ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Το πρωτοποριακό πρόγραμμα του ΟΠΑΠ για τη Μικρομεσαία Επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα

Το πρωτοποριακό πρόγραμμα του ΟΠΑΠ για τη Μικρομεσαία Επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα

Η επιτάχυνση της ανάπτυξης μικρομεσαίων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε τομείς όπου η Ελλάδα παρουσιάζει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και έχουν τις δυνατότητες να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και να επεκταθούν στο εξωτερικό είναι ο στόχος που έχει θέσει ο ΟΠΑΠ με το πρόγραμμα «Επιχειρηματική Ανάπτυξη από τον ΟΠΑΠ», οι αιτήσεις συμμετοχής στο οποίο ξεκίνησαν πριν από λίγες μέρες.

Το πρόγραμμα υλοποιείται στο πλαίσιο της εταιρικής υπευθυνότητας του ΟΠΑΠ και με τη συνεργασία με το ελληνικό σκέλος του διεθνούς Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού Endeavor, ο οποίος στηρίζει τις πιο υποσχόμενες επιχειρήσεις ανά τον κόσμο και τις βοηθά αξιοποιώντας ένα εκτεταμένο παγκόσμιο δίκτυο να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Το πρόγραμμα του ΟΠΑΠ επιδιώκει να δώσει απαντήσεις σε ορισμένα από τα βασικά ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα οποία δεν περιορίζονται στην ανάγκη μείωσης της γραφειοκρατίας και την έλλειψη ρευστότητας. Σύμφωνα με μελέτη της Endeavor Greece, οι επιχειρήσεις χρειάζονται πρόσβαση στους κατάλληλους συνεργάτες στις διεθνείς αγορές και ζητούν καθοδήγηση για να κατανοήσουν το πώς λειτουργούν αυτές οι αγορές. Επίσης, υπάρχει η ανάγκη για πιο ουσιαστική δικτύωση σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο και ζητούν πρόσβαση σε mentors είτε εντός Ελλάδος (κυρίως παραδοσιακούς τομείς) είτε στο εξωτερικό (π.χ. στον τομέα της Τεχνολογίας). Και επιπλέον επιθυμούν ευκολότερη πρόσβαση σε επενδυτικά σχήματα και έξυπνους τρόπους χρηματοδότησης.

Οφέλη

Οι επιχειρήσεις που θα επιλεγούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, θα έχουν πρόσβαση σε δεδομένα και πληροφορίες καθώς και σε ένα σημαντικό επιχειρηματικό δίκτυο, που θα τις βοηθήσει να ξεπεράσουν τυχόν εμπόδια και δυσκολίες που αντιμετωπίζουν και να εξελιχθούν σε μεγάλες και επιτυχημένες επιχειρήσεις που καινοτομούν, εξάγουν, αλλάζουν τα δεδομένα στον κλάδο τους και κατ’ επέκταση δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας.

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα του ΟΠΑΠ δίνει στις συμμετέχουσες επιχειρήσεις τη δυνατότητα να ανταλλάξουν απόψεις και να συζητήσουν τα προβλήματα τις ανάγκες και τις προτεραιότητές τους με ένα δίκτυο επιτυχημένων επιχειρηματιών και υψηλόβαθμων στελεχών που έχουν αντιμετωπίσει παρόμοιες προκλήσεις στο παρελθόν και έχουν καταφέρει να αναπτύξουν πετυχημένα την επιχείρησή τους. Οι επιχειρηματίες θα προσφέρουν καθοδήγηση σε βασικούς άξονες δράσης κάθε επιχείρησης, όπως η στρατηγική, οικονομική και λειτουργική διαχείριση, η διαχείριση ανθρωπίνου δυναμικού, το marketing και οι πωλήσεις, το branding και η επικοινωνία, μέσω μιας σειράς εκπαιδευτικών εργαστηρίων και συναντήσεων.

loose

Ακόμη, μέσω του προγράμματος «Επιχειρηματική Ανάπτυξη από τον ΟΠΑΠ», οι συμμετέχουσες επιχειρήσεις θα αποκτήσουν πρόσβαση σε ένα δίκτυο επενδυτών και, σε συνεργασία με κορυφαίο τραπεζικό ίδρυμα, θα έχουν τη δυνατότητα να διερευνήσουν πιθανές επιλογές χρηματοδότησης και δανεισμού.

Τέλος, οι επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται για διεθνή επέκταση, θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν πλήρως για τις αγορές που τις ενδιαφέρουν προκειμένου να σχεδιάσουν ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό πλάνο για την περαιτέρω επέκταση της δραστηριότητάς τους.

Προϋποθέσεις

Οι αιτήσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα γίνονται μέσα από την ιστοσελίδα www.somethingbetter.gr και η σχετική προθεσμία λήγει στις 4 Νοεμβρίου. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε επιχειρήσεις από όλους τους κλάδους. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί σε κλάδους στους οποίους η Ελλάδα έχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, όπως τουρισμός, αγροτική παραγωγή, βιομηχανία τροφίμων και ποτών αλλά και σε κλάδους με προοπτική ανάπτυξης, όπως οι νέες τεχνολογίες. Οι συμμετέχουσες επιχειρήσεις θα πρέπει να έχουν οικονομική δραστηριότητα, η οποία μεταφράζεται σε ετήσιο κύκλο εργασιών μεταξύ 100.000 ευρώ και 50 εκατ. ευρώ και μέχρι 250 εργαζόμενους.

Οι υποψηφιότητες θα αξιολογηθούν από ομάδα της Endeavor Greece και οι επιλογές θα γίνουν λαμβάνοντας υπόψη τα επιχειρηματικά μοντέλα των ενδιαφερόμενων επιχειρήσεων και το πόσο καινοτόμα είναι αυτά, οι προοπτικές ανάπτυξης που υπάρχουν και τα οφέλη για την απασχόληση που θα προκύψουν όπως και η ίδια η προσωπικότητα του επιχειρηματία. Σημειωτέον πως ακόμη και οι επιχειρήσεις που δεν θα καταφέρουν να ενταχθούν στο πρόγραμμα θα λάβουν ενημέρωση για τα αποτελέσματα τους καθώς και χρήσιμες συμβουλές για την περαιτέρω εξέλιξη τους.

Η προσωπικότητα του επιχειρηματία και της ομάδας θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην τελική επιλογή. Αξίζει πάντως να επισημανθεί ότι το προφίλ του αναδυόμενου Έλληνα επιχειρηματία, όπως σκιαγραφείται σε μελέτη της Endeavor Greece, δεν είναι αποκλειστικά το στερεότυπο του 20χρονου επιχειρηματία της Silicon Valley. Οι περισσότεροι επιτυχημένοι νέοι Έλληνες επιχειρηματίες είναι μεταξύ 25 και 45 ετών, διαθέτουν ουσιαστική επαγγελματική εμπειρία και δίκτυο, τα οποία αξιοποιούν για την επιτυχία της επιχείρησής τους. Στρέφονται προς την επιχειρηματικότητα από επιλογή και προς αξιοποίηση συγκεκριμένων ευκαιριών, και πολύ σπανιότερα από έλλειψη άλλων προοπτικών. Έχουν διεθνείς παραστάσεις και αντιλαμβάνονται την αξία της δικτύωσης, της στρατηγικής καθοδήγησης και της αναζήτησης έξυπνων τρόπων χρηματοδότησης. Βρίσκονται σε φάση ανάπτυξης και αναζητούν νέο προσωπικό, κυρίως στους τομείς των πωλήσεων και της πληροφορικής. Και αυτό που χρειάζονται είναι την κατάλληλη ώθηση, καθοδήγηση και δικτύωση για να κάνουν το επόμενο βήμα.