ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Συνάντηση Βεστάγκερ – Λιου για την υπόθεση της Apple

Συνάντηση Βεστάγκερ – Λιου για την υπόθεση της Apple
Η Επίτροπος Ανταγωνισμού της ΕΕ, Μάργκρετ Βεστάγκερ Reuters

Μετά την πρόσφατη απόφαση να ζητήσει από την Apple να καταβάλει στην Ιρλανδία 13 δισ. ευρώ οφειλόμενους φόρους παρελθόντων ετών η Επίτροπος Ανταγωνισμού της ΕΕ Μάργκρετ Βεστάγκερ εξετάζει τώρα αν θα προχωρήσει σε ελέγχους και άλλων μεγάλων αμερικανικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη για να διαπιστωθεί αν πληρώνουν όλους τους απαραίτητους φόρους.

Αυτό ανακοίνωσε η Επίτροπος μέσω του λογαριασμού της στο twitter λίγες ώρες πριν από την προγραμματισμένη συνάντηση στην Ουάσιγκτον με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου και άλλους υψηλόβαθμους αξιωματούχους.

Την περασμένη εβδομάδα 185 επικεφαλής αμερικανικών εταιρειών ζήτησαν από την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ να παρέμβει στην υπόθεση της Apple. Παρέμβαση υπέρ των αμερικανικών εταιρειών έχει κάνει και ο ίδιος ο Τζακ Λιου, ο οποίος σε επιστολή που είχε στείλει τον Φεβρουάριο σε κορυφαία στελέχη της ΕΕ είχε κάνει λόγο για άδικη αντιμετώπιση των επιχειρήσεων αυτών.

Πάντως χθες η Βεστάγκερ ανακοίνωσε ότι βάζει στο μικροσκόπιο και την πληρωμή φόρων στο Λουξεμβούργο του μεγαλύτερου διανομέα φυσικού αερίου της Γαλλίας, της Engie.

Πολλοί αναλυτές ανέφεραν ότι η Βεστάγκερ προχωρά στην κίνηση αυτή τη δεδομένη χρονική στιγμή των επαφών με τις ΗΠΑ για να περιορίσει τις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί από τους Αμερικανούς. Η επίτροπος έχει αρνηθεί πολλές φορές ότι έχει πολιτική ατζέντα και ότι έχει βάλει στο στόχαστρο εταιρείες από τις ΗΠΑ στην προσπάθεια που κάνει να εξετάσει περισσότερες από 1.000 συμφωνίες φορολογίας επιχειρήσεων με ευρωπαϊκές χώρες.

Χθες ο ιδρυτής της επενδυτικής εταιρείας Algebris Investments Νταβίντ Σερά έστειλε μήνυμα στον λογαριασμό της Βεστάγκερ στο twitter: «Apple: στις ΗΠΑ υπάρχουν 185 διευθύνοντες σύμβουλοι που πιστεύουν ότι είναι νόμιμο να πληρώνουν στην Ευρώπη φόρους 0,05%. Κυρία Βεστάγκερ, ελέγξτε το συντομότερο δυνατό τι πληρώνουν».

Στο μήνυμα αυτό η Επίτροπος Ανταγωνισμού απάντησε: «Θα το κάνω! Και εξακολουθώ να σκέφτομαι όλους εκείνους τους διευθύνοντες συμβούλους των οποίων οι εταιρείες πράγματι πληρώνουν τους φόρους τους».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ