ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Κινητή τηλεφωνία και συνδρομητική τηλεόραση στήριξαν τα οικονομικά αποτελέσματα του ΟΤΕ

Κινητή τηλεφωνία και συνδρομητική τηλεόραση στήριξαν τα οικονομικά αποτελέσματα του ΟΤΕ

Άνοδο καθαρής κερδοφορίας κατά 13,3% στο Γ' τρίμηνο 2015, αλλά μείωση κατά 40,7% στο εννεάμηνο, εμφανίζουν τα αποτελέσματα του Ομίλου ΟΤΕ σύμφωνα με λογιστικές καταστάσεις που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε, κατά το τρίτο τρίμηνο καταγράφηκε ενίσχυση εσόδων σταθερής τηλεφωνίας, κυρίως χάρη σε Broadband & TV και περαιτέρω βελτίωση εσόδων από υπηρεσίες κινητής στην Ελλάδα.

Παράλληλα, το περιθώριο EBITDA Ομίλου παρέμεινε ισχυρό στο επίπεδο του 36,0% χάρη στον έλεγχο του κόστους, με χαρακτηριστικό το γεγονός πως διαμορφώθηκε σε ότι αφορά στις υπηρεσίες σταθερής τηλεφωνίας Ελλάδας σε 41,7% και σε 39,6% για τις υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας, επίσης στην Ελλάδα.

Ο κύκλος εργασιών σε επίπεδο Ομίλου διαμορφώθηκε σε 971, εκατ. ευρώ το Γ' τρίμηνο 2015 καταγράφοντας μείωση -1,7% και στα 2,865 δισ.ευρώ στο εννεάμηνο με μείωση -1,3% έναντι της αντίστοιχης περυσινής χρονικής περιόδου.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα Γ’ τριμήνου 2015, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, κ. Mιχάλης Τσαμάζ, ανέφερε: «Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι για τις επιδόσεις μας το περασμένο τρίμηνο στην Ελλάδα, σε ένα περιβάλλον που παραμένει δύσκολο. Τα έσοδα της σταθερής ενισχύθηκαν, με τις υπηρεσίες λιανικής να σημειώνουν ανάπτυξη, καθώς τα ενισχυμένα έσοδα από τηλεόραση και ευρυζωνικές υπηρεσίες για πρώτη φορά αντιστάθμισαν τα χαμηλότερα έσοδα από φωνή. Επιπρόσθετα, η πτώση των εσόδων από υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα περιορίστηκε περαιτέρω. Αυτές οι επιδόσεις δικαιώνουν την απόφασή μας να επενδύουμε σταθερά όλα αυτά τα χρόνια για να παρέχουμε στους πελάτες μας υψηλή τεχνολογία και την καλύτερη εξυπηρέτηση. Φυσική εξέλιξη της στρατηγικής αυτής απόφασης είναι η καθιέρωση ενιαίας μάρκας COSMOTE για τις εμπορικές προτάσεις μας στην Ελλάδα, στην οποία προχωρήσαμε πρόσφατα. Στη Ρουμανία, όπως έχουμε ήδη αναφέρει, εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε προκλήσεις, ωστόσο αναμένουμε ότι οι επενδύσεις μας θα αρχίσουν να αποδίδουν στα τέλη του επόμενου έτους.»

Ο κ. Τσαμάζ πρόσθεσε: «Παρά τις επιπλέον επενδύσεις για ανάπτυξη και την επιβράδυνση των ταμειακών ροών εξαιτίας της τραπεζικής αργίας στην Ελλάδα το περασμένο καλοκαίρι, εκτιμούμε ότι θα επιτύχουμε το στόχο για τις ελεύθερες ταμειακές ροές που έχουμε θέσει για το έτος, καθώς οι συνθήκες θα σταθεροποιούνται. Ως εκ τούτου, εκτιμούμε ότι θα κλείσουμε τη χρονιά αρκετά ισχυροί ώστε να συνεχίσουμε να επενδύουμε στην ανάπτυξη των δραστηριοτήτων μας στις χώρες παρουσίας του Ομίλου ΟΤΕ.»

Για το υπόλοιπο του 2015, ο ΟΤΕ εκτιμά ότι θα συνεχιστεί η σταθεροποίηση των επιδόσεών του στην Ελλάδα και οι έντονες ανταγωνιστικές πιέσεις στις διεθνείς δραστηριότητές του. Οι επιδόσεις στην Ελλάδα θα μπορούσαν ωστόσο να επηρεαστούν από τις αυξανόμενες φορολογικές απαιτήσεις και την επακόλουθη πιθανή μείωση στην αγοραστική δύναμη καταναλωτών και επιχειρήσεων. Τα αποτελέσματα θα συνεχίσουν να επηρεάζονται θετικά από τις προσπάθειες περιορισμού του κόστους, ιδίως από τα πρόσφατα προγράμματα οικειοθελούς αποχώρησης. Οι επενδύσεις του ΟΤΕ αναμένεται να ανέλθουν σε €0,5 δισ. περίπου, χωρίς το κόστος απόκτησης φάσματος. Αναμένοντας κανονικές συνθήκες ρευστότητας στην Ελληνική οικονομία και ομαλοποίηση στο κεφάλαιο κίνησής του, Ο ΟΤΕ διατηρεί το στόχο των ελεύθερων ταμειακών ροών του σε €0,5 δισ. για το 2015 (εξαιρουμένων πληρωμών για άδειες φάσματος και προγράμματα οικειοθελούς αποχώρησης).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ