ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ξεκίνησαν οι επιχειρηματικές επαφές του κινεζικού κολοσσού Alibaba στην Αθήνα

Ξεκίνησαν οι επιχειρηματικές επαφές του κινεζικού κολοσσού Alibaba στην Αθήνα
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση του υφυπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Μάρδα με αντιπροσωπεία υψηλόβαθμων στελεχών της κινεζικής εταιρίας Alibaba μαζί με την διοίκηση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, το απόγευμα της Τρίτης 13 Σεπτεμβρίου 2016, στο κτίριο του υπουργείου Εξωτερικών. Σκοπός της συνάντησης ήταν η ενημέρωση από πλευράς της Alibaba των επενδυτικών σχεδίων της εταιρίας για την ελληνική αγορά καθώς και η συνεργασία για την προώθηση των ελληνικών εξαγωγών στην Κίνα και την προσέλκυση σημαντικά μεγαλύτερου αριθμού Κινέζων τουριστών EUROKINISSI/Στέλιος Στεφάνου

Ως θετικό μήνυμα εμπιστοσύνης προς την εγχώρια οικονομία χαρακτηρίζει ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) Βασίλης Κορκίδης την αναμενόμενη δραστηριοποίηση ενός από τους μεγαλύτερους διεθνώς ομίλους e-commerce στην ελληνική αγορά, της κινεζικής Αlibaba.

Κατά τον κ. Κορκίδη, η παρουσία του κινεζικού ομίλου σημαίνει πως ακόμα και μετά την παρατεταμένη και ιδιαίτερα έντονη οικονομική κρίση, η ελληνική οικονομία μπορεί να παρέχει νέες ευκαιρίες προς όφελος καταναλωτών και επιχειρηματιών και συνεπώς ολόκληρης της οικονομίας και κοινωνίας.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ υπενθυμίζει ότι ο όμιλος Alibaba –με συναλλαγές χρηστών στα 250 δισ. δολάρια και κεφαλαιοποίηση στη Wall Street στα 200 περίπου δισ. δολάρια και διαχείριση 35 εκατ. δεμάτων ημερησίως– περιλαμβάνει δέκα συνδεδεμένες και θυγατρικές επιχειρήσεις με εξαιρετικά ραγδαία ανάπτυξη εσόδων (35% - 45% ετησίως).

Πώς αποτιμά η ΕΣΕΕ την παρουσία του κινεζικού κολοσσού στην Ελλάδα

Στόχος της Alibaba είναι η παροχή θεμελιώδους τεχνολογικής υποδομής και υπηρεσιών προώθησης (marketing) σε εμπόρους, επιχειρήσεις και καταναλωτές (Business to Business – B2B, Business to Consumers – B2C, Consumers to Consumers – C2C) που προσφέρουν προϊόντα και υπηρεσίες με την πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων του διαδικτύου. Ουσιαστικά, η Alibaba παρέχει την πλατφόρμα για την διενέργεια συναλλαγών με την παροχή των κατάλληλων εργαλείων, ώστε οι επιχειρήσεις να έχουν πλέον πρόσβαση στο παγκόσμιο καταναλωτικό κοινό και οι αγοραστές να εντοπίζουν τα προϊόντα και τους προμηθευτές τους γρήγορα και αποδοτικά.

Η πλατφόρμα της Alibaba περιλαμβάνει εκατοντάδες εκατομμυρίων προϊόντων σε 40 διαφορετικές κύριες κατηγορίες (γεωργία και τρόφιμα, ένδυση και δέρματα, αυτοκίνηση και μεταφορές, τσάντες και υποδήματα, ηλεκτρονικά, δώρα και παιχνίδια, υγεία και ομορφιά, οικιακός εξοπλισμός, φωτισμός και κατασκευές, μηχανήματα και εργαλεία, μεταλλουργεία – χημικά – ελαστικά και πλαστικά, συσκευασία και διαφήμιση κ.ά.). Οι αγοραστές των προϊόντων αυτών εντοπίζονται σε περισσότερες από 190 χώρες και περιφέρειες και ανταλλάσουν μεταξύ τους 100 χιλιάδες μηνύματα καθημερινώς.

«Υπογραμμίζεται ωστόσο πως το διαδίκτυο και οι υπηρεσίες του δεν είναι πανάκεια, ούτε μπορεί να θεωρηθούν ως η μόνη ασφαλής διέξοδος από την κρίση. Η έκθεση στο διεθνή ανταγωνισμό απαιτεί περαιτέρω προσπάθεια και προσαρμογή σε ιδιαίτερα υψηλές απαιτήσεις, την χρονική περίοδο που οι ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν βαλτώσει σε 7 χρόνια ύφεσης, εν τω μέσω εξαιρετικά επιβαρυντικών φορολογικών υποχρεώσεων και χωρίς πρόσβαση σε ρευστότητα», σημειώνει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ.

Κορκίδης Μητσοτάκης 2016 09 13 Παναγόπουλος 2591523

Ο Βασίλης Κορκίδης προσέρχεται στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας, την Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2016, στο πλαίσιο της συνάντησης του προέδρου του κόμματος Κυριάκου Μητσοτάκη –ενόψει της επίσκεψής του στην 81η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης– με εκπροσώπους της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ), του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) και του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) - Πηγή: EUROKINISSI/Γιάννης Παναγόπουλος

Τα οφέλη από την παρουσία της Alibaba

Κατά την ΕΣΕΕ τα θετικά στοιχεία και οι ευκαιρίες εστιάζονται στα εξής:

  • Μήνυμα εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία.
  • Παροχή νέων ευκαιριών - συνεργασιών - συνεργειών για τις ελληνικές εμπορικές επιχειρήσεις.
  • Δυνατότητα πρόσβασης στο κινεζικό καταναλωτικό κοινό.
  • Μεγέθυνση οφέλους καταναλωτή και της κοινωνικής ευημερίας από την απόκτηση αγαθών σε χαμηλότερες τιμές.
  • Ενίσχυση του πλεονάσματος του παραγωγού εξαιτίας της δυνατότητας προμήθειας αγοράς των ενδιάμεσων προϊόντων και πρώτων υλών φθηνότερα.
  • Ενίσχυση της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων μέσω αύξησης των εξαγωγών προς την Κίνα καθώς 10 εκατ. κινεζικές ΜμΕ και 423 εκατ. Κινέζοι καταναλωτές πραγματοποιούν αγορές από τον Alibaba.
  • Δυνατότητα παραγγελίας προϊόντων προσαρμοσμένα (tailor made) στις ανάγκες κάθε αγοραστή.
  • Ικανοποιητική νομική προστασία και διασφάλιση των δικαιωμάτων των αγοραστών.
  • Θετικά αποτελέσματα από την δραστηριοποίηση του Alibaba και την ενεργοποίηση ενός ολόκληρου δικτύου εφοδιαστικής αλυσίδας.
  • Δυνατότητα διαφήμισης της Ελλάδας στην Κίνα.
  • Θετικά αποτελέσματα και στον τουρισμό, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας Alitrip, και την αύξηση των Κινέζων τουριστών.
  • Δυνατότητα σταδιακής ενημέρωσης του ελληνικού επιχειρείν, μέσω δωρεάν συμμετοχής στη σχετική ημερίδα του Σεπτεμβρίου.

Η άλλη όψη του νομίσματος

Τα αρνητικά στοιχεία εστιάζονται στα εξής σημεία:

  • Πιθανή απώλεια τζίρου από την απευθείας πώληση προϊόντων σε καταναλωτές και επιχειρήσεις απευθείας από τον παραγωγό.
  • Διατάραξη σχέσεων εμπιστοσύνης και συνεργασίας των εγχώριων επιχειρήσεων, καθώς νέες εταιρείες θα εισέρχονται στην ελληνική αγορά.
  • Δυσχέρειες στην αντιμετώπιση του εισερχόμενου ανταγωνισμού και στην προσαρμογή των ελληνικών παραγωγικών επιχειρήσεων μετά από 7 χρόνια ύφεσης και εν τω μέσω εξαιρετικά δυσμενούς επιχειρηματικού περιβάλλοντος.
  • Απώλεια χρόνου και κόστος στην εκπαίδευση–προσαρμογή του προσωπικού στην χρήση της πλατφόρμας, στην αναζήτηση λεπτομερειών για τις παραγγελίες, στην υλοποίηση ηλεκτρονικών πληρωμών (πχ. Pay-Pal), στην επικοινωνία στα αγγλικά κ.λπ.
  • Λήψη πολλών e-mail για προσφορές προϊόντων που δεν είναι απαραίτητες.
  • Πιθανή λήψη διαφορετικών δειγμάτων–προϊόντων από τα αρχικώς παραγγελθέντα εξαιτίας διακοπής της παραγωγής του συγκεκριμένου αγαθού.
  • Δυσχέρεια δημιουργίας σχέσεων εμπιστοσύνης από την έλλειψη προσωπικής επαφής με τον προμηθευτή.
  • Πιθανή αναντιστοιχία του προϊόντος από την ηλεκτρονική στη φυσική μορφή του.
  • Η υποχρέωση ελάχιστων ποσοτήτων παραγγελιών (MOQ), μπορεί να λειτουργήσει ανασταλτικά για το μέγεθος της μέσης ελληνικής επιχείρησης.
  • Πιθανό υψηλό μεταφορικό κόστος.

Κυβερνητικές επαφές στο υπουργείο Εξωτερικών

Την ίδια στιγμή σε πολύ καλό κλίμα –και με αμοιβαία διάθεση να αναπτυχθεί άμεσα η ελληνοκινεζική συνεργασία στον οικονομικό και εμπορικό τομέα– πραγματοποιήθηκε απόψε στο υπουργείο Εξωτερικών η συνάντηση υψηλόβαθμων στελεχών της Alibaba με την διοίκηση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, παρουσία αξιωματούχων της ελληνικής κυβέρνησης.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του υφυπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Μάρδα και είχε ως στόχο την ανάπτυξη των επενδυτικών σχεδίων της Alibaba στην Ελλάδα, δεδομένου, αλλά και την προώθηση ελληνικών εξαγωγών στην Κίνα.

Τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης ανέπτυξαν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελος Αποστόλου, η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας Γιώργος Τσίπρας, ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Δημήτρης Λιάκος και ο διευθύνων σύμβουλος του Enterprise Greece Βελισσάριος Δότσης.

Από πλευράς Alibaba παρευρέθηκαν ο Rodrigo Cipriani Foresio –επικεφαλής της Alibaba για Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ελλάδα–, η Christina Fontana, αξιωματούχος της Alibaba Group, ο Yong Zhang –επικεφαλής του ταξιδιωτικού ομίλου της Alibaba (Alitrip)–, η Yana Geng –διευθύντρια στρατηγικής ανάπτυξης και επικεφαλής της ηλεκτρονικής πλατφόρμας πληρωμών της Alibaba (AliPay)– και ο Albert Antonini Mangia –υπεύθυνος πωλήσεων και Marketing της Alibaba Group.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ