ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Κρίσιμος ο Σεπτέμβριος για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας

Κρίσιμος ο Σεπτέμβριος για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας

Το πρώτο βήμα για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας γίνεται το Σεπτέμβριο με την πρώτη δημοπρασία για την υποχρεωτική πώληση ενέργειας από τη ΔΕΗ προς ιδιώτες.

Η τιμή εκκίνησης της πρώτης δημοπρασίας ορίστηκε από το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος στα 37,35 ευρώ η μεγαβατώρα, όταν τα σημερινά επίπεδα που πωλείται το ρεύμα στην αγορά χονδρικής (Οριακή Τιμή Συστήματος) είναι 42-43 ευρώ η μεγαβατώρα.

Η πρώτη αυτή δημοπρασία αφορά σε ποσότητες ίσες με το 8% της κατανάλωσης του 2015 και η παράδοση ενέργειας στους αγοραστές θα αρχίσει το τέταρτο τρίμηνο του 2016.

Αν οι ιδιώτες κρίνουν ότι η τιμή των 37,35 ευρώ είναι ικανοποιητική τότε η συμμετοχή τους στην πρώτη δημοπρασία θα είναι αυξημένη. Αν αυτό συμβεί, θα αυξηθεί το μερίδιο τους στην αγορά λιανικής πώλησης ρεύματος που σήμερα ανέρχεται στο 9,74% (η ΔΕΗ έχει το 90,26%).

Σύμφωνα με το Μνημόνιο οι δημοπρασίες για την υποχρεωτική πώληση ενέργειας από τη ΔΕΗ πρέπει να οδηγήσουν σε μείωση κατά 20% του ποσοστού της ΔΕΗ στην αγορά μέχρι το 2017 και κάτω από 50% μέχρι το 2020.

Τυχόν αποτυχία των δημοπρασιών θα ερμηνευθεί ως μη επίτευξη του μνημονιακού στόχου που προβλέπει πως πρέπει να μειωθεί το μερίδιο της ΔΕΗ από 90% σήμερα σε 49% έως και το 2019.

Αυτό θα επανέφερε στο προσκήνιο τις εισηγήσεις για την πώληση μονάδων της ΔΕΗ και τη δημιουργία «μεγάλης» και «μικρής» ΔΕΗ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ