Το efood μπαίνει στα χωράφια (και) των τραπεζών - Ξεκινάει να παρέχει δάνεια
Σε μια ακόμη δραστηριότητα επεκτείνεται το efood στην Ελλάδα πέρα από αυτή του delivery. Μετά από την είσοδο του στα ηλεκτρονικά σούπερ μάρκετ (efood market) και την καταστήματα γειτονιάς (efood local) στα τέλη της περασμένης εβδομάδας ανακοίνωσε την επέκταση του στη δυνατότητα δανειοδότησης συνεργαζόμενων επιχειρήσεων μέσα από το πρόγραμμα efood Capital σε συνεργασία με την fintech εταιρεία Finmid.
Το πρόγραμμα τρέχει ήδη εδώ και έξι μήνες στην χώρα μας και σύμφωνα με την ανακοίνωση της Finmid έχει χορηγήσει χρηματοδότηση σε 221 επιχειρήσεις (σ.σ. 150 σύμφωνα με την ανακοίνωση του efood) στην Ελλάδα, συνολικής αξίας άνω των 2 εκατ. ευρώ. Εδώ θα πρέπει να αναφερθεί ότι η Finmid συνεργάζεται με δεκάδες πλατφόρμες σαν το efood σε όλη την Ευρώπη, μεταξύ των οποίων και με την Wolt και στις 20 αγορές που έχει αναπτυχθεί η φινλανδική εταιρεία, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.
Το efood capital έχει όλα τα στοιχεία να πετύχει και να προσφέρει χρηματοδότηση που μπορεί να φθάσει έως και 30.000 χιλιάδες στους επιλέξιμους από τους 21.000 επιχειρηματίες που συνεργάζεται η efood σήμερα στην Ελλάδα. Τα βασικά του πλεονεκτήματα η εύκολη δανειοδότηση καθώς η χρηματοδότηση γίνεται με βάση τα online στοιχεία πωλήσεων που βλέπει η efood με τον οικονομικό συνεργάτη της, όταν οι τράπεζες δεν έχουν πρόσβαση σε αυτά και απαιτούν οικονομικές καταστάσεις που μια πιτσαρία ή ένα ανθοπωλείο δεν διαθέτουν εξαιτίας του μικρού τους μεγέθους. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του efood η εκταμίευση μπορεί να γίνει εντός 48 ωρών.
Επίσης η αποπληρωμή της χρηματοδότησης – το πρόγραμμα δεν προβλέπει επιτόκιο – γίνεται μέσω μίας σταθερής αμοιβής διάρκειας 12 μηνών και οι πληρωμές για το efood capital γίνονται αυτόματα και εξαρτώνται πλήρως από την δραστηριότητα και τις επιδόσεις πωλήσεων της επιχείρησης στο efood, ενώ η αποπληρωμή του κεφαλαίου πραγματοποιείται ως ποσοστό των πωλήσεων τους στην πλατφόρμα.
Ο πονοκέφαλος από τις ΜΜΕ περνάει στις τράπεζες
Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που επικαλείται η Finmid, η Ελλάδα μαζί με με την Ρουμανία, την Πολωνία, την Ουγγαρία και την Τσεχία είναι οι πρώτες χώρες στην Ευρώπη σε περιπτώσεις όπου οικονομικά υγιείς μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν έχουν την δυνατότητα δανεισμού. Γιατί; Γιατί, όπως προαναφέρθηκε, οι τράπεζες απαιτούν ελεγμένες καταστάσεις όπου οι ΜΜΕ δεν διαθέτουν, γιατί οι τράπεζες απαιτούν υλικές εξασφαλίσεις όπου αρκετές μικρές εταιρείες δεν έχουν επίσης και τέλος όσο μικρότερο είναι το δάνειο τόσο μεγαλύτερο είναι το κόστος του σε σχέση με το κεφάλαιο που θα δανειστεί.
Αυτό που πετυχαίνει η Finmid, μέσα από το προγράμματα σαν το efood capital,είναι να διαθέτει ένα πλαίσιο που της επιτρέπει να παρέχει μαζί με τους συνεργάτες της χρηματοδοτήσεις χαμηλού ρίσκου σε ΜΜΕ που δεν «κρύβουν σκελετούς στις ντουλάπες τους». Στην περίπτωση της, τα δεδομένα εσόδων σε πραγματικό χρόνο αντικαθιστούν την «φωτογραφία της στιγμής» που είναι ένας ισολογισμός, στην καλύτερη περίπτωση 1μίση χρόνο πριν. Επίσης η αυτοματοποίηση και χρήση τεχνητής νοημοσύνης στην αξιολόγηση κινδύνου μειώνει σημαντικά την χρήση του δανείου.
Το «κλείδωμα» των πελατών
Ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον ερώτημα είναι τι κερδίζει η efoodαπό την παροχή αυτής την υπηρεσία στους συνεργάτες της. Οι καταστηματάρχες που θα κάνουν χρήση του efood capital θα είναι πιο «δεμένοι» με την εταιρεία για τουλάχιστον 12 μήνες, όσο δηλαδή διαρκεί η αποπληρωμή της χρηματοδότησης. Πρόκειται ουσιαστικά για μία συνεργασία win – win καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της Finmid, οι πλατφόρμες που την χρησιμοποιούν επιτυγχάνουν, κατά μέσο όρο, αύξηση 45% στις πωλήσεις προς τους πελάτες και μείωση 70% στην απώλεια πελατών. Η επιλογή της συγκεκριμένης χρονικής περιόδου πιθανόν να μην είναι τυχαία καθώς όπως είναι γνωστό η Uber Eats αυτό το διάστημα στελεχώνεται στην χώρα μας και αναμένεται να δραστηριοποιηθεί μέσα στους επόμενους μήνες.
Νεκρή 51χρονη γυναίκα που έπεσε από τον δεύτερο όροφο του υπουργείου Τουρισμού
09:31
«Μείνετε μακριά από τον νότιο Λίβανο» - Ανακοίνωση προειδοποίηση του IDF στους κατοίκους
09:25
Τα κινητά «μίλησαν» για τον θάνατο της Μυρτώς - Τι βρήκαν οι Αρχές στο τηλέφωνο του 23χρονου (vids)
09:23
Πέμπτο 24ωρο αγωνίας για τον Γιώργο Μυλωνάκη - Στο πλευρό του στον Ευαγγελισμό φίλοι και συγγενείς (vid)
09:16