ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στα 3,6 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη της σερραϊκής Κρι-Κρι στο α΄ εξάμηνο 2016

Στα 3,6 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη της σερραϊκής Κρι-Κρι στο α΄ εξάμηνο 2016
Φωτογραφία αρχείου της 23 Ιουλίου 2009 που εικονίζει το εργοστάσιο Κρι Κρι στις Σέρρες. Η φωτογραφία δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα 19 Αυγούστου 2013 με αφορμή την είσοδο της εταιρίας στη βρετανική αγορά και την επέκταση του επενδυτικού προγράμματος της εταιρείας. Η Βιομηχανία Γάλακτος Κρι Κρι ξεκίνησε συνεργασία με τη σημαντική αγγλική αλυσίδα σούπερ μάρκετ Waitrose. Η συνεργασία της ΚΡΙ ΚΡΙ με τη Waitrose αφορά στην παραγωγή ελληνικού γιαουρτιού με ιδιωτική ετικέτα για τα βρετανικά ράφια και συνεχίζεται μέχρι σήμερα ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΚΡΙ-ΚΡΙ/STR

Αύξηση κατά 0,4% σε ετήσια βάση κατέγραψε ο κύκλος εργασιών της βιομηχανίας γάλακτος ΚΡΙ-ΚΡΙ, καθώς στο πρώτο εξάμηνο του 2016 διαμορφώθηκε στα 34,78 εκατ. ευρώ έναντι 34,63 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, το περιθώριο μικτού κέρδους ενισχύθηκε σημαντικά και ανήλθε στο 40,9% έναντι 36,1% στο αντίστοιχο εξάμηνο πέρυσι, με αποτέλεσμα το μικτό κέρδος να εμφανίζεται αυξημένο κατά 1,70 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Ωστόσο, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, «η βελτίωση αυτή δεν απεικονίζεται και στα υπόλοιπα μεγέθη της κερδοφορίας, μιας και τα αποτελέσματα της τρέχουσας περιόδου έχουν επιβαρυνθεί με έκτακτο ποσό 1,53 εκατ. ευρώ περίπου ως προβλέψεις επισφάλειας πελατών, βάσει των όρων της συμφωνίας εξυγίανσης των εταιρειών του ομίλου Μαρινόπουλος».

Έτσι, τα υπόλοιπα μεγέθη της κερδοφορίας διαμορφώνονται, ως εξής:

  • Τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) ανήλθαν στα 6,17 εκατ. ευρώ έναντι 6,18 εκατ. ευρώ το εξάμηνο 2015.
  • Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν στα 4,51 εκατ. ευρώ έναντι 4,56 εκατ. ευρώ το εξάμηνο 2015.
  • Τέλος, τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν στα 3,60 εκατ. ευρώ έναντι 4,25 εκατ. ευρώ το εξάμηνο 2015.


Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση:

Στην ελληνική αγορά δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη των πωλήσεων των επώνυμων (branded) προϊόντων. Με τον τρόπο αυτό, αντισταθμίστηκε και μέρος της απώλειας πωλήσεων που επέφερε η διακοπή της συνεργασίας παραγωγής προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας με τις εταιρείες του ομίλου Μαρινόπουλος. Έτσι, στην ελληνική αγορά παγωτού, η οποία, σύμφωνα με τα στοιχεία της Nielsen, παρουσίασε πτώση 11,4%, η ΚΡΙ-ΚΡΙ πέτυχε αύξηση στις πωλήσεις των τυποποιημένων επώνυμων προϊόντων κατά 14% και ανέβασε το μερίδιό της σε 13,6%. Η επιτυχία αυτή οφείλεται, κυρίως, στα νέα προϊόντα που λανσαρίστηκαν εφέτος, σε συνδυασμό με την έντονη διαφήμιση σε όλα τα μέσα επικοινωνίας και την επέκταση της αριθμητικής διανομής του δικτύου πωλήσεων.

Ελληνική αγορά

Στην ελληνική αγορά γιαουρτιού –που εμφανίζεται πτωτική 7,6% (στοιχεία IRI σε όγκο για τα γιαούρτια «ευρωπαϊκού τύπου»)– η ΚΡΙ-ΚΡΙ κατάφερε να έχει αύξηση 11% στις πωλήσεις επώνυμου γιαουρτιού. Πλέον, τα πρόσφατα στοιχεία (IRI σε όγκο, Ιούλιος 2016) κατατάσσουν την ΚΡΙ-ΚΡΙ στη 2η θέση με μερίδιο 15,3%.

Ειδικότερα, στην υποκατηγορία των «παιδικών γιαουρτιών», η ΚΡΙ-ΚΡΙ καταλαμβάνει την 1η θέση με μερίδιο 32,2%, ενώ στην υποκατηγορία των «γιαουρτιών αγελάδος» έρχεται 2η με μερίδιο 20,8%. Θεαματική ήταν και η είσοδος στην κατηγορία των «λειτουργικών γιαουρτιών».

Τα SUPER SPOON –η νέα καινοτόμα σειρά γιαουρτιών με υψηλές πρωτεΐνες και σούπερ φρούτα– κατέλαβαν μερίδιο 14,9% μέσα στους τρεις πρώτους μήνες από το λανσάρισμά τους.

Αγορές εξωτερικού

Στις αγορές του εξωτερικού, οι πωλήσεις γιαουρτιού συνεχίζουν να παρουσιάζουν αλματώδη ανάπτυξη (αύξηση 39%). Το αποτέλεσμα αυτό προέρχεται από νέες συνεργασίες, αλλά και από την αξιοποίηση της δυναμικής που έχει το ελληνικό γιαούρτι στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης που υπάρχει παρουσία της σερραϊκής γαλακτοβιομηχανίας. Έτσι, η συμμετοχή των εξαγωγών αναμένεται να διαμορφωθεί στο 24% των ετήσιων πωλήσεων του 2016.

Επενδύσεις

Όσον αφορά στις επενδύσεις, για την ενίσχυση της παραγωγικής υποδομής προγραμματίζεται η υλοποίηση τριετούς επενδυτικού σχεδίου ύψους 10 εκατ. ευρώ. Έμφαση θα δοθεί στην αναβάθμιση του εργοστασίου γιαουρτιού και στον εκσυγχρονισμό συγκεκριμένων γραμμών παραγωγής παγωτού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ