ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στον πρωθυπουργό απευθύνονται οι προμηθευτές Υγείας για τα κόκκινα δάνεια

Στον πρωθυπουργό απευθύνονται οι προμηθευτές Υγείας για τα κόκκινα δάνεια
Φωτογραφία αρχείου από την Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2002 και τη μονάδα νεφρού σε κλινική των Αθηνών EUROKINISSI/Γιώργος Κονταρίνης

Με επιστολή τους απευθύνονται στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα οι τέσσερις σύνδεσμοι προμηθευτών Υγείας, «ώστε η κυβέρνηση να λάβει άμεσα νομοθετικά μέτρα για την ανακούφιση των εταιρειών–μελών, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσής τους με τις τράπεζες για τα λεγόμενα κόκκινα δάνεια μέσα στον Σεπτέμβριο».

Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ιατρικών & Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ), ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προμηθευτών Εμφυτεύσιμου Ορθοπεδικού & Τραυματολογικού Υλικού (ΠΑΣΥΠΟΥ), ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προμηθευτών Ιατρικών Ειδών (ΠΑΣΥΠΙΕ) και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προμηθευτών Υλικών Τεχνητού Νεφρού (ΠΑΣΠΥΤΕΝ) ζητούν τον «συμψηφισμό των ποσών που αχρεώστητα κατέβαλαν ως τρέχουσες δικές τους υποχρεώσεις από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές».

Όπως επισημαίνουν, οι εταιρείες τους είχαν καταφύγει αναγκαστικά σε δανεισμό, προκειμένου να είναι δυνατή η χρηματοδότηση των εργασιών τους, η μισθοδοσία του προσωπικού τους, η εκπλήρωση των ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεών τους προς τα ασφαλιστικά ταμεία και το κράτος και η πληρωμή των κατασκευαστικών οίκων που τις προμηθεύουν με προϊόντα.

Κι αυτό γιατί –όπως αναφέρουν– «το ελληνικό δημόσιο διαχρονικά, από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 και εντεύθεν, πληρώνει με καθυστερήσεις ετών και πάντοτε άτοκα ή ακόμη και με μειώσεις επί του οφειλομένου κεφαλαίου».

Στην επιστολή τους, οι προμηθευτές προσθέτουν ότι το κούρεμα των ομολόγων πληρωμής των εταιρειών κατά 53,5% το 2012, που αφορούσε στο σύνολο των απαιτήσεών τους για τα δύο έτη 2008 και 2009, δημιούργησε «ανυπέρβλητα οικονομικά προβλήματα», ιδίως ως προς την αντιμετώπιση των δανείων τους που πρόκειται τώρα να αξιολογηθούν.

Υπογραμμίζουν, τέλος, ότι παρά τις αντιξοότητες ο κλάδος απασχολεί συνολικά 6.000 άτομα και στηρίζει με συνέπεια το σύστημα Υγείας, παρ’ όλο που έχει απολέσει μέχρι στιγμής το 50% των επιχειρήσεων, στη συντριπτική πλειοψηφία τους ελληνικές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ