ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Fitch: Η ανακεφαλαιοποίηση δεν επαρκεί για να αποκαταστήσει την χρηματοπιστωτική σταθερότητα

Fitch: Η ανακεφαλαιοποίηση δεν επαρκεί για να αποκαταστήσει την χρηματοπιστωτική σταθερότητα
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δύσκολη χαρακτηρίζει σε έκθεσή του την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας ο οίκος Fitch Ratings, εστιάζοντας στο γεγονός ότι η συνολική αξιολόγηση των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ κατέδειξε ότι οι τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες έχουν μη εξυπηρετούμενη έκθεση (ΝΡΕ) ύψους 112 δισ. ευρώ ή 63% του ΑΕΠ.

Στην βάση αυτή ο οίκος αξιολόγησης αναφέρει πως αν και η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών ύψους 14,4 δισ. ευρώ είναι απαραίτητη για την ενίσχυση των αποθεμάτων απορρόφησης των απωλειών, από τα «κόκκινα» δάνεια, ωστόσο υπογραμμίζει πως δεν επαρκεί για να αποκαταστήσει την χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Κατά τον οίκο, η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης πιθανότητα θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2015, με το ΤΧΣ να συμμετέχει στην ανακεφαλαιοποίηση για να αντιμετωπίσει κεφαλαιακά ελλείμματα που προσδιορίστηκαν σύμφωνα με το δυσμενές σενάριο.

Η Fitch σημειώνει πάντως πως οι αυξήσεις κεφαλαίου θα βελτιώσουν την ρευστότητα των ιδευμάτων, ιδιαίτερα εάν συνοδευθούν με επαναφορά της εξαίρεσης που επιτρέπει στην ΕΚΤ να δέχεται ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρα για την παροχή χρηματοδότησης.

«Η βιωσιμότητα του τραπεζικού κλάδου θα παραμείνει αδύναμη μέχρι να αντιμετωπιστούν τα βαθύτερα διαρθρωτικά προβλήματα. Οι τράπεζες φέρουν εξαιρετικά μεγάλους όγκους προβληματικών δανείων και οι δομές χρηματοδότησης υποφέρουν από σημαντικές ανισορροπίες», σημειώνεται στην έκθεση.

Τέλος, ο οίκος υπογραμμίζει πως η συμπεριφορά των Ελλήνων παραμένει ιδιαίτερα ευάλωτη στις πολιτικές εξελίξεις και ως εκ τούτου ενδέχεται να απαιτηθεί χρόνος προτού βελτιωθεί επαρκώς η εμπιστοσύνη στον τραπεζικό κλάδο και αρθούν τα capital controls.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ