ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τα νέα δεδομένα στην αγορά των data centers από την είσοδο της ΔΕΗ

Τα νέα δεδομένα στην αγορά των data centers από την είσοδο της ΔΕΗ
Copyright 2020_Mentor Drakoulis

Το ενδιαφέρον όλο και περισσότερων «παικτών» προσελκύει ο χώρος των data centers με τη ΔΕΗ να είναι ο τελευταίος όμιλος που προστίθεται στη σχετική λίστα, όπου περιλαμβάνονται ορισμένα εκ των κορυφαίων ονομάτων της παγκόσμιας τεχνολογικής αγοράς.

Η δημοσιοποίηση -κατά τη διάρκεια της πρόσφατης τηλεδιάσκεψης με τους αναλυτές με αφορμή τα οικονομικά αποτελέσματα του α’ τριμήνου- της πρόθεσης της ΔΕΗ να κάνει τα πρώτα βήματα της στο χώρο των data centers αποτέλεσε μία μικρή έκπληξη. Όμως, ουσιαστικά αποτελεί μία λογική εξέλιξη μετά την επένδυση που έχει ξεκινήσει η ΔΕΗ αναπτύσσοντας το δικό της δίκτυο οπικών ινών μέχρι το σπίτι (FTTH) αξιοποιώντας το εναέριο δίκτυο καλωδίων ηλεκτρικών ρεύματος, αλλά και τη συμμετοχή της στην δημιουργία του East Med Corridor, ενός υποθαλάσσιου καλωδιακού συστήματος οπτικών ινών που θα ενώνει τηλεπικοινωνιακά την Ασία με την Ευρώπη.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά τις τελευταίες μέρες, η ΔΕΗ πρόκειται να συνεργαστεί με την Damac, έναν από τους πιο γνωστούς παρόχους υπηρεσιών data center στη Μέση Ανατολή που εδρεύει στο Ντουμπάι. Όπως έχει γίνει γνωστό, επίσης, το πλάνο είναι για τη δημιουργία καταρχάς ενός data center ισχύος 25 MW στην περιοχή της Αττικής. Το πότε θα τεθεί σε λειτουργία δεν έχει γίνει γνωστό αλλά θα απαιτηθεί ένα διάστημα τουλάχιστον 2-3 ετών, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι θα είναι από τα μεγαλύτερα data centers που θα λειτουργήσουν στην Ελλάδα, σύμφωνα, τουλάχιστον, με όσα έχουν δημοσιοποιηθεί μέχρι τώρα.

Αυτό που δεν έχει διευκρινισθεί πάντως είναι κατά πόσον η συνεργασία της ΔΕΗ με τη Damac σχετίζεται με την πρόθεση της κυβέρνησης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων να επενδύσει στη δημιουργία data centers στην Ελλάδα. Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Φεβρουαρίου ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου και ο υπουργός Επενδύσεων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και διευθύνων σύμβουλος του κρατικού επενδυτικού fund ADQ, Mohamed Hassan Alsuwaidi, είχαν υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας όπου προβλέπεται η δημιουργία data centers, μέγιστης συνολικής δυναμικότητας 500 ΜW. Σημειωτέον ότι η δυναμικότητα των 500 MW που αναφέρεται είναι εξαιρετικά μεγάλη και είχε προκαλέσει μεγάλη εντύπωση στην εγχώρια αγορά.

BalkanGate..png

Μεγάλες επενδύσεις

Η είσοδος της ΔΕΗ προφανώς θα δημιουργήσει νέα δεδομένα σε μία αγορά που εκτιμάται ότι θα παρουσιάσει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια. Πρόσφατη έρευνα της Research and Markets αναφέρει ότι η αξία του ελληνικού οικοσυστήματος data centers εκτιμάται σήμερα στα 763,80 εκατ. δολάρια και προβλέπεται να φτάσει το 1,35 δισ. δολάρια το 2029, κινούμενη με μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 9,9%, ενώ οι επενδύσεις που αναμένονται εκτιμώνται στα 1,2 δισ. δολάρια.

Ένα σημαντικό κομμάτι αυτών των επενδύσεων αφορά τη δημιουργία τριών data centers από τη Microsoft. Η τελευταία βρίσκεται στην τελική ευθεία προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία κατασκευής του πρώτου εξ αυτών στα Σπάτα, ενώ, δεν είναι ο μόνος αμερικανικός κολοσσός που επενδύει στη δημιουργία data centers στην περιοχή της Αττικής. Η Amazon Web Services (AWS) έχει ανακοινώσει τη δημιουργία ενός local zone, όπως το αποκαλεί, το οποίο, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία πολύ σύντομα. Πάντως, η AWS δεν πρόκειται να κατασκευάσει δική της υποδομή αλλά να χρησιμοποιήσει υφιστάμενη με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι το local zone της θα φιλοξενηθεί σε data center της Digital Realty. Επενδύσεις σε data centers στην Ελλάδα έχει ανακοινώσει και η Google, χωρίς, όμως, να έχει προβεί σε οποιαδήποτε ανακοίνωση ούτε έχει διευκρινιστεί αν θα κατασκευάσει νέο ή θα αξιοποιήσει κάποιο υφιστάμενο.

Η προαναφερθείσα Digital Realty είναι αυτή τη στιγμή ο μεγαλύτερος «παίκτης» με 3 ιδιόκτητα data centers στο Κορωπί και έχοντας ξεκινήσει τη διαδικασία να κατασκευάσει ένα ακόμη στην Κρήτη. Η τελευταία βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος καθώς εκεί κατασκευάζει ένα data center και η εκ Θεσσαλονίκης ορμώμενη Lancom, η οποία επεκτείνει διαρκώς τις υποδομές που διαθέτει στη βόρεια Ελλάδα όπως και τις συνεργασίες της. Στην Κρήτη παρουσία έχει και η ιταλική Sparkle και πιο συγκεκριμένα στα Χανιά, όπου σκοπεύει να επεκτείνει λίγο τις εκεί υποδομές της δεδομένου ότι στη συγκεκριμένη πόλη προσαιγιαλώνεται το καλώδιο Blue Med αλλά και το Green Med, το οποίο βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης.

Η λίστα με επενδυτικά σχέδια για data centers δεν σταματούν στους προαναφερόμενους. Η γαλλική Data4 έχει ανακοινώσει σχετικά σχέδια, ενώ υπάρχουν διάφορες πληροφορίες ότι θα υπάρξουν και άλλες κινήσεις από διεθνείς «παίκτες». Το ερώτημα είναι αν όλα αυτά τα σχέδια θα γίνουν πραγματικότητα ή θα δούμε περισσότερες συνεργασίες στο προσεχές μέλλον.

Όσον αφορά στα υποθαλάσσια καλώδια, το Green Med θα καλύπτει την περιοχή της Αδριατικής και θα περνά πολύ κοντά από την Πρέβεζα όπου καταλήγει το καλώδιο της Islalink που συνδέει την Ιταλία με την Ελλάδα. Γενικότερα, οι εταιρείες που διαχειρίζονται υποθαλάσσια καλώδια οπτικών ινών έχουν αρχίσει να περιλαμβάνουν στα πλάνα τους και την Ελλάδα, κάτι που αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω τη θέση της χώρας μας στον διεθνή «ψηφιακό» χάρτη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ