ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στα ύψη έχουν εκτοξευθεί οι διεθνείς τιμές του χυμού πορτοκαλιού

Στα ύψη έχουν εκτοξευθεί οι διεθνείς τιμές του χυμού πορτοκαλιού

Οι αντίξοες καιρικές συνθήκες και οι ασθένειες σε μεγάλους πορτοκαλεώνες έχουν εκτοξεύσει στα ύψη τις τιμές του χυμού πορτοκαλιού που διαπραγματεύονται στις διεθνείς αγορές.

Στην αγορά της Νέας Υόρκης οι τιμές έχουν αυξηθεί σχεδόν 60% τους τελευταίους 12 μήνες λόγω της μείωσης στην προσφορά. Αιτία είναι οι υπερβολικές βροχοπτώσεις στη Βραζιλία, χώρα με τη μεγαλύτερη παραγωγή χυμού πορτοκαλιού σε όλο τον κόσμο. Οι έντονες βροχοπτώσεις αυξάνουν τον κίνδυνο να εκδηλωθούν ασθένειες στους πορτοκαλεώνες.

Ασθένειες έχουν επηρεάσει την παραγωγή ακόμη και στη Φλόριδα των ΗΠΑ. Εκεί η παραγωγή που πρόκειται να αρχίσει τον επόμενο μήνα αναμένεται να είναι μειωμένη πάνω από 25%. Την ίδια ώρα, στη Βραζιλία τα αποθέματα είναι τα χαμηλότερα που έχουν καταγραφεί τα τελευταία χρόνια.

Έτσι οι τιμές του χυμού πορτοκαλιού για παράδοση τον Νοέμβριο έχουν αυξηθεί σχεδόν κοντά στο ψυχολογικό όριο των 2 δολαρίων ανά λίβρα στην αγορά ICE Futures και διαμορφώνονται στα 1,9985 δολάρια ανά λίβρα.

Εάν υπάρξουν αντίξοες καιρικές συνθήκες το ψυχολογικό αυτό όριο μπορεί να σπάσει σύντομα, λένε αναλυτές. Πρόκειται για τις υψηλότερες τιμές που έχουν καταγραφεί από τον Φεβρουάριο του 2012. Σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ η παγκόσμια παραγωγή χυμού πορτοκαλιού αναμένεται να μειωθεί στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αναμένεται να αυξηθεί το κόστος παραγωγής για εταιρείες αναψυκτικών όπως είναι η PepsiCo και η Coca-Cola.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ