ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Όμιλος Calilo: Οι νέες επενδύσεις στον τουρισμό και η σύσταση Περιβαλλοντικού Παρατηρητηρίου

Όμιλος Calilo: Οι νέες επενδύσεις στον τουρισμό και η σύσταση Περιβαλλοντικού Παρατηρητηρίου

Τρεις στρατηγικές επενδύσεις ύψους 200 εκατ. ευρώ σχεδιάζει ο όμιλος Calilo στην Ίο, όπου ήδη δραστηριοποιείται από το 2012, ενώ παράλληλα προχώρησε στη σύσταση Περιβαλλοντικού Παρατηρητηρίου.

Το πλάνο ανάπτυξης, που περιέγραψε η διοίκηση του Ομίλου κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής ενημέρωσης, περιλαμβάνει τις περιοχές, Πικρί Νερό, Κουμπάρα και Λουκά-Παπά, όπου σε συνολική έκταση 8.914 στρεμμάτων, προβλέπεται εφαρμογή έργων με συντελεστή δόμησης 0,05%, χαμηλότερο από το συντελεστή 0,2% που ορίζεται νομικά.

Συγκεκριμένα, στην περιοχή Κουμπάρα – Δικοφτό, η επένδυση αφορά σε μια έκταση 600 στρεμμάτων, όπου θα υλοποιηθεί σύνθετο τουριστικό κατάλυμα, που θα περιλαμβάνει 5* ξενοδοχείο 93 κλινών και 23 τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες. Στην περιοχή Πικρί Νερό, σε μία έκταση 930 στρεμμάτων, θα αναπτυχθεί επίσης σύνθετο Τουριστικό κατάλυμα, το οποίο περιλαμβάνει 5* ξενοδοχείο 84κλινων και 16 τουριστικίες επιπλωμένες κατοικίες, καθώς και παραθεριστικό χωριό με 37 κατοικίες. Στην περιοχή Πάπας Λουκάς σχεδιάζεται επένδυση σε έκταση 7.500 στρεμμάτων, για σύνθετο τουριστικό κατάλυμα, 280 κλινών και 80 επιπλωμένων κατοικιών.

Με την υλοποίηση του συγκεκριμένου πλάνου, εκτιμάται πως θα δημιουργηθούν περισσότερες από 418 άμεσες και περίπου 1.000 έμμεσες θέσεις εργασίας ενώ το τουριστικό προϊόν της Ίου αναμένεται να ενισχυθεί με επιπλέον 1,000 κλίνες, 121 τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες, 37 κατοικίες και 1 συνεδριακό κέντρο.

Σημειώνεται πως ο Όμιλος ανέπτυξε τα δύο ξενοδοχεία του στην Ίο, «Calilo» και «Agalia», εφαρμόζοντας συντελεστή δόμησης 4,5 % και 7,5% αντίστοιχα, χαμηλότερο από το 10% που ορίζεται νομικά.

Παράλληλα, στο πλαίσιο των στρατηγικών του επενδύσεων στην Ίο, ο Όμιλος Calilo προχώρησε στην εκπόνηση ενός ειδικά καταρτισμένου Περιβαλλοντικού Σχεδίου Δράσης και τη συγκρότηση ενός Περιβαλλοντικού Παρατηρητηρίου, του πρώτου στη χώρα μας. Σε αυτό, μεταξύ άλλων, διατυπώνει επίσημα τη δέσμευσή του για αξιοποίηση μόλις του 1% των εκτάσεων που περιλαμβάνονται στην Στρατηγική Επένδυση του στην Ίο.

Στόχος του Περιβαλλοντικού Παρατηρητηρίου είναι η παρακολούθηση και η αναλυτική καταγραφή, τόσο του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των εγκαταστάσεών του Ομίλου στην Ίο, όσο και του συνόλου της χωρικής οργάνωσης και των περιβαλλοντικών παραμέτρων ολόκληρου του νησιού.

«Η βιώσιμη ανάπτυξη της Ίου και ο σεβασμός προς το φυσικό περιβάλλον των Κυκλάδων, αποτελούν προτεραιότητα και κύριο πυλώνα της επενδυτικής μας στρατηγικής» σημείωσε η Έρικα Μιχαλοπούλου, Διευθύντρια Στρατηγικής Ανάπτυξης και Δημοσίων Σχέσεων, προσθέτοντας: «Αυτό το όραμα το κάνουμε δέσμευση μέσα από το Περιβαλλοντικό Σχέδιο Δράσης και τη σύσταση του Παρατηρητηρίου, δράσεις που δεν προβλέπονται ως υποχρέωση από το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, αλλά αποτελούν πρωτοβουλίες της οικογένειας Μιχαλόπουλου και αντικατοπτρίζουν απόλυτα τη φιλοσοφία του Ομίλου μας για την ουσιαστικά βιώσιμη ανάπτυξη του νησιού. Στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε πως η Ίος θα παραμείνει ένας ζωντανός και ανταγωνιστικός τουριστικός προορισμός, διαφυλάσσοντας παράλληλα τη φυσική ομορφιά και την πολιτιστική της κληρονομιά».

Μεταξύ των κύριων αρμοδιοτήτων του Περιβαλλοντικού Παρατηρητηρίου, περιλαμβάνεται η παρακολούθηση της υλοποίησης του Σχεδίου Περιβαλλοντικής Διαχείρισης του Ομίλου Calilo, η υποβολή προτάσεων και κατευθύνσεων περιβαλλοντικού περιεχομένου, η υποβολή γνώμης περί σχετικών δράσεων περιβαλλοντικής προστασίας και ευαισθητοποίησης αλλά και η εισήγηση ενδεικτικού προϋπολογισμού για την υλοποίηση φιλοπεριβαλλοντικών δράσεων από τα καθαρά κέρδη του Ομίλου. Ειδικότερα, οι δράσεις που βρίσκονται στα άμεσα σχέδια του οργανισμού, με ορίζοντα υλοποίησης τα έτη 2024 - 2025, περιλαμβάνουν τη δημιουργία μέτρων για την προστασία αλλά και την αναβάθμιση των παραλιών του νησιού, τη βελτίωση διαχείρισης των αποβλήτων καθώς και την ενίσχυση πρασίνου στους κοινόχρηστους χώρους, επαναφέροντας τη βλάστηση σε διαβρωμένες πλαγιές με είδη της τοπικής χλωρίδας.

«Πρόκειται για μια πρωτοβουλία υψίστης σημασίας για το περιβάλλον και για τη βιωσιμότητα των Κυκλάδων, καθώς η λεπτομερής παρακολούθηση και η έγκαιρη διάγνωση τάσεων, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη αειφορίας σε ένα νησιωτικό οικοσύστημα όπως αυτό της Ίου. Παράλληλα, το έργο του Παρατηρητηρίου μπορεί να δώσει πολύτιμη γνώση και εμπειρία και σε άλλα νησιά των Κυκλάδων, ενισχύοντας την εθνική στρατηγική για βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη. Η πρωτοβουλία αυτή του Ομίλου Calilo, αποδεικνύει έμπρακτα το όραμα και τη δέσμευση της Οικογένειας Μιχαλόπουλου για βιώσιμη ανάπτυξη και τη διατήρηση του φυσικού τοπίου της Ίου για τις επόμενες γενιές», δήλωσε ο Πρόεδρος του Παρατηρητηρίου κος Γιώργος Λεβέντης, Διευθύνων Σύμβουλος της διεθνούς φήμης Συμβουλευτικής Langan International.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ