ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σε πρωτοφανή κάμψη η παγκόσμια παραγωγή κρασιού

Σε πρωτοφανή κάμψη η παγκόσμια παραγωγή κρασιού

Μείωση 5,3% θα σημειώσει φέτος η παγκόσμια παραγωγή κρασιού λόγω των αντίξοων καιρικών συνθηκών σύμφωνα με στοιχεία της διεθνούς οργάνωσης οινοπαραγωγών.

Η παραγωγή αναμένεται να μειωθεί στα 260 εκατ. εκατόλιτρα, από 274 εκατ. εκατόλιτρα που ήταν πέρυσι, σύμφωνα με εκτιμήσεις της διεθνούς οργάνωσης που εδρεύει στο Παρίσι και είναι γνωστή και με τα αρχικά OIV. Στην κατανάλωση αυτή δεν υπολογίζεται το κρασί που θα υποστεί επεξεργασία για να γίνει άλλου είδους ποτά ή να χρησιμοποιηθεί στη βιομηχανία.

Η παραγωγή αυτή αντιστοιχεί σε περίπου 35 δισ. φιάλες κρασιού.

Η Ιταλία αναμένεται να παραμείνει ο μεγαλύτερος παραγωγός κρασιού στον κόσμο με την παραγωγή να μειώνεται κατά 2% στα 48,8 εκατ. εκατόλιτρα. Στη δεύτερη θέση αναμένεται να παραμείνει η Γαλλία με σχεδόν 42 εκατ. εκατόλιτρα παρά την αναμενόμενη μείωση της παραγωγής κατά 12%. Στη Γαλλία οι παραγωγοί δέχθηκαν πλήγμα από τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, το χαλάζι και από περιόδους ξηρασίας.

Η Λατινική Αμερική δέχθηκε πλήγμα από το φαινόμενο Ελ Νίνο. Στη Χιλή, η παραγωγή αναμένεται να υποχωρήσει κατά 21% φέτος και να διαμορφωθεί στα 10 εκατ. εκατόλιτρα, ενώ στην Αργεντινή αναμένεται να υποχωρήσει κατά 35% φτάνοντας τα 8,8 εκατ. εκατόλιτρα, σύμφωνα πάντα με τις προβλέψεις της OIV.

Η μικρότερη παραγωγή κρασιού των τελευταίων χρόνων καταγράφηκε το 2012 και το 2002 σύμφωνα με τα στοιχεία της OIV. Πλέον, η παραγωγή του 2016 μπορεί να πλησιάσει τα αρνητικά αυτά ρεκόρ. Η OIV – International Organization of Vine & Wine – έχει συνολικά 45 χώρες-μέλη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ