ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Κοντά στο οριστικό ναυάγιο η αποκρατικοποίηση του ΔΕΣΦΑ

Κοντά στο οριστικό ναυάγιο η αποκρατικοποίηση του ΔΕΣΦΑ

Σε ναυάγιο φαίνεται πως οδηγείται η αποκρατικοποίηση του Διαχειριστή του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) με την πώληση του 66% της εταιρείας στην αζερική SOCAR.

Τόσο ο αρμόδιος υπουργός Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, όσο και η πλευρά της SOCAR έχουν προχωρήσει σε δηλώσεις που δείχνουν πως η συμφωνία οδεύει στο τέλος της.

«Δεν είχαμε την παραμικρή επικοινωνία με τον κ. Σκουρλέτη από την ημέρα της ψήφισης στη Βουλή της επίμαχης ρύθμισης» δήλωσε στα «ΝΕΑ» ο Αναρ Μαμάντοφ που χειρίστηκε επί τρία χρόνια την υπόθεση, αναφερόμενος στη διάταξη με την οποία στα τέλη Ιουλίου τροποποιήθηκε – μονομερώς, κατά τους Αζέρους – η περιουσιακή βάση του ΔΕΣΦΑ, περιορίζοντας τα ανακτήσιμα έσοδά του.

Σχετικά με την τύχη της ιδιωτικοποίησης, που έχει τραβήξει τρία χρόνια, περισσότερο από κάθε άλλη, ο Μαμάντοφ εξηγεί ότι «η εγγυητική επιστολή της SOCAR λήγει στα τέλη Σεπτεμβρίου», ενώ προσθέτει ότι «είμαστε διατεθειμένοι να ακούσουμε προτάσεις από την ελληνική κυβέρνηση που θα διορθώσουν την κατάσταση». Σύμφωνα πάντως με ασφαλείς πληροφορίες, οι Αζέροι θεωρούν πως η όποια προσπάθεια να διορθωθεί το πρόβλημα πρέπει να προέλθει από την πλευρά που το δημιούργησε, δηλαδή την ελληνική.

Ο κ. Σκουρλέτης σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων δήλωσε για την επίμαχη διάταξη τα εξής: «Αποτρέψαμε με νομοθετική ρύθμιση τις υπέρογκες αυξήσεις στα τέλη δικτύου φυσικού αερίου, που θα δημιουργούσαν προβλήματα στα νοικοκυριά και κυρίως στην εγχώρια παραγωγή. Θα υπονόμευαν δηλαδή την εναπομείνασα βιομηχανική παραγωγή στην Ελλάδα. Αν αυτό δεν αρέσει στους υποψήφιους επενδυτές, νομίζω ότι αρέσει στους έλληνες καταναλωτές, στα νοικοκυριά και στις ελληνικές επιχειρήσεις».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ