ο χρόνος έναρξης εφαρμογής του μέτρου δεν συμπίπτει με ώρες λειτουργίας της επαγγελματικής εγκατάστασης, το μέτρο εφαρμόζεται κατόπιν νέου προσδιορισμού του χρόνου έναρξης εφαρμογής του, αμέσως μόλις καταστεί δυνατό, σε ώρες λειτουργίας της επαγγελματικής εγκατάστασης, με σχετική επισημείωση του Προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ. ή του οριζομένου από αυτόν υπαλλήλου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ