ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Συνάντηση Αλ.Τσίπρα με τον πρόεδρο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου

Συνάντηση Αλ.Τσίπρα με τον πρόεδρο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου
Ο Γιώργος Χατζηθεοδοσίου στην εκδήλωση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών «Συνεργατικά Δίκτυα Ανοιχτής Καινοτομίας» (COINs), την Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2015 EUROKINISSI/Στέλιος Στεφάνου

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων, καθώς και για την επίσκεψη της κινεζικής εταιρείας Alibaba στην Ελλάδα στις 13 και 14 Σεπτεμβρίου, μετά από πρωτοβουλίες του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας έδειξε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνάντηση που είχε σήμερα με τον πρόεδρο του επιμελητηρίου Γιάννη Χατζηθεοδοσίου στο Μέγαρο Μαξίμου.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του επιμελητηρίου, ο πρωθυπουργός εξέφρασε ικανοποίηση για το ενδιαφέρον 650 και πλέον ελληνικών επιχειρήσεων να συμμετάσχουν στη συνάντηση «και σε ένα από τα σπουδαιότερα εγχειρήματα εξωστρέφειας».

Δεσμεύτηκε δε να στηρίξει την πρωτοβουλία αυτή, η οποία εντάσσεται στην μεγάλη προσπάθεια αύξησης των ελληνικών εξαγωγών στην δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη.

Ο πρωθυπουργός –αναφέρει το επιμελητήριο– ήταν γνώστης της πρωτοβουλίας, δεδομένου ότι είχε προηγηθεί, κατά την τελευταία επίσκεψη κυβερνητικής αντιπροσωπείας στην Κίνα, συνάντηση του προέδρου της Alibaba Τζακ Μα (Jack Ma) με τον κ. Τσίπρα, παρουσία και του κ. Χατζηθεοδοσίου.

Κατά τα λοιπά, στη συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού και του πρόεδρου του ΕΕΑ, ο κ. Τσίπρας ενημερώθηκε πάνω σε οικονομικά και κοινωνικά θέματα που αφορούν ιδιαίτερα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε τις θέσεις του ΕΕΑ. πάνω στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και ιδιαίτερα στην πολιτική επιδότησης της εργασίας που εξάγγειλε πρόσφατα το υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, καθώς και για τα φορολογικά και ασφαλιστικά προβλήματα των μικρομεσαίων επιχειρηματιών.

Ο κ. Χατζηθεοδοσίου επεσήμανε στον πρωθυπουργό τα εξής θέματα:

  1. Το ΕΕΑ εξέφρασε την πλήρη υποστήριξη του στην πρωτοβουλία ενεργητικής επιδότησης της απασχόλησης (εργασίας), πιστεύοντας ότι έτσι μπορεί να αξιοποιηθούν παραγωγικά, κονδύλια που διαφορετικά θα πήγαιναν στην κατανάλωση.

  2. Το σοβαρότερο θέμα σήμερα είναι το φορολογικό και ο κ. Χατζηθεοδοσίου πρότεινε να θεσπιστεί φορολογικός νόμος στη βάση της αρχής «λίγα από πολλούς και όχι πολλά από λίγους».

  3. Ζήτησε ομαλοποίηση της λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος.

  4. Το ΕΕΑ έχει αναλάβει μεγάλη πρωτοβουλία, με μελέτες και έκδοση πορίσματος για την εναρμόνιση του Πτωχευτικού Δικαίου με βάση την ευρωπαϊκή πείρα καθώς και για την θέσπιση της «Δεύτερης Ευκαιρίας» για έντιμους επιχειρηματίες που επλήγησαν από την κρίση.

  5. Οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες αναμένουν την υλοποίηση της κυβερνητικής υπόσχεσης για χρηματοδότηση με 20 δισ. ευρώ από τα προγράμματα ΕΣΠΑ και τα προγράμματα χρηματοδότησης επιχειρήσεως, ώστε να ενισχυθεί άμεσα η ρευστότητα και η οικονομική ανάπτυξη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ