ΑΒΑΞ: Ισχυρές επιδόσεις και μέρισμα 0,07 ευρώ - 130% πιο ψηλά από πέρυσι
Συνέχεια στις ισχυρές επιδόσεις του 2024, περαιτέρω μείωση του καθαρού δανεισμού, ανάληψη επενδυτικών πρωτοβουλιών για διαφοροποίηση του μείγματος δραστηριοτήτων καθώς και σταθερά γενναιόδωρη επιβράβευση των μετόχων τα επόμενα έτη προανήγγειλε ο πρόεδρος του Ομίλου ΑΒΑΞ, κ. Χρήστος Ιωάννου, στην ετήσια γενική συνέλευση, κατά την οποία ανακοινώθηκε διανομή μερίσματος αυξημένο κατά 130% σε σχέση με πέρυσι, στα 0,07 ευρώ ανά μετοχή.
Ο κ. Ιωάννου τόνισε ότι με βάση το υφιστάμενο Business Plan, ο καθαρός δανεισμός της ΑΒΑΞ αναμένεται να διαμορφωθεί σε επίπεδα χαμηλότερα των 100 εκατ. ευρώ την επόμενη 5ετία ως αποτέλεσμα αφενός της σύνδεσης σημαντικού μέρους του δανεισμού, όπως προέκυψε ύστερα από την πρόσφατη αναχρηματοδότηση αποκλειστικά με έσοδα από τις παραχωρήσεις που για τα επόμενα 5 έτη εκτιμώνται σε 150 εκατ. ευρώ, αφετέρου της παραγωγής ισχυρών ταμειακών ροών από τον κλάδο της κατασκευής.
Η αναμενόμενη κεφαλαιακή απομόχλευση, σε συνδυασμό με την αύξηση των EBITDA στα επίπεδα των 150 εκατ. ευρώ εντός της επόμενης πενταετίας -ως αποτέλεσμα τόσο της εκτέλεσης έργων με αυξημένη κερδοφορία (περιθώριο EBITDA τουλάχιστον 10%) όσο και της δημιουργίας επαναλαμβανόμενου εσόδου από τις επιπρόσθετες παραχωρήσεις, τις υφιστάμενες μαρίνες και τα υπό εξέλιξη οικιστικά έργα- καθιστούν την μετοχή της ΑΒΑΞ ένα ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο που θα συνδυάζει διασπορά κινδύνου, μέσα από το διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο δραστηριοτήτων και σταθερή μερισματική πολιτική για τους μετόχους.
Αναλύοντας τη στρατηγική του Ομίλου, ο κ. Ιωάννου τόνισε ότι η ισχυρή δυναμική που παρουσίασε ο Όμιλος το 2024 -με ιστορικό ρεκόρ EBITDA στα 105 εκατ. ευρώ και που συνεχίστηκε και για το α’ τρίμηνο του 2025 με αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 23%- προμηνύουν περαιτέρω ενίσχυση των θετικών αποτελεσμάτων. Σημείωσε ότι στρατηγικό στόχο αποτελεί το 40% του EBITDA να προέρχεται από μη κατασκευαστική δραστηριότητα, αν και η κατασκευή αποτελεί τον πυρήνα του Ομίλου.
Πρόωρη παράδοση 9 χλμ. από το α’ τμήμα της Πατρών – Πύργου
Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΑΒΑΞ, κ. Κωνσταντίνος Μιτζάλης, αναφέρθηκε στα έργα που υλοποιούνται.
Για τη Γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας σημείωσε ότι η κατασκευή της σήραγγας κινείται απολύτως μέσα στο χρονοδιάγραμμα, καθώς ο ένας μετροπόντικας έχει ήδη διανύσει το 60% της διαδρομής του, και βρίσκεται στα 3,3 χλμ, πλησιάζοντας τον σταθμό Πανεπιστημιούπολη, ενώ ο δεύτερος έχει ήδη φτάσει το 1,6 χλμ. και κινείται προς τον σταθμό Ελικώνος.
Για το flyover της Θεσσαλονίκης τόνισε ότι υλοποιείται κανονικά και ότι θα είναι έτοιμο εντός του 2027, ενώ στις αρχές του 2027 θα είναι έτοιμα και τα τρία νοσοκομεία του ΙΣΝ.
Αναφερόμενος στην επικείμενη -σε λίγες ημέρες- παράδοση στην κυκλοφορία του β’ και του γ’ τμήματος της Πατρών – Πύργου, ο κ. Μιτζάλης προανήγγειλε ότι η ΑΒΑΞ που κατασκευάζει τα πρώτα 21 χλμ, στο τέλος Ιουλίου αντί για 3 χλμ., θα παραδώσει 12 χλμ. δρόμου του α’ τμήματος, δηλαδή 9 χλμ. δρόμου τέσσερις μήνες νωρίτερα από ό,τι προβλέπει η σύμβαση.
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΑΒΑΞ: Αύξηση 47% στα καθαρά κέρδη - EBITDA στα 26,2 εκατ. ευρώ το α' τρίμηνο
Οδηγίες της ΓΣΕΕ για την ασφάλεια των εργαζομένων σε ακραία καιρικά φαινόμενα
13:15
Γαλλία: Drones επάνω από τη βάση των πυρηνικών υποβρυχίων στη Βρέστη
13:08
Συναγερμός για εξαφάνιση ανήλικης εγκύου από χώρο φιλοξενίας στο Ίλιον - Σε πιθανό κίνδυνο η ζωή της
13:00
Άρειος Πάγος: Σε τέσσερις εισηγητές η υπόθεση δανείων με ελβετικό φράγκο - Τους επόμενους μήνες απόφαση
12:59